Téli bőrszárazság – mikor forduljunk orvoshoz?

A téli időszakban még az egyébként normál ápolást igénylő bőr is érzékenyebb, szárazabb lehet. A probléma különösen az arc- és kézfejek területén jelentkezik.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
száraz bőr
2020. február 12. Dermatica

Fotó: Pixabay

Dr. Vincze Ildikó, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa elmondta, mit tehetünk ellene.

A bőrszárazság okai

A téli időszakban a helyzetet nem csak a csípős, hideg levegő, de a fűtési szezonban alacsonyabb páratartalmú, száraz belső levegő is súlyosbíthatja. Emellett természetesen egyéni tulajdonságok is szerepet játszanak: a száraz, érzékeny bőr még nagyobb odafigyelést igényel.

A bőr szerkezete az életkorral együtt változik. A serdülőkori hormonális változások hatására zsírosabbá váló bőr állapota idővel normalizálódik, majd az életkor előrehaladtával egyre inkább a bőr szárazsága okoz problémát.

Hidratálással a megelőzésért

·        Hosszas fürdőzések helyett zuhanyozzunk kellemesen meleg, nem túl forró vízben, így megőrizhetjük a bőr lipidrétegét

·        A megelőzés során a legfontosabb, hogy folyamatosan gondoskodjunk a bőr elvesztett nedvességének pótlásáról. Fürdés után használjunk testápolót, napközben többször kézkrémet, ajakápolót.

·        A lakás levegőjének ideális páratartalma 40-60 százalék között mozog. Párásító készülék segíthet, ha a beltéri száraz levegő hatására a probléma fokozódik.

Készítmények száraz bőrre

A paletta széles, több termékcsalád közül is választhatunk. Nincs általános szabály, ami alapján azt mondhatjuk, hogy egy adott tusfürdő, vagy testápoló mindenki számára megfelelő – magyarázza a doktornő.

„A javasolt készítmények alacsony illó-, és illatanyag tartalmúak, lehetőleg konzerválószer mentesek. Tartalmaznak a bőr lipidrétegének pótlásához szükséges esszenciális zsírsavakat (pl. linolsav, ceramidok), gyulladáscsökkentő vitaminokat (pl.E-vitamin) esetleg termálvizet.”

Különösen érzékeny bőrűek számára javasolt bőrgyógyász tanácsát kérni, a bőrtípusuk számára megfelelő ápoló krémmel kapcsolatban. Így elkerülhető, hogy felesleges anyagi ráfordítás és esetleg kellemetlen mellékhatások nélkül jussunk hozzá a számunkra legoptimálisabb készítményhez.

Mikor kérjük szakember segítségét?

A száraz bőr egy bizonyos formában és mértékig természetes jelenség a téli időszakban. Vannak azonban olyan esetek, amikor a tüneteket komolyan kell venni és otthoni gyógymódok helyett érdemes szakember segítségét kérni a kezeléshez. Ilyen eset, ha a bőrszárazság testszerte, foltokban jelentkezik, esetleg viszketéssel párosul, vagy a bőrszárazság, viszketés oly mértékű, hogy már a mindennapos tevékenységek közben is zavaró.