5 tipp óvodakezdéshez

Érdemes minél többet mesélni gyermekünknek az óvodáról, elmondani, hogy miket fog ott csinálni, milyen lesz egy napja.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
1-3 év Óvodások
2019. augusztus 30. www.jatekliget.hu

Fotó: Pixabay

Beszereztük a legfontosabbakat: csemeténk kedvenc mesehősével díszített ágynemű, oviszsák már készen áll, a kényelmes váltócipő is csak arra vár, hogy a következő hetekben használatba vegyék. Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője olyan gyakori kérdéseket és praktikus tanácsokat oszt meg velünk, amelyeknek hasznát vehetjük az ovikezdés előtti utolsó napokban és a beszoktatás idején.

Napirend – már otthon is

A beszoktatás előtti napokban már érdemes a gyermeket az óvodai napirendhez szoktatni. Jó, ha a reggeli, az ebéd és a délutáni pihenés menetrendjét az óvodához hasonlóra igazítjuk, így gördülékenyebben megy majd az óvodai napirendhez való alkalmazkodás is. A napirend begyakorlása közben azt is mondjuk el neki, hogy milyen tevékenység – ebéd vagy alvás – után fogunk majd érte menni.

Mindenre kerüljön ovis jel!

A gyerekeknek és a pedagógusoknak is nagy segítség, ha mindenen megtalálható az óvodai jel. Egy óvodai csoportban egy időben akár 30 gyermek is öltözhet, a ruhák és egyéb használati tárgyak könnyen elkeverednek. A gyerekek sem mindig ismerik fel a saját holmijaikat, hiszen sok, korábban még nem is használt újdonságot szereztünk be az óvodakezdésre. A kavarodások elkerülése végett kerüljön matrica a fogmosópohárra, fogkefére, esőkabátra, bevitt játékokra. Hímzett jellel érdemes ellátni a kéztörlőket, oviszsákot és az ágyneműket. Vasalni a váltó- és hálóruhákra, tornaruhára javasolt, de ezeket tetszés szerint akár textilfilccel rajzolva is megjelölhetjük.

Váltóruha – a kevesebb, néha több

Az óvodai szekrényekben rendszerint elfér az oviszsák és van még egy-két polc is a cipőknek és ruháknak. Itt rendezzük el minél praktikusabban a holmikat, a cél, hogy a gyermek mielőbb önállóan is jól boldoguljon. Célszerű ezért nem túl sok holmit bevinni egy időben, ám azok mindig legyenek a gyermek méretének és az évszaknak megfelelőek. Egy helyre készítsük ki az összes ruhát, amit át kell majd vennie, ha az udvarra mennek. A kisebb balesetek esetére fenntartott váltóruhák pedig a zsák egy adott zsebében kapjanak helyet.

Mivel bátorítsuk az utolsó napokban?

A gyerekek egyfelől vágyakoznak az óvoda iránt, hiszen sok új játék és barátok várnak rájuk, másrészt kicsit tartanak is az ismeretlentől, hiszen sokan most lesznek először hosszabb időre távol a szülőktől, vagy új környezetbe kerülnek a bölcsőde után. Érdemes ezért minél többet mesélni gyermekünknek az óvodáról, elmondani, hogy miket fog ott csinálni, milyen lesz egy napja az óvodában. Meséljünk neki a saját élményeinkről, ovis jelünkről, óvónénikről, barátainkról, emlékeinkről. Nézegessünk óvodáról szóló mesekönyveket, sétáljunk el az óvoda felé, nézzünk be az udvarra. Ha van rá lehetőség, nézzünk be az óvodába, ismerjük meg az óvó néniket, dajkát is. Jó, ha ismerős arcok fogadják és a hely sem teljesen idegen az első napon.

Ha nehéz az elválás – vigasztárgy

Minden előkészület ellenére sem tudjuk garantálni, hogy a beszoktatás teljesen gördülékenyen fog menni. Az addig bátor és az óvodát kifejezetten váró gyerekek is megszeppenhetnek a sok újdonság, ismeretlen arcok láttán. Ilyenkor segíthet a vigasztárgy, ami nemcsak az elválást, de a napközben hirtelen rá törő hiányérzetet is segíthet enyhíteni. A vigasztárgy lehet a kedvenc játéka, alvókája, de készíthetünk akár közösen is erre a célra egy olyan emléket, ami kis helyet foglal, az oviszsák egy zsebében is könnyen elfér.