A 12 hónapos (1 éves) baba

Egy éves lett a kisbabánk! Nagy dolog ez, ünnepeljük meg annak rendje és módja szerint.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
1-3 év
2012. június 25. bauknecht.hajnalka

Egy éves lett a kisbabánk! Nagy dolog ez, ünnepeljük meg annak rendje és módja szerint. Egy éves kortól papír szerint már mindent ehet, amit mi, de azért nem kell túlzásokba esni és rögtön csokitortát tejszínhabbal adni neki.


Mozgásfejlődés

Sok baba ekkorra már önállóan jár, de akkor sem kell megijedni, ha ez nem következik be, csak fél év múlva. 10-18 hónapos koruk között tanulnak meg a gyerekek járni.

Beszéd

Egyre több dolgot kifejez, kitalál valamilyen szót (pl. lele az innivaló, stb.), a szó első szótagját mondja, vagy szótagismétléssel jelöl meg tárgyakat. Akár 20 szót is tud már.

Egyszavas mondatokat mond, a hangsúllyal, gesztussal fejezi ki a mondanivalóját, így ugyanaz a szó többértelművé válhat. Először főneveket mond, később jönnek az igék.
Bár a szókincse csak néhány szóból áll, jóval többet megért, és teljesíti kéréseinket.

Értelmi-érzelmi fejlődés

Örül az ismerős arcoknak, de az idegenek hidegen hagyják.
Már épít 2-3 kockából, megtalálja az eldugott játékokat.
A beszédmegértés időszakát a látszatmegértés korszaka előzi meg, ugyanis a helyzetre reagál és nem a szó értelmére. Egyszerűbb kéréseinket teljesíti, és nem csak a nevét tudja sok tárgynak, de azt is, hogy mire való.
Evés

Súlya sokaknál eléri a bűvös 10 kg-ot, kb. 73 cm hosszú. Már mindent ehet, csak az aprómagvas gyümölcsökkel (eper, málna) várjunk még fél-egy évet. Természetesen igyekezzünk továbbra is egészséges ételekkel kínálni, ez akkor a legegyszerűbb, ha mi is olyanokat eszünk. Jó, ha változatosság jellemzi az étrendjét, már ő is – akárcsak mi – képes megunni, ha minden nap ugyanazt kapja.

Alvás

A legtöbb baba egy évesen áll át a napi két alvásról az egy hosszabb alvásra. Ezt igyekezzünk ebéd utánra tenni.

Mit játsszunk vele?

–         Vonjuk be a hétköznapi dolgokba, vidd oda, hozd ide, stb.

–         Meséljünk neki sokat, nézegessünk képeskönyveket!

–         Hintáztassuk sokat, ez nagyon jót tesz a fejlődésnek, és általában szeretik is.

–         Nevezzük, mutassuk meg a testrészeket a tükör előtt.

–         Aki már kapaszkodva járni tud, szeret tologatni, ha mást nem talál, akkor székeket. De a padló kímélése céljából jobb valami guruló játékot beszerezni. Ha még nem áll, akkor szívesen tologat autót, egyéb kerekes járgányokat, akkor is, ha kislányról van szó.

–         Készíts egy dobozt neki, amibe mindenfélét eldugdoshat.

–         Mondókázzatok sokat, vidd el valamilyen csoportba is, azt is nagyon élvezik már ilyenkor, ha más babákkal együtt foglalkozunk velük.

–         A csippentő fogást gyakoroltassuk vele apró babokkal. Persze figyeljünk, nehogy orrba, szájba kerüljön a bab, csak annyit adjunk neki (3-4 darabot), amit figyelemmel kísérhetünk).

–         Irány a játszótér!