Szakértő: sehol sem érvényesül teljesen a gyermekjogi egyezmény

Sehol sem érvényesül teljes mértékben az ENSZ idén harmincéves gyermekjogi egyezménye -  közölte az UNICEF Magyarország szakértője.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
bántalmazás
2019. november 20. MTI

Az UNICEF Magyarország szakértője, Kovács Anna Sára kedden az M1 aktuális csatornán kiemelte, hogy naponta 15 ezer öt év alatti gyermek hal meg megelőzhető okok – például helytelen táplálkozás, oltás hiánya – miatt.

Az európai gyerekeknek ebből a szempontból jobbak az életkörülményeik, de mindennapos az ellenük elkövetett erőszak, az internet mindennapi használatával pedig az online bántalmazás is jelentős – mondta.

A szakértő beszélt arról is, hogy szerdán, a gyermekjogok világnapján ingyenes programmal várják az érdeklődőket Budapesten, az Akvárium Klubban, ahol gyerekjogi szakemberek és pszichológusok által tartott előadások, szakmai beszélgetések lesznek.

Az eseményen többek között szó lesz a pozitív szülőségről, az erőszak nélküli fegyelmezésről és az online bántalmazásról – tette hozzá.

Az ENSZ 1989. november 20-án fogadta el a gyermekjogi egyezményt, – amelynek tartalmát Magyarország 1991-ben emelte jogrendjébe – ez azóta a gyermekjogok világnapja. Az egyezmény összefoglalja azoknak a jogoknak a minimumát, amelyeket minden államnak biztosítania kell a gyermekeknek.