Újra moziba ültetnek minket a kuflik

Mi újság, kuflik? címmel új magyar animációs film kerül októberben a mozikba.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
mesefilm
2019. szeptember 02. MTI

Fotó: KEDD

Mi újság, kuflik? címmel új magyar animációs film kerül a magyarországi mozikba október 3-án. Az egészestés rajzfilm a 2017-ben bemutatott Egy kupac kufli című film folytatása.

A Mi újság, kuflik? című rajzfilm a KEDD Animációs Stúdióban készült a népszerű magyar mesesorozat, a Pagony kiadásában megjelent Kufli-mesék alapján – olvasható az MTI-hez elküldött közleményben.

Mint írják, a Mi újság, kuflik? újra elkalauzolja a nézőket az Elhagyatott Rét bokrokkal pettyezett végtelenjére. A kuflik kalandjai során találkozhatnak a nézők a többi rétlakóval is, akik szintén nagyon különleges lények. Az új filmben megismerhetik a nézők például Doktor Furcsát, a zsibbadások és bizsergések szakértőjét, Kleofárdot, a Manótevét, a földalatti birodalom idegenvezetőjét, a bogaras bogarat, Csocsótányt, vagy Sámlit, azaz a Máshogyoszkópot, aki megmutatja, tulajdonképpen milyen is a világ valójában.

Kiderül, mi az a szötymag és a ruglipálya, milyen, ha Hildának pucováló rohama van, vagy milyen a macskalegyek trappolós tánca Bélabá nagyítóján keresztül. Az új filmben lesz kufli-pofavágóverseny, izgalmas kufli-kalózhajócsata és kuflikoncert, sőt Fityirc azt is megmutatja, hogy kell elsajátítani a zsákfejű békák délelőtti ummogását. Megtudjuk, hogy a kuflik nem tudnak ellenállni a pocsolyákban plocskolásnak, de kiderül az is, hogyan kell puffpudingot készíteni.

A különös, abszurd humorú kalandok során a kuflik különböző karakterük, olykor eltérő vágyaik ellenére is képesek együtt megbirkózni a nehézségekkel. Az alkotók szerint így a történetek nagyon időszerű üzenetet hordoznak nemcsak a gyerekek, hanem az egész család, a fiatalok és az idősebb közösségek számára is: arra mutatnak példát, hogy a konfliktusok hogyan oldhatók humorral, kompromisszumkészséggel és egymás iránti kölcsönös figyelemmel.

A film írója és rajzolója Dániel András író, illusztrátor, akit 2017-ben az év legjobb illusztrátorának választottak, 2019-ben pedig megkapta a Szép Magyar Könyv díjat. Az animáció rendezője a Dargay Attila-díjas Jurik Kristóf és az Oscar-díjra jelölt M. Tóth Géza. A mesélőnek és valamennyi szereplőnek a hangját Scherer Péter kölcsönzi. A film egyedi hangzásvilága Alpár Balázs zeneszerző munkája.