Sokakat érintő népbetegség: a bőrirritáció

Az utóbbi 30 évben az atópiás dermasztitiszes esetek száma megtriplázódott a nyugati országokban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
allergia
2019. augusztus 14. Juhász Anita

A nagyon száraz, irritált, viszkető bőr az atópiás bőr jelei. Ez a bőrbetegség, amely már a gyermekkor korai szakaszában jelentkezik egy valódi járványnak számít és az egyik leggyakoribb probléma, amivel a bőrgyógyászokat felkeresik. Az utóbbi 30 évben az atópiás dermasztitiszes esetek száma megduplázódott, sőt megtriplázódott a nyugati országokban. A felismerés és megértés hiánya miatt, az atópiás bőr sok gyermeknek és szüleiknek okoz gondot az életben, ami aztán olyan problémákhoz vezethet, mint a nagyfokú, folyamatos bőrirritáció, a ritka haj vagy az elvékonyodó hajszerkezet.

Az érintettek különleges genetikai (allergiás, atópiás) háttérrel rendelkeznek, amely szintén jelentkezhet asztma, allergiás nátha, allergiás kötőhártya-gyulladás és ételallergia formájában.

Általában a 3 hónap és 5 év közötti csecsemők és a gyermekek azok, akik leginkább érintettek. Az esetek 80 százalékában a betegség már az első év betöltése előtt eléri a csúcspontját, de az atópiás bőr később is fennállhat egészen felnőttkorig.

Bőrirritációt a hétköznapokban gyakran használt, a legtöbb háztartásban megtalálható készítmények is okozhatnak. Kiütések, bőrpír, bőrszárazság kialakulhat krémektől, szappantól, tisztítószerektől, sőt bizonyos ruhaneműktől is

Szappanok

A túl gyakori szappanos kézmosás hatására a bőr természetes védőrétege sérül, a lipidréteg elvékonyodik, bőrszárazság alakulhat ki. A kezdetben érdes felületű bőr egyre szárazabbá válik, majd a mélyebb repedések helyén kisebb sebek alakulhatnak ki. A mosogatószerek, habfürdők, és tusfürdők szintén hasonló tüneteket okozhatnak.

A rendszeres kézmosás és tisztálkodás elengedhetetlen az alapvető higiéniás szabályok szempontjából. A bőr kiszáradása megelőzhető lipidpótló, hidratáló termékek használatával, ezt a kézmosó készítményeknél is érdemes figyelembe venni.  Hosszas fürdőzések helyett a zuhanyzás ajánlott, s utána ne feledkezz meg a testápoló használatáról sem. Télen a hideg, száraz levegő hatására, nyáron a gyakori fürdőzések, illetve a hámréteg megvastagodása okozhat gondot, így a megelőzésre évszaktól függetlenül ügyelni kell.

Tisztítószerek

A különböző fertőtlenítő hatású tisztítószerek, mosószerek, bútortisztítók alkalmazása irritációt,  az arra érzékenyeknél allergiás  bőrtüneteket okozhat. A készítmények használatát követően a kézfejeken hámlás, kiütés, bőrvörösség jelentkezhet.

Házimunka végzése közben javasolt pamutbélésű gumikesztyű használata. Igyekezz minél kevesebb kémiai összetevőt tartalmazó terméket választani, túlzott használatuk ugyanis nem csak a bőrfelületet károsíthatja, de a légutakba jutva allergiás, asztmás tüneteket is okozhat.

Öblítők, mosószerek

A mosószerek és öblítők is számos vegyi anyagot tartalmaznak, melyek a bőrfelülettel érintkezve kiütéseket, bőrvörösséget okozhatnak. Ha a tünetek rendszerint a ruhával fedett területen jelentkeznek, gondolnod kell arra, hogy a panaszokat a mosáshoz használt termékek egyike okozza.

Amennyiben a tünetek mosószer cserével nem javulnak, fordulj szakemberhez, mert célszerű allergia vizsgálatokat végezni.

Az eredmények alapján a tüneteket okozó allergén azonosítható, így azután lehetőséged van olyan terméket választani, mely a problémás hatóanyagot nem tartalmazza. A kiváltó okok pontos felderítése azonban nem minden esetben egyszerű, így panaszok esetén javasolt illat- és színezőanyagmentes  termékre váltani.

Ruhák

A ruhaneműk által okozott irritáció rendszerint az érzékeny, vagy valamilyen bőrproblémával küzdők számára jelent problémát. Az ekcémás betegek gyulladt, viszkető bőrének különösen a műszálas és  gyapjúból készült textíliák viselése lehet kellemetlen.

A ruhák vásárlásakor érdemes az anyag minőségét is szem előtt tartani. A legideálisabb viselet a pamut, de az érzékeny bőrűek számára a selyem okozza a legkevesebb irritációt.

Erős napsugárzás és napvédő krémek

A hőség, a napfény és a nem megfelelő ruházat együttesen is kiütések, bőrvörösség megjelenéséhez vezethet. A leégés nem csak fájdalmas, de a bőrrák legnagyobb rizikófaktora is. Nem mindegy azonban, hogy milyen napvédő krémmel védekezünk a káros fénysugarak ellen, néhány vegyi összetevő ugyanis kiütést, vagy allergiás reakciót is okozhat.

Nagy melegben fontos a lenge, természetes anyagokból készült ruházat viselése. A bőrfelületet eltakaró, vékony ruházat a leégés ellen is részleges védelmet nyújthat, de emellett ne feledkezz meg a fényvédő krémek használatáról sem. Itt is keress a minél kevesebb illatanyagot és színezéket tartalmazó termékeket.

A legtöbb allergiás reakciót a PABA (para-aminobenzoic acid) és származékai okozzák, érzékeny bőrűek számára tehát nem javasolt az ilyen összetevőket tartalmazó termékek használata.

Készítmények

Napjainkban számos, hypoallergén jelzővel ellátott termék kapható. Fontos azonban tudni, hogy ezek sem mindig biztonságosak. A természetes alapanyagokból készült kozmetikumok sem mindenki számára jelentenek megoldást, nem ritka ugyanis, hogy épp bizonyos gyümölcs-, citrus-, vagy gyógynövényfélékkel szemben alakul ki érzékenység.

Az allergiás reakciók elkerülésének érdekében a szakértők azt javasolják, hogy az évek óta problémamentesen használt kozmetikumhoz ragaszkodj. A termékek folyamatos váltogatásával ugyanis könnyen bukkanhatsz egy olyan összetevőre, ami allergiás tüneteket okoz. Amennyiben eddig nem sikerült megfelelő terméket találni, fordulj szakemberhez, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat és az eredmények tükrében javaslatot tesz, hogy milyen termékcsaládból érdemes válogatni.