Terhességi cukorbetegség- mely értékek esetén áll fenn?

Mely értékek esetén beszélünk erről az állapotról, és kik a veszélyeztetettek a kialakulás szempontjából?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
kismama
2020. január 28. Cukorbetegközpont

Fotó: Pixabay

A terhesség során a kismama több kötelező vizsgálaton esik át, melyek a magzat és az anya egészségi állapotát vizsgálják. Ilyen ellenőrzés a terheléses cukorterhelés (OGTT) is, melynek során kiszűrhető az, ha az érintett terhességi cukorbetegséggel küzd. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa elmondta, mely értékek esetén beszélünk az állapotról, és hogy kik a veszélyeztetettek a kialakulás szempontjából.

Nagy veszélyeket rejt a terhességi cukorbetegség

A terhességi cukorbetegség – gestacios diabetes- a terhesség során felfedezett cukorbetegséget jelenti. Mivel a várandósság során a szervezet eleve inzulinrezisztens állapotba kerül, így könnyen felléphet magas vércukorszint. Ez komoly károsodásokat okozhat, így igen nagy veszélyeket rejt mind a babára, mind a kismamára nézve. Megnő ugyanis ekkor a baba nagyobb súlya miatt a császármetszés esélye, gyakrabban alakulnak ki különböző fertőzések, magasabb ekkor a fejlődési rendellenességek aránya, a baba szülés után könnyen hipoglikémiás állapotba kerül, valamint a későbbiek során nagyobb eséllyel válik cukorbeteggé a gyermek.

Kik a veszélyeztetettek?

A terhességi cukorbetegség bárkinél kialakulhat, ám érdemes tudni, hogy vannak olyanok, akiknél nagyobb eséllyel lép fel.

·         IR-rel, ill. prediabetes-szel küzdők

·         Előző terhességnél fellépő terhességi diabetes

·         Túlsúly (BMI >30)

·         Családban előforduló cukorbetegség

·         Anyai életkor >35

·         Ikerterhesség

·         4 kg-nál nagyobb súllyal született gyermek előző terhességből

 

OGTT-vel diagnosztizálható

A terhesség során minimum egyszer kötelezően elvégzendő vizsgálatok közé tartozik (24.28.hétben, magas rizikó esetén a 12-16.hét körül IS).

Megfelelő vércukorszint-tartományoknak minősülnek az alábbiak:

Éhomi vércukorszint
120 perces vércukorszint
Normál vércukorérték
4,1-5,6 mmol/l
<5,6mmol/l
Terhességi hiperglikémia
>5,6 mmol/l
<7,8 mmol/l
Terhességi diabétesz
>7,0 mmol/l
>11,1 mmol/l
A referencia értékek laboronként változhatnak!

Mi a teendő kóros értékek esetén?

Amennyiben a kelleténél magasabb értékeket kapott, úgy terhességi diabetes áll fenn. Az állapot kezelésének alapja az életmódterápia. Ekkor rendszeres mozgás és dietetikus által összeállított, személyre szabott diéta követendő.

A kóros eredmény kézhez kapása után 2 hét szigorú diéta betartása szükséges. Emellett az étkezések előtt közvetlenül és az étkezések után egy órával vércukormérést kell végezni. Ezeket az értékeket a diabetológus értékeli, és eldönti, hogy szükség van-e inzulin terápiára, vagy csak a diéta pontos betartása és a rendszeres testmozgás szükséges.