Rendszeres a menzeszem, de felborítja a várandósvitaminom. Miért?

A ciklus rendszeressége nem azt jelenti, hogy minden a legnagyobb rendben van, csupán azt, hogy a méh nyálkahártyája időről időre leválik.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
váandósvitamin
2019. december 29. ratkotunde.hu

Sokan állnak értetlenül az előtt a jelenség előtt, hogy bár a menzeszük rendszeres, mégsem sikerül teherbe esni. Amikor pedig a szervezet támogatására várandósvitamint szednek, akkor a menzesz addigi ciklusa is felborul.

Az okokról dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos beszél a ratkotunde.hu-nak.

Tápanyagok és a menszesz

Meglepő lehet, de a ciklus rendszeressége nem azt jelenti, hogy minden a legnagyobb rendben van, csupán azt, hogy a méh nyálkahártyája időről időre leválik. Ez azonban a termékenységnek csupán egyetlen egy összetevője, ettől még nem lehetünk biztosak benne, hogy minden rendben van.

A ciklus ideje a másik, ami fel szokta kelteni a nők figyelmét arra, hogy gond lehet. A menzesz nagykönyv szerint 28 napra érkezik, de ez személyenként eltérő lehet, a 24 napos ciklus éppúgy egészséges, mint a 30 napos. Csakhogy a ciklikusság megléte még kevés.

Alapesetben a szervezet azért ragaszkodik ehhez a ciklikussághoz, hogy biztosítsa az érett petesejtek megtermékenyülésének lehetőségét. A ciklus tehát utal a termékenységre, de nem ad róla teljes képet.  A bonyolult folyamatban számos részfolyamat van, melyek tökéletes működése szükséges ahhoz, hogy a termékenység valóban rendben legyen.

De akkor miért rendszeres?

A test működéséhez tápanyagok szükségesek. Ezek kellenek az energia előállításához, a környezeti ártalmak kivédéséhez, a funkciók megfelelő, kielégítő működéséhez. Sajnos azonban a tápanyagok bevitele ma már nem olyan egyszerű. Az élelmiszereink tápanyagtartalma az utóbbi néhány 10 évben a felére csökkent, míg a környezeti ártalmak jelentette kihívások egyre csak nőnek.

A testünk így meglepően gyakran kerül tápanyaghiányos állapotba, amit azonban mi nem veszünk  észre. A szervezet feladata ugyanis a túlélés biztosítása, mely régebben az is jelentette, hogy nem érezhetjük magunkat rosszul, vagy lassulhatunk le attól, hogy nem tökéletes a tápanyagellátottságunk. Helyette a szervezet az olyan funkciókat, melyek nem szükségesek az életben maradáshoz – mint amilyen a szaporodás is – szép lassan lerontja, vagy akár le is állítja. Így az élet biztosított, de a vágyainknak gátat szab a természet.

Az, hogy egy olyan folyamat, mint a szaporodás lehetősége leromlik, nem azt jelenti, hogy minden részlete leáll. A menzesz ciklikussága például megmarad – bár eltolódik, vagyis nem tökéletes, de ez lassan következik be, nem feltűnő, sőt, egyes esetekben annyira korán jelentkezik, hogy “hála” a fogamzásgátló tablettáknak, észre sem vesszük – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

Tápanyagok

Ahhoz, hogy a funkciók újra kielégítően működjenek – ha a háttérben semmilyen betegség nem áll – arra van szükség, hogy a tápanyagok egyensúlya visszaálljon a szervezetben. Nem véletlen, hogy a várandóssághoz ma már a szakemberek javasolnak vitaminkészítményt, és az sem véletlen, hogy ezeket már a babatervezéstől érdemes szedni. Ilyenkor derül ki ugyanis, hogy a szervezet működése nem volt tökéletes.

A megfelelő várandósvitamin – mely szerves, biológiailag aktív kötési formában (-citrát, -glükonát) tartalmazza az anyagokat – képes arra, hogy helyre billentse a szervezet működését. Ehhez azonban fontos, hogy a megfelelő anyagokat juttassa a szervezetbe, hiszen mások az igények a tervezés és az első trimeszter, vagy éppen a második trimeszter alatt, és ugyanígy eltér az igénye a harmadik trimeszternek a szoptatási időszakkal együtt.

A megfelelő tápanyagokkal elérhetjük, hogy a szaporodási funkció újra kielégítő legyen, de itt sokszor tapasztalunk ijesztő részleteket. A menzesz összezavarodik, pedig a cél várandósság lenne. Ez azonban természetes, hiszen a szervezet ilyenkor állítja helyre a menzesz valódi ciklusát, az összes kapcsolódó folyamattal együtt, ami akár hosszabb időt is igénybe vehet.