7+1 érv a független szülésfelkészítő mellett

A szülés és a születés jó minőségéhez sok feltételnek kell megvalósulnia, amely túlmutat a puszta, orvosi értelemben vett egészségen.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.

A szülés-születés minősége hosszú távon hat a baba egészségére, immunrendszerére, pszichés fejlődésére, az anyai önbizalomérzetre, örömképességre, az anya-gyerek kötelékre, majd mindez gyűrűzik tovább az apára és a testvérekre és az egész családra kifejtett hatásaival. Fontos, hogy a szülésre készülő pár kompetenciaérzete megmaradjon a várandósság és a szülés teljes folyamatán keresztül, hiszen ez nagymértékben befolyásolja, illetve ha megmarad, megerősíti a szülői kompetenciaérzetet. Azt az önbizalmat, amivel a nap végén (akárhányadik nap végén) hazamennek a babájukkal a kórházból. Azt az önbizalmat, ami a gyermekhez fűződő kapcsolat, a szülői identitás definíciójának alapköveit alkotja. Ahhoz, hogy a szülőszobán döntéseket tudjon hozni a pár, hiteles információkra van szükség, és a legjobban ezt a korszerű ismeretekkel rendelkező, holisztikus szemléletű független szakértőktől lehet megkapni.

Igaz, hogy minden nő tud szülni és minden baba meg tud születni, ám ezt ma már kevesen hiszik el. Azonban mára a megváltozott kulturális viszonyok miatt jelentős mértékű ismeretátadásra van szükség egy ideális szüléshez. A régi időkkel ellentétben mára kevés nőről mondható el, hogy látott már szülést, vagy lennének erről a nagyon fontos életeseményről előzetes ismeretei, mire babát vár. A szülés természete egészen más, mint amit a mindennapi életben tapasztalunk. Egészen más a ritmusa, érzékenysége, és sajátos törvényszerűségek uralkodnak benne. Akinek ezekhez korábban nem volt szerencséje, nehezen fog tudni alkalmazkodni. A megfelelő szülésfelkészítéssel mindez pótolható. A kórházi felkészítés azért nem alkalmas erre, mert a legtöbb esetben az adott intézményi rendszerhez szabályaihoz történő alkalmazkodásra készíti fel a párokat. A kórházi tanfolyamok elősegítik azt, hogy a kórházi körülményeket, lehetőségeket, valamint a segítő személyeket a párok már előre ismerjék és természetes szorongásaikat a szüléssel és a babagondozással kapcsolatban oldják, azonban az anya-apa-baba, a születő család testi-lelki- szellemi jóllétéről, egymásra hangolódásának fontosságáról nem szólnak. A független felkészítőkön pedig alkalom nyílik lényegesebb mennyiségű, hasznos gyakorlati információ átadására, a legfrissebb kutatási eredmények, nemzetközi és hazai ajánlások, felmérések és tapasztalatok alapján, valamint könnyebben ráhangolódnak a párok egyéni igényeire, érzelmi hullámhosszára. Ez pedig igen fontos, hiszen a szülésre, a szülőségre való készülődés egy érzelmekben gazdag, érzelmek által vezérelt folyamat. Nem kell sokáig vizsgálódnunk ahhoz, hogy belássuk, az állami intézmények anyagi és szemléletbeli lehetőségei sem kielégítőek ahhoz, hogy a teljes-körű jóllét feltételeit biztosítani tudnák: lásd, anya-bababarát vagy család-barát szülészet jelenleg Magyarországon egy sincs, bababarát minősítést elnyert intézmény is csak 19 akad a közel hetvenből, de egyikükben sem teljesülnek maradéktalanul a bababarát alapelvek.

#1 A független szülésfelkészítők a szülés-születés természetét komplex módon ismerő szakemberek tudását teszik elérhetővé

A független szülésfelkészítőt érdemes aszerint választani, milyen szakemberek tartják. A tapasztalatnál előbbre való a szemlélet. Sokan hallottuk már “az én gyerekem is túlélte,” meg az “egészség van, és ez a lényeg” típusú kommenteket – azonban szülés-születésnél nem csak a túlélés, hanem az életminőség is fontos szempont, ráadásul testi-lelki egészségre ez az esemény életre szólóan hat. A perinatális (szak)tanácsadók tudományos, holisztikus, rendszerszemléletű megközelítéssel dolgozó szakemberek, akik az egész család testi-lelki-szellemi boldogulását tartják szem előtt, és olyan összefüggéseket ismernek, melyek a hosszú-távú jóllét feltételeit biztosítják. A régi, berögzült, kárt okozó eljárásoknak sajnos még ma is elég nagy teret engednek azok az alapképzések, melyeket a kórházi dolgozók évekig végeznek; a perinatális szemléletet nem teszik kötelezővé, elérhetővé – mindez még a jövő feladatai közé tartozik. Addig is csupán egyes szakemberek puszta önszorgalomból, elhivatottságból sajátítják el az ELTE posztgraduális képzésén, illetve szakmai előadásokon, konferenciákon a perinatális életidő sajátosságait.

#2 A perinatális tanácsadók szakmai hálót biztosítanak a családok számára, és egyfajta társas hálóhoz is hozzásegítenek

A perinatális tanácsadók között annyiféle alapképzettséggel rendelkező szakember tevékenykedik, mint a szivárvány árnyalatai. Szülészorvos, szülésznő, védőnő, dúla, laktációs tanácsadó mellett különféle felnőtt -és gyermek pszichológusok, korai fejlesztéssel foglalkozó gyógypedagógusok, szomatoterapeuták, és a lista még folytatódhatna. Egymást is ismerve, olyan szakmai hálót képeznek, melyben a várandósság és szülés során illetve gyermekágy (az első életév) során speciális helyzetekre szakosodott szakemberekhez is tudnak irányítani. Előfordul, hogy a család nem is tud róla: a nehézségnek, amit átél, neve van, és külön szakma foglalkozik vele. Ez a legapróbb elakadásoktól kezdve a látványosabbakig előfordulhat. (A pszichológiai kutatások szerint már önmagában az, hogy neve van a problémámnak, jótékony, stressz-oldó hatású, hiszen ha neve van, más is átélte már, nem én vagyok az első/egyetlen. A perinatális szakemberek által nyújtott társas segítségnyújtás pedig képes arra, hogy az elakadást okozó mintát is megváltoztassa, ami miatt a probléma kialakult. Ez nem az egyes családtagokban, hanem a rendszerben, külső-belső körülmények egymásra hatásában keresendő. Jó példa erre a szoptatással kapcsolatos elakadás, mely legtöbbször nem biológiai eredetű, ám megfelelő korszerű információ és társas támasz hiányában az anya szándéka nem mindig elegendő a megoldáshoz.)

A független szülésfelkészítőkön továbbá lehetőség nyílni mélyebben megismerkedni a csoporttársakkal: olyan, hozzád hasonló leendő szülőkkel, akiknek történetéből, kérdéseiből, vágyaiból és félelmeiből sokat tanulhatsz. A társas élmény felbecsülhetetlen érték, és amennyiben létrejön egy támogató közeg, akár életre szóló barátságok is köttethetnek.

#3 A perinatális szemléletű felkészítő nem aktuális szabályzatoknak, házirendnek, hanem a legfrissebb tudományos eredményeknek megfelelő ismereteket közvetíti

Fontos tudni, hogy a kórházban is vannak jogaink, amelyről a kórházaknak nem áll érdekében tájékoztatni betegeit. Nem is teszi meg. A kórházi szabályzat nem a beteg érdekét nézi, hanem a kórházat védi, és a kórházi dolgozók munkáját igyekszik támadhatatlanabbá és könnyebbé tenni. (A szülésnél vajon ki a beteg? Az esetek döntő többségében egy egészséges anyáról és az egészséges újszülöttjéről van szó.) A szülő nők jogairól itt olvashatsz bővebben. Érdemes előre felkészülni, tisztában lenni azzal, mit diktál az aktuális “protokoll,” amire a kórházi dolgozók hivatkozni szoktak, és mindeközben milyen jogai vannak a családoknak, mi szolgálja az ő érdekeiket. Ezekkel a perinatális tanácsadók tisztában vannak, hiszen az általuk kísért anyák elmondásaiból naprakész információ birtokába jutnak mindarról, ami egy adott kórházban történik. Számos példát említhetnénk, álljon itt a legfontosabb: az aranyóra, azaz a korai bőr-bőr, esetleg szőr-bőr kontaktus jelentősége, illetve a rooming-in ellátás, vagyis hogy az első napokban, hacsak valamilyen komolyabb komplikáció miatt nincs ennek fizikai akadálya, anya és baba egységet alkot, egyetlen percre sem lenne szabad elválasztani őket egymástól. Ám ez még ma is nagyon sok helyen megtörténik, ezzel a jótékonynak hitt ajánlással „pihenjen csak anyuka, mi majd vigyázunk addig a babára!”

A baba életre szóló testi és pszichés értékeket állít be az első napokban, mely idegrendszeri lenyomatot képez – a szeparáció a hosszú-távú ellenálló -és örömre való képesség ellenében hat. Fontos hozzátenni, hogy amikor az anya állapota nem teszi lehetővé az együttlétet, akkor a baba is máshogy értékeli a történéseket. Ilyen esetben a feldolgozási szakaszban érdemes további szakmai segítséget igénybe venni, perinatális szakemberrel konzultálni.

#4 A perinatális szaktanácsadók segítenek kiigazodni a temérdek információ között

A mai rohanó világban általános jelenség, hogy még a választott szülészorvosod sem tud elegendő időt szánni az összes kérdésed megválaszolására, kétségeid eloszlatására, hiszen általában egy szülészorvoshoz sok várandós tartozik, és a nőgyógyászati rendelőben is kígyózik a sor. Egy ideális szüléshez a kérdéseket érdemes előre megfogalmazni és amennyire lehet, tisztázni, az esetleges kétségeket eloszlatni. Az internet-en található válaszok elárasztják a világhálót, (esetleg időnként a kismama tudatát is), a sok válasz között szerepel a helyes válasz is, de hogyan találd meg a tűt a szénakazalban, és hogyan dolgozd fel azt a sok fals információt, amit keresés közben hozzáolvastál. Ebben segít a szülésfelkészítőn a perinatális szakember! Egyrészt valószínű, hogy a kérdésedben szereplő jelenséggel már élőben is találkozott, (vagy ha nem, az hírt ad annak relevanciájáról), és segít abban, hogy kisszellőztesd a fejed, és a lényegre koncentrálj. Mivel a kérdésed megválaszolásakor alternatívákat tud felsorakoztatni, illetve a hosszú távú hatásokról, előnyökről és kockázatokról is tájékoztat, hozzásegít ahhoz, hogy informált döntést hozhass, amire jó-szívvel rábízhatod magad.

#5 Az alternatív fájdalomcsillapítás lehetőségeiről többet tudhatsz meg

Ugyan az előző pontban említettük, és később is visszatérünk rá, hogy a perinatális szaktanácsadó olyan tudással lát el, mely kompetenciaérzetedhez járul hozzá, ezen belül fontosnak tartottuk külön kiemelni az alternatív fájdalomcsillapítás lehetőségeiről szóló ismeretanyag átadását. A gyakorlat azt mutatja, sajnos nem sok kórházban végzik el azt elég lelkiismeretesen. A szülés, talán nem is gondolnád, milyen finoman hangolt, érzékeny folyamat – egészen apró dolgok is eltéríthetik a természetes iránytól. A szülésre készülő pár számára fontos és világossá kell tenni, mi minden szerepel a palettán a fájdalomcsillapítás terén. Ezek között több olyan is található, melyre érdemes jó előre készülni. A szülés folyamán, külsőleg kapható fájdalomcsillapító gyógyszerek mind az anya, mind a baba szervezetét megterhelik, a szülés-születés örömforrásaiból vesznek el.

#6 A perinatális szaktanácsadók olyan könyvek, portálok és videók ajánlásával segítenek, amelyek megfelelnek az általad megjelölt vágyaknak és a legfrissebb tudományos kutatási eredményeknek

A médiából, vagy a popkultúra által közvetített tartalmakból nem ajánlott messzemenő következtetéseket levonni a szülés-születés folyamatára vonatkozólag. Ezen a területen ferdítések, csúsztatások, információ-hiányon alapuló torzítások, illetve az elavult, helytelen gyakorlatról szóló tartalmak garmadája vár. Fontos tisztázni: a rossz gyakorlat attól rossz, hogy nem egyezik meg a szülő céljaival. Álljon itt egy példa sok közül: ha szoptatni szeretnél, akkor ne adj cumit az első napokban a kisbabádnak, mert nem lehet tudni előre, vajon ő lesz-e az, akinek ez problémát okoz. A szülésfelkészítő remek alkalom azon a tartalmak átbeszélésére, melyek megfelelnek a valóságnak, illetve amelyek nem a káros gyakorlatot örökítik tovább.

#7 A perinatális felkészítők az egész családot bevonják, az apát, esetleg a nagyszülőket is meghívják, megszólítják

A babák családba érkeznek: mind genetikailag, mind érzelmileg. A várandósság időszaka pszichológiai értelemben az egész családot érintő, normatív krízis. A baba érkezésével az egész családi rendszer átalakul, a szerepek egy időre mobilizálódnak, egyesek aktiválódnak, mások elhalványulnak. Anya, apa, nagyszülői szerepek születnek, folyamatosan érlelődnek, és a babával töltött idő által csiszolódnak, erősödnek. A pszichológia álláspontja szerint már várandósság során is érlelődnek a (nagy)szülői szerepekért felelős agyi területek, akkor, amikor ezen gondolkodunk, ezzel foglalkozunk. Jó alkalmat teremtenek a szülésfelkészítők a közös gondolkodásra, és arra a családon belüli egyeztetésre, mely a baba születésével nyer új értelmet. Hol vannak a határok, ki kitől mit vár, mit szeretne, mire van szüksége, mit tud kérni, adni, elfogadni, hogyan tud nem bántóan visszautasítani…

Az apákat a mai várandósgondozási rendszer elhanyagolni látszik. A szülésfelkészítőre általában női ráhatásra jutnak el az apák – de a beszámolók szerint végül sokat profitálnak belőle. Ők, és a családjuk is: például apás szülésnél, vagy a gyerekágy korai szakaszában azok az apák könnyebben és hatékonyabban tudnak segíteni, illetve empatikusabbak, akik a szülésfelkészítőkön jelen voltak, és a párjukkal részletesen is megvitatták a közös célokat.

A nagyszülőket is érdemes bevonni, hiszen számukra is nagy változás, óriási örömforrás az unoka érkezése. A nagyszülőknek is szüksége van arra, hogy megszólítsák őket: családtagjaik és a társadalom egyaránt. A megszólítottság érzése az, ami a tapasztalataik, tudásuk jótékony átadását segíti. A társadalom kevés beavatási rítust biztosít, pedig ezek nagymértékben hozzájárulnak a mélyreható, élettani fejlődés/változás és az örömteli felelősségvállalás folyamatához.

# +1 Összességében olyan képet kapsz a rád váró folyamatokról, ami kompetenciaérzetedhez járul hozzá, önbizalmadat erősíti

A szülésfelkészítő tanfolyam egy folyamat, mely hétről hétre elgondolkodtat, kérdéseket válaszol meg és további kérdéseket ébreszt benned. Egy olyan folyamat, mely azt biztosítja számodra, hogy informált döntéseket hozhass, céljaidnak megfelelő gyakorlatot sajátíts el, és a neked megfelelő segítőket (legyen az szakirodalom vagy szakember) találd meg az oda vezető úton.

A cikk ITT folytatódik.