Rétvári: több mint háromezerrel bővült az ápolási díjra jogosultak köre

50 700-ról 54 ezerre bővült azoknak a köre, akik jogosultak az ápolási díj valamelyik formájára.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
ápolás
2019. október 03. MTI

Rétvári Bence, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyûlési képviselõje beszédet mond a kemencei egészségház átadóünnepségén 2019. szeptember 24-én.

Fotó: MTI/Komka Péter

Több mint háromezerrel, 50 700-ról 54 ezerre bővült azoknak a köre, akik jogosultak az ápolási díj valamelyik formájára – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Rétvári Bence emlékeztetett, hogy a kormány januártól – új kategóriaként – a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók számára bevezette a gyermekek otthongondozási díját (gyod), amelynek összege havi bruttó 100 ezer forint és a gyermek életkorától függetlenül folyósítható.

A gyod összege jövőre 24 százalékkal 124 ezer forintra emelkedik, de a kormány célja, hogy az összeg 2022-ig elérje az akkori minimálbér szintjét – hangsúlyozta, hozzátéve: akik 20 évig otthon ápolják gyermeküket, 50 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést is kapnak.

Az államtitkár kitért arra is, hogy januárban minden egyéb ápolási díj összege 15 százalékkal emelkedett, a következő három évben pedig 5-5-5 százalékkal nő majd.

Az emelkedés a költségvetésben is látszik: míg 2010-ben 15, jelenleg 45 milliárd forint áll rendelkezésre a teljes ápolási kasszában – közölte. Az államtitkár rámutatott: a gazdaság teljesítménye teszi lehetővé, hogy a kormány jóval több támogatást tud adni azoknak, akik ezt az “embert próbáló feladatot” végzik.