Világújdonság Helsinkiben: növelheti a lombikprogramok hatékonyságát egy új módszer

Magyar befektetéssel valósult meg Helsinkiben a világszínvonalú laboratórium, ahol preimplantációs genetikai vizsgálat segíti majd a lombikprogramokat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
lombikprogram
2019. december 10. Reprocare Genetics Scandinavia

Nem mindennapi eset, hogy többségi magyar befektetéssel indulhat el Európa fejlett részén egy olyan csúcstechnológiát alkalmazó vállalkozás, amely régiós szinten is egyedülállónak számít.

Pontosan ez történt a közelmúltban, amikor a magyar mellett amerikai és finn tőkével megkezdte működését Helsinkiben a Reprocare Genetics Scandinavia (RGS) elnevezésű genetikai laboratórium, amely egyedülállóan innovatív lehetőségeket biztosít.

Dr. Vereczkey Attila, az RGS alapítója és magyarországi tulajdonosa elmondta, hogy hatalmas büszkeséggel tölti el, hogy magyar szakemberek meghatározó résztvevői egy ilyen magas színvonalú, nagy lehetőségekkel bíró, egész skandináv országokat lefedő genetikai laboratóriumnak. Összességében: magas fokú nemzetközi tudományos „know-how” érhető tetten a projektben.

Az ötlet megvalósítói a Párizsban megrendezett COGI (Controversies in Obstetrics, Gynecology and Infertility) rangos szakmai konferencián mutatták be a létesítményt a világ minden részéről érkező szakembereknek.

Mi a laboratórium fő profilja?

A génlaboratórium elsősorban a reprodukciós genetikai vizsgálatokra fókuszál, mindenekelőtt a szülői genetikai rendellenességek kivizsgálására. Nagy hangsúlyt fektet az preimplantációs genetikai vizsgálatokra is, illetve lehetőség lesz a jövőben, a terhesség alatti non-invazív prenatális genetikai szűrések végzésére is. Az intézet a közeljövőben a laboratórium onkológiai daganatos betegségek molekuláris genetikai hátterét is vizsgálni fogja. Európában egyedülállóan képviseli a gSEQ technológiát, így ezen a területen szintén világújdonságnak számít.

A laboratórium kiemelt területe, a preimplantációs genetikai vizsgálat, amely lehetőséget ad arra, hogy a lombikbébi beavatkozások során az anyaméhbe olyan embriókat ültessenek be, amely kromoszómaszámbeli és szerkezeti genetikai rendellenességgel nem bír. A sikertelen lombikbébi beültetések, és a vetélések közel 70-80 százaléka, arra vezethető vissza, hogy a beültetett embriók kromoszómaszámbeli vagy szerkezeti rendellenességet hordoznak, melyet úgynevezett aneuploidiának hívunk. A laborban alkalmazott módszer a felmerülő vetélések csökkentésével jelentősen növelheti a lombikbébi programok hatékonyságát.

Miért éppen Helsinki?

Az RGS genetikai laboratórium működésében mindenképp nagy lehetőség rejlik a Skandináv területen élő páciensek számára is. Finnországban, Helsinkiben a preimplantációs genetikai diagnosztika jogi szabályozási környezete megfelelő, így ezeket a genetikai vizsgálatokat jól szabályozottan, keretek közé szorítva, jogtiszta körülmények között lehet elvégezni. Magyarországon az eljárás bevezetéséhez még nincs meg a megfelelő jogi és szakmai környezet.