Nemzeti programokkal zárult a 2018-as Testvércsalád Találkozósorozat

A nemzeti összetartozás jegyében rendezett koszorúzással és hangversennyel fejeződött be a Családháló programsorozata vasárnap délután Vácon.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Kárpátaljai Testvércsalád Mozgalom
2018. május 14. Családháló

A helyi első világháborús emlékműnél mintegy 200 kárpátaljai és anyaországi magyar részvételével kerültek elhelyezésre a megemlékezés virágai.

 

Rétvári: A Testvércsalád Mozgalom egy biztos pont a határon átívelő kapcsolatokban

Az ünnepségen beszédet mondott az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese.

A Magyar Távirati Iroda tudósítása szerint Rétvári Bence elmondta, hogy a nyelvhasználati törvénnyel Ukrajna korlátozza és visszaszorítja a kárpátaljai magyarság nyelvhasználati jogait, amikor csak alsóbb tagozatban engedélyezi, hogy a diákok saját nyelven tanulhassanak, vagyis másodrendűnek tekinti egyes állampolgárait.

A kereszténydemokrata politikus rámutatott: az ukrán alkotmány és nemzetközi szerződések garantálják, hogy szerzett jogokat ne lehessen elvenni.

Márpedig az itt élő magyarság szerzett joga, hogy saját nyelvén taníttassa gyermekeit.

Az államtitkár érthetetlennek nevezte, hogy az Európai Unió egyes vezetői többet foglalkoznak a messziről ideérkező illegális migránsok jogaival, mint az Európában évszázadok, évezredek óta élő emberekével.

Rétvári Bence az EMMI miniszterhelyettese köszönti a Vácra látogató kárpátaljai és az anyaországi családokat a Testvércsalád Találkozósorozat megemlékezésén a helyi első világháborús emlékműnél 2018. május 13-án.

Az államtitkár a tizenkettedik alkalommal megrendezett Testvércsalád Találkozó keretében tartott koszorúzáson arról beszélt, hogy

a határokon átívelő magyar-magyar kapcsolatokban ez a találkozó egy biztos pont: az elmúlt hónapokban e programokon 1200-an vettek részt, és több mint 700 család esetében épült ki határokon átívelő testvércsaládi kapcsolat.

Hozzátette, remélhetőleg a legnehezebb körülmények között élő magyar közösség, a kárpátaljai magyar családok számára létrejött egy stabil alap.

 

A Testvércsalád Mozgalom munkája folytatódik

Hangverseny a találkozósorozat befejezése alkalmából a váci Fehérek templomában.

A koszorúzást követő hangversenyen Székely Attila, a Családháló országos szervezője köszöntőjében elmondta, hogy a Testvércsalád Mozgalom alapításának negyedik évfordulóját ünnepelte az elmúlt hetekben a közösség.

„Az alapítók célja a kárpátaljai magyarság és ezen belül is a családok helyzetének javítása volt. Az, hogy élő, működő és hosszú távon fenntartható anyaországi kapcsolatokkal segítsük a kárpátaljai magyar családokat.”

Rámutatott, hogy a visszajelzések szerint a kapcsolatok jelentős része fennmaradt: a családok többek közt nyaraltatásokban, egymás meglátogatásában és keresztszülői kapcsolatok építésében mélyítették el testvércsaládi kapcsolataikat.

Székely Attila a Családháló országos szervezője beszédet mond a Testvércsalád Találkozósorozat hangversenyén a váci Fehérek templomában 2018. május 13-án.

Hozzátette, hogy bár a 2018-as találkozósorozat véget ért, a mozgalom munkája folytatódik:

„Küldetésünknek tekintjük a kárpátaljai magyarság megmaradását és kulturális életének ápolását.”

– mondta a Családháló országos szervezője hozzátéve, hogy Kárpátalja a következő években nagyobb figyelmet fog kapni a szervezet részéről.

Az idei Testvércsalád Találkozósorozat elindítását 2018. február 8-án jelentették be Beregszászon. A Családháló országos szervezete kárpátaljai családok utaztatását vállalta. Az elmúlt hónapokban több mint 1200 gyermek és családja vett részt Testvércsalád Találkozókon. A résztvevők a gyermekprogramok mellett a nemzeti összetartozás jegyében megrendezett eseményeken vehettek részt. A programsorozat Magyarország Kormányának támogatásával valósult meg.

Borítókép: Kárpátaljai és anyaországi magyar családok a Testvércsalád Találkozósorozat utolsó napján a váci első világháborús emlékműnél 2018. május 13-án. Fotó: Családháló.hu – Képszerkesztőség / Erdős Dénes