Sérült gyermekeket nevelő családokon segített az Egyszülős Központ

Az értelmi sérült, autista és halmozottan fogyatékos emberek családjukkal együtt sokszor akár néhány napos belföldi pihenésre sem tudnak eljutni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.

Magyarországon minden huszadik ember él mozgásszervi, érzékszervi, értelmi vagy kommunikációs akadályokkal. Az értelmi sérült, autista és halmozottan fogyatékos emberek száma pedig eléri a 100 ezer főt. Ők azok, akik családjukkal együtt akár néhány napos belföldi pihenésre sem könnyen jutnak el. Sokukat anyagilag emészt fel a helyzet, de még ennél is gyakoribb, hogy hiába szeretnének, nem találnak olyan helyet, ahol akár csak néhány napra is befogadnák fogyatékos gyermeküket.

Ennél is nehezebb a helyzetük, ha hiányzik az egyik szülő: ez a helyzet az ép testvért is megviseli, hiszen csak a legritkább esetben adatik meg, hogy együtt legyen a család. Kutatások azt is bebizonyították, hogy azokban a családokban, ahol a gyerek valamilyen fogyatékossággal vagy tartós betegséggel születik, jóval nagyobb az esélye annak, hogy a szülők elválnak.

Az Egyszülős Központot működtető Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány nekik szervezett novemberben kedvezményes családi hétvégét a zalaszabari Zobori Élmény Parkban. A háromnapos programon speciális ellátást igénylő, sérült vagy fogyatékos gyermeket nevelő egyszülős családok vehettek részt, a testvérekkel és a nagyszülőkkel együtt.

Az egyedülálló élményt segítette, hogy Balatontól mindössze húsz kilométerre fekvő tábor​ tökéletesen igazodik a résztvevők speciális igényeihez: a szakorvosi felügyelet mellett gyógyulást támogató környezet és szakemberek, nem utolsósorban pedig el- és befogadó közösség várja a gyerekeket. Ami pedig a programokat illeti: a kötélpályás kalandpark mellett egyebek között 4D mozi, fedett csúszdapark, izgalmas és korszerű játékok, valamint állatsimogató is található.

A zobori hétvégén nyolc család vett részt, nekik fejenként mindössze kétezer forintot kellett fizetniük az élményekért.

„Reggeltől estig volt program, időnk sem volt pihenni. Szavakkal leírhatatlan az a sok élmény, amit lányaim kaptak” – írták az édesanyák az Egyszülős Központnak.

Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány kiemelten kezeli a sérült gyermekeket nevelő, egyedülálló szülők támogatását. A központ idei programjai között szerepelt az a tíz alkalmas szülőcsoport, ahol az érintettek a gyakorlati tudnivalók mellett pszichológiai segítséget is kaptak tapasztalt szakemberektől, tavaly pedig több művészetterápiás foglalkozást szerveztek tartósan beteg gyermekeknek és családjuknak.