Támogassuk az ukrán válság miatt bajba került családokat!

A családokból az egyik szülő, de előfordul, hogy mindkettő kénytelen külföldön munkát vállalni, ami a családok széthullásához vezet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
ukrán válság program
2019. augusztus 22. Katolikus Karitász

Ukrajnában az évek óta tartó háború, valamint az egyre romló gazdasági helyzet következtében egyre nehezebbek az ott élők életkörülményei. Egyre nagyobb méreteket ölt a szegénység és az elvándorlás. A „Szent Márton Karitász” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány irányítása alatt 2015-ben elindult az „Ukrán válság program”, amelyen keresztül a mindennapi nehézségekkel küzdő családokat és egyedülállókat segítik.

A programhoz a támogatásokat magyarországi és külhoni egyházmegyéktől, a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciától, szerzetesrendektől, alapítványoktól, egyéb szervezetektől és magánszemélyektől kapták. A támogatások elosztására olyan hálózat került kiépítésre, amely segítségével szinte egész Kárpátalját tekintve rálátást kapnak a rászorulók számáról és igényeikről, így

a segítség biztosan oda jut, ahol a legnagyobb szükség van rá.

Elsősorban a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegyéhez tartozó 102 egyházközség szegényein igyekeznek segíteni, de szükség esetén vallási hovatartozásra való tekintet nélkül is támogatják a rászorulókat.

Az Ukrajnában élők helyzete 2015 óta nem sokat javult, sőt a folyamatos infláció miatta az alacsony fizetésből és nyugdíjból egyre nehezebb megélni. Ennek következménye, hogy

egész családok vándorolnak ki, a fiatalok nem mernek gyermeket vállalni.

Az országban maradtak gyakran az alapvető orvosi ellátást és a gyógyszereket sem tudják megfizetni. Sok ember fűtés nélkül kénytelen átvészelni a telet.

Az „Ukrán válság program” keretében a következő módokon végzik a segítségnyújtást:

1.      Ingyenkonyha program:

Jelenleg 12 ingyenkonyhát működtetnek Kárpátalja-szerte, ahol heti 5-7 alkalommal biztosítanak meleg ételt a rászorulóknak. Ezen kívül 250 cigány gyermeket és 40 felnőttet várnak ingyenkonyhával Visken, Homokon, Koncházán és Gálocson.

2.      Gyógyszertámogatás:

A magas gyógyszerárak jelentősen megnehezítik az ott élők helyzetét. A gyógyszertámogatásnak köszönhetően, amelyet 1-2 havonta osztanak (300UAH/beteg), a válság program kezdetétől közel 12 ezer alkalommal tudtak segíteni a rászorulóknak.

3.      Élelmiszercsomagok osztása:

Élelmiszercsomagokat évente 2-3 alkalommal, elsősorban húsvétkor és karácsonykor osztanak. A program kezdetétől a mai napig közel 8 ezer csomagot juttattak el a támogatásra szorulóknak.

4.      Gáz és villany költségek fedezése:

Azokat a háztartásokat, ahol a rezsi költségek részleges támogatására a legnagyobb szükség van, évente 5 alkalommal (november és március között), a fűtési időszak alatt segítik, a program kezdetétől közel 4 ezer alkalommal.

5.      Téli tüzelőfa támogatás:

A nehéz helyzetben élő családok sok esetben a gázzal történő fűtésről fatüzelésű kazánra váltottak. A válság program keretében eddig évi egyszeri alkalommal háztartásonként kb. 600 kg brikettet vagy tűzifát biztosítottak a rászorulóknak.

6.      Egyéni igényű támogatások:

Ezekben az esetekben helyi felelőseik jelzik, mikor és hol van szükség egyedi segítségre. Például mosógépvásárlásra egy többgyermekes családnak, bevezetni a vizet egy szivattyú segítségével egy járni alig tudó idős ember otthonába, illetve egy enyhén fogyatékos fiatalember számára motoros fűkaszát vásárolni, hogy jövedelemhez jusson az elvégzett munka által.

7.      Mezőgazdasági program:

A program keretein belül műtrágyát és vetőmagokat osztanak, illetve egy kaszálót is kialakítottak. Ezek segítségével több gazdát is munkára bírtak.

A „Szent Márton Karitász” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány ezúton is köszöni a támogatásokat, amelyek nagyon sokat jelentenek a rászorulóknak a nehéz időkben.

 

Kérik, lehetőségeik szerint továbbra is segítsék az Alapítvány munkáját az alábbi bankszámlaszámon keresztül: KÁRPÁTALJAI CSALÁDOKÉRT EGYESÜLET, OTP Bank, 11742348-21455979