Rétvári: a nemzeti kultúra megerősítésében kiemelt szerepe van a fesztiváloknak

A nemzeti kultúra megerősítésében kiemelt szerepe van a fesztiváloknak - mondta Rétvári Bence.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
fesztivál
2019. november 22. MTI

Kolibri Fesztivál

Fotó: Kolibri Gyermek -és Ifjúsági Színház

A nemzeti kultúra megerősítésében kiemelt szerepe van a fesztiváloknak – hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára kedden a Magyar Fesztivál Szövetség őszi évadzáró konferenciáján Százhalombattán.

Rétvári Bence úgy vélte, a különböző fesztiválokra adott kormánytámogatás igencsak megtérül, hiszen minden egyes forint mellé további három forintnyi érték keletkezik a szervezőknek köszönhetően. Jó befektetésnek nevezte a fesztiválok támogatását, ezért is van a Nemzeti Kulturális Alapnak (NKA) külön fesztiválkollégiuma, s most már külön támogatásban részesülnek a vidéki fesztiválok – fűzte hozzá.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy amíg 2016-ban 26 vidéki fesztiválnak 250 millió forint jutott, addig 2017-ben már negyvenhatot, tavaly ötvennyolc rendezvényt támogattak egyre növekvő összegekkel. Idén 750 millió forint jutott 67 vidéki fesztiválnak, vagyis megháromszorozódott az állami támogatás összege – mutatott rá.

Rétvári Bence beszélt arról is, hogy sok fesztiválszervező “szerelemből kezdte a munkát”, mert meg akarták mutatni büszkeségeiket, élményt kívántak adni a helyben és a környéken élőknek. Fontosnak nevezte, hogy jellemzően nonprofit fesztiválokról van szó, amelyek kiválóan összekovácsolják a közösségeket, “egyfajta mikrofalu vagy -város alakul ki a fesztiválok környékén”.

Az államtitkár megemlítette, hogy sokan már a nyaralásukat is az őket leginkább érdeklő fesztiválokhoz igazítják, vagyis e rendezvényeknek fontos szerepük van a szabadidő minőségi eltöltésében is. Kiemelte, hogy sok olyan embereknek nyújtanak szórakozást, akik év közben nem mennének el színházba vagy kiállításra, de egy-egy fesztiválon igen, mert “szembe jön velük az élmény, a hangulat magával sodorja őket”.

A konferencia zárásaként Rétvári Bence az MFSZ elnökével, Márta Istvánnal közösen átadta a 2019-es Magyar Fesztivál minősítési okleveleket.