5 gyakori tévhit a várandóssággal kapcsolatban

A terhességi tévhitek kifogyhatatlan tárházából válogattunk ki újabb 5 dolgot, melyek kismamák tömegének életét keserítik meg.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Várandósság
2019. május 22. ratkotunde.hu

Hogy mi igaz belőlük, és mi nem, annak megválaszolásában Ratkó Tünde szülésznő van a segítségünkre.

Mozgás

Azt már sok helyen és sokszor megírták, hogy a mozgás nem, hogy nem árt, hanem még jót is tesz a kismamának. Ugyanakkor sokakban merül fel egy kérdés: ok, futni lehet, de mi van, ha nyújtózkodom? Egy elterjedt félelem, hogy a nyújtózkodás következtében a köldökzsinór a magzatra tekeredik, és elzárul, emiatt pedig a baba meghal.

Szerencsére ez nem igaz. Mármint a veszélyes része, hiszen a köldökzsinór nagyjából a várandósságok felében tekeredik rá a kicsire kisebb – nagyobb mértékben, ám ez nem gond sem a babának, sem a zsinórnak. A köldökzsinórban ugyanis az artériák és a véna spirálisan helyezkednek el, vagyis hiába csavarodik, akkor sem okoz fennakadást a vérellátásban. Az esetek igen kis százalékában történik meg a köldökzsinór elzáródása, de nem a nyújtózkodástól!

Dohányzás

Az, hogy a várandósság alatt csak egy kicsit lehet dohányozni, nem igaz. Az erős dohányos kismamák esetében lehet hallani arról, hogy az orvos engedélyez egy egész kevés füstölést, mivel a megvonás nagyobb stressz a babának, mint a füst.

Ez ugyan lehetséges, de azzal tisztában kell lenni, hogy a cigaretta, illetve a dohányzás bármilyen formája mindenképpen károsítja a magzatot, még akkor is, ha csak eseti, és csak egy kicsit füstöl a kismama. Az alternatív lehetőségekről érdemes a kezelőorvossal beszélni, mert vannak, de nem mindet lehet alkalmazni a pocakos időszakban.

Hízás

A hízással kapcsolatban sokan azt tartják, ilyenkor nem gond, majd lemegy az szülés után – ez azonban így nem igaz. A túlzott hízás ugyanis a babának sem jó, és a szülés után a felszedett többlet zsír nem tűnik el csak úgy. Azért bizony keményen meg kell dolgozni, vagyis inkább ne szedjük fel. Ezt a megfelelő, egészséges étrenddel lehet elérni, mozgással, és a megfelelő várandósvitaminnal – mondja Ratkó Tünde.

Ez elsőre furcsa lehet, de tény, hogy a B-vitaminok étvágynövelő hatással rendelkeznek, és köztük is a B12 a főkolompos. Ráadásul a B-vitaminokra a harmadik trimeszterben – amikor a kismamák a legtöbb súlyt szedik fel – már nincsen szükség, egyedül a B6-vitaminra. Vagyis a vitaminkészítmények közül olyat válasszunk, mely a harmadik trimeszterre kialakított részben már csak B6 vitamint tartalmaz a B-vitaminok közül.

Szex

A terhesség egy állapot, nem betegség. A szex pedig – ha a kismama is kívánja – semmi gondot nem okoz sem a magzatnak, sem a kismamának. A babát védi a magzatburok, a magzatvíz, a méh, vagyis a férfinek esélye sincsen „megbökni”. A szex ráadásul ilyenkor is erősíti a szülők kapcsolatát, ami a várandóssággal együtt járó sokszor erős kihívások mellett nagyon is szükséges. Az együttléteket inkább csak az utolsó trimeszter végén kell meggondolni, hiszen a vérbőség miatt ilyenkor már megindulhat a szülés – bár ezt jellemzően már senki sem bánja.

Kis gond nem gond

A méhszájseb, melyet sok orvos – ha kicsinek ítél – nem tart fontosnak, sajnos nagyon sok gondot okozhat. Egy nyílt sebről van szó, mely így fokozza a fertőzés kialakulásának lehetőségét. Sokan gondolják úgy, hogy egy kis gond nem gond, van bajuk elég, ez azonban ebben az esetben semmiképp nem igaz!

A kialakuló fertőzés – legyen bármilyen kicsi – könnyen felszállóvá válhat, mely már érinti a méhet, így a magzatot is. A vetélések és koraszülések 70 százalékáért pedig ezek a felszálló fertőzések a felelősek. A méhszájsebet tehát komolyan kell venni, valamint érdemes gondoskodni az immunrendszer megfelelő működéséről is. Erre is jók a várandósvitaminok, de közülük is inkább azok, melyek megfelelő, biológiailag aktív formában tartalmaznak rezet és cinket (réz-glükonát, cink-citrát). Ez a két anyag ugyanis a szervezetben antivirális, antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal is bír, így elengedhetetlenek a nyugodt babaváráshoz!