Több mint 1000 bababarát helyiség a családok szolgálatában

A Családháló Alapítvány pénteken bemutatta saját fejlesztésű, több mint 1000 pelenkázó- és szoptatóhelyiséget tartalmazó mobilapplikációját Budapesten. A családbarát intézmények, szolgáltató- és bevásárlóközpontok listája egy fejlesztés és kilenc hónapos kutatás eredménye, amely számos szervezet és két államtitkárság együttműködésével valósult meg.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
mobilalkalmazás
2019. április 26. Antal-Ferencz Ildikó

Kilenc hónapos kutatómunka zárult le

Székely Attila, a Családháló országos szervezője így köszöntötte a résztvevőket: több mint ezer okunk van ma a találkozásra, hiszen a 2015-ben elkezdett, majd 2018-ban folytatott kutatómunka eredményeképpen létrejött egy több mint ezer pelenkázó- és szoptatóhelyiségeket tartalmazó, hiánypótló mobilalkalmazás. Elmondása szerint ez az első egész országra kiterjedő mobilapplikáció, amely létezése előtt csak fórumokból és újságokból tudhatták meg a kismamák, hogy a nagyjából két tucat szoptató- vagy pelenkázó helyiség hol is található. Ismertette: a kutatás két részletben zajlott, először a mobilapplikációt készítették el, majd kilenc hónapos kutatómunkával összegyűjtötték azon kormányzati, köz- és civil intézmények, szolgáltatók és áruházak listáját, amelyek segítik a kisgyermekes szülők ügyintézését, bevásárlását. Céljuk volt tehát feltérképezni: ezek az intézmények mennyire felelnek meg a kormány által zászlóra tűzött családbarát szemléletnek.

Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára (b) és Székely Attila, a Családháló országos szervezője (j) sajtótájékoztató keretében mutatják be a Családháló mobilalkalmazást 2019. április 26-án.

A szervező elmondása szerint a kutatás legfontosabb eredménye: nemcsak Budapest, hanem az ország összes megyei jogú városa és számos kisebb városának ellátottsága megfelelőnek bizonyult. A legjobban a kormányzati intézmények (kormányhivatalok és kormányablakok) biztosítják a családbarát ügyintézés feltételeit, hiszen 100%-ban tartalmaznak pelenkázó- és szoptatóhelyiséget. A bevásárlóközpontok szinte teljesen megfelelnek, a könyvtárak és művelődési intézmények pedig többségében.

Szólt arról is, hogy a kutatómunka során a különböző intézmények vezetői részéről vegyes fogadtatást tapasztaltak: a legaktívabb résztvevők a kormányhivatalok voltak – ez azért is jó hír – tette hozzá, mert a legtöbb ügyintézés náluk zajlik. Ezzel szemben a multinacionális cégek és hipermarketeknek még nem sikerült átvenniük a családbarát szemléletet: kevesen vettek részt a kutatásban, vélhetően azért, mert nincs megfelelő helyiségük. Több mint ezer családbarát helyiséget térképeztünk fel, de tudjuk: három-négyszer ennyi van, ezért bízunk benne, hogy előbb-utóbb azok is belekerülnek az applikációba – fogalmazott.

Székely Attila felhívta a figyelmet arra, hogy ez egy teljes mértékben magyar találmány és fejlesztés, nyilvános és teljesen ingyenes, Androidon és iOS-en is elérhető. Az eredmény számos gyümölcsöző együttműködésnek köszönhetően jött létre – két államtitkárság, illetve sok állami és civil intézmény között, és amit a családügyi államtitkárság 2016-ban 1 millió, 2018-ban 6 millió forinttal támogatott.

Végül szólt arról, hogy a Családháló 8 éve jött létre azzal a céllal, hogy feltérképezze az országot családbarát szempontból, így járulva hozzá a családbarát ország építéséhez. Mint mondta: még hosszú az út, de büszkék lehetünk az eddigi eredményeinkre – a több mint 21.000 cikkre és a több száz eseményre, ami több százezer embert ért el –, és aminek fontos állomása a mobilapplikáció.

 

Gyarapodnak a családokért dolgozó civil kezdeményezések

Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta: a magyar kormány 2010 óta családbarát országot épít, ezért örömmel tapasztalják, hogy egyre szaporodnak a családokért dolgozó civil kezdeményezések. Felhívta a figyelmet arra, hogy a családok megerősítéséről folytatott nemzeti konzultáció is megerősítette: a magyar társadalom támogatja azt a törekvést, hogy a családok erősödjenek és ezek az erős családok váljanak a nemzet alkotóköveivé. Ezt szolgálja a kormányzat családtámogatási programja is.

Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának családpolitikáért felelős helyettes államtitkára.

Mint mondta, a támogatások fontos, de nem kizárólagos részét képezik az anyagi ösztönzők, legalább ugyanilyen fontosak a tartalmi, eszmei támogatások is, mint ez a kisgyermekes anyák mindennapi életét segítő alkalmazás. Akinek van gyermeke, tudja milyen nehéz rövid időn belül megfelelő pelenkázó vagy szoptató helyiséget találni – tette hozzá.

 

Magyarországon egyedülálló ez az alkalmazás

Raj-Czefernek Léna, a Családháló vezető szerkesztője így fogalmazott: minden szülőnek alapvető joga és igénye az, hogy mindig elérhetőek legyenek számára a kisbaba ellátásához szükséges körülmények. Ebben szeretne segítséget nyújtani a Családháló alkalmazás, amely egy térkép segítségével jeleníti meg a családbarát helyeket, tájékoztatást ad az általuk nyújtott családbarát szolgáltatásokról, emellett egy útvonaltervező is segíti a tájékozódást.

Ha létezett volna ez az alkalmazás gyermekei születésekor, számos kellemetlen helyzettől kímélhette volna meg magát, hiszen pelenkázott már farönkön, csomagtartóban, zsúfolt éttermi öltözőben, egyszer még a hivatali ügyfélfogadás is szünetelt éhes kislánya kedvéért – árulta el. Mint mondta: az ember utólag nevet ezeken, de azért biztosan nagyobb biztonságérzettel indul útnak, ha tudja, hol lehet pelenkázni, szoptatni.

Mostantól azonban a Magyarországon egyedülálló Családháló alkalmazás segítségével előre tudunk tervezni, ha ki szeretnénk mozdulni, és azokban a helyzetekben is lesz segítségünk, amikor nem várt nehézségekkel nézünk szembe – hívta fel a figyelmet, hozzátéve: kisbabát nevelni élmény, és nem kell bezárkózni ahhoz, hogy mindig komfortosan érezzük magunkat.

Raj-Czefernek Léna, a Családháló vezető szerkesztője (j) ismerteti az alkalmazás funkcióit 2019. április 26-án.

Elmondása szerint az applikáció megalkotása során az vezérelte a létrehozókat, hogy a kisbabás szülő a napi ügyintézés forgatagában a lehető leggyorsabban eljusson a legközelebb található pelenkázó- és szoptatóhelyiségbe. Felhívta a figyelmet arra, hogy az alkalmazást nemcsak anyáknak, hanem az apáknak is készítették, ugyanis azt vallják: a babák pelenkázása nemcsak az anyák, hanem az apák feladata is. Éppen ezért szakítottak a „baba-mama szoba” kifejezéssel, helyette a pelenkázó- és szoptatóhelyiségek kifejezést használták az alkalmazásban.

A Családháló vezető szerkesztője és az alkalmazásban segítő szervezetek képviselői okostelefonokon tekintik meg a mobilapplikációt.

Szeretnénk szemléletváltást elérni ebben a kérdésben is és bízunk benne, hogy a jövőben kialakításra kerülő pelenkázó- és szoptatóhelyiségek már mind önálló, apák által is megközelíthető szobákban kapnak helyet – fogalmazott, majd ismertette az alkalmazást, melyet úgy terveztek, hogy minden helyzetben segítse a felhasználót a pontos, precíz navigálásban, ezért használata egyszerű, pillanatok alatt elérhető minden menüpont.

Az alkalmazás letöltési lehetőségei és a további információk elérhetők a Családháló honlapján.

A sajtótájékoztató végén emléklapot adtak át a kutatásban részt vevő intézmények jelen lévő vezetőinek.

 

Borítókép: Kiállított okostelefonokon tekintik meg a résztvevők a Családháló alkalmazást a fejlesztés sajtóbemutatóján Budapesten, 2019. április 26-án.

Fotók: Családháló.hu – Képszerkesztőség / Dimény András