Soltész: A ’90 utáni szabad Magyarország hatalmas érték

A szabadság nem magától értetődő, azt kivívták és meg is kell őrizni minden generációnak - jelentette ki Soltész Miklós hétfőn délelőtt a Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskolában.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
1956
2017. április 24. Családháló

A Családháló 1956-os kiállításának harmadik állomásán az EMMI államtitkára a forradalom hőseinek méltatása mellett megemlítette a Kelet-ukrajnai háborús eseményeket. Elmondta, hogy az édesapjukat a háborúban elvesztő, vagy a frontról sebesülten hazatérő apák gyermekeit szörnyű lelki traumák gyötrik a háborús helyzet végett. A magyar gyermekeknek az országban több évtizede uralkodó béke miatt ezeket a szenvedéseket nem kell átélniük.

Az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár visszaemlékezésében elmondta, hogy a ’70-es, ’80-as években, a szabadságharc évfordulóin a köztereken, a közlekedési eszközökön a rendőrök még a legkisebb baráti társaságokat is rendszeresen igazoltatták, így akarták elkerülni az esetlegesen kialakuló csoportosulásokat, megemlékezéseket.

A szabadságharccal kapcsolatban megjegyezte, hogy 1989-ig kellett várni, hogy a magyar politikusok között legyen egy olyan ember, aki kimondja, hogy nem ellenforradalom volt hazánkban 1956-ban.

Soltész szerint az 1990 utáni szabad Magyarország hatalmas érték, azonban meg kell értenünk, hogy szabadon élni nem magától való. A békéért és a szabadságért küzdeni kell.

„Nagyon fontos, hogy ismerjétek a történelmet. Megismerjétek azokat a történeteket, amelyek 1956-ban vagy azt követően történtek, mert enélkül könnyen belecsúszhatunk olyan világba, olyan döntésekbe, amik kiprovokálnak békétlenséget ember és ember között, család és család között, és ami még rosszabb nemzetek és nemzetek között.”

„Őrizzétek meg ezt a szabadságot, ezt a békés időszakot, amiben benne vagyunk, viszont emlékezzetek tisztelettel és szeretettel azokra a hősökre, akik tíz- és tízezer számra ontották vérüket, áldozták a szabadságért életüket.” – zárta beszédét az államtitkár.

 

 

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta.

 

 

 

 

 

Fotó: Családháló.hu – Képszerkesztőség / Adrián Zoltán