A 9 hónapos csecsemő

Úgy tűnhet, ebben a hónapban nem történik semmi új dolog. Pedig gyermeked most gyakorolja és tökéletesíti mindazt, amit eddig megtanult!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
0-12 hónap
2012. június 14. eckmarietta

Talán úgy tűnik, ebben a hónapban nem történik semmi új dolog. Pedig valami nagyon fontosat tesz gyermeked: gyakorolja és tökéletesíti mindazt, amit eddig megtanult!


Mozgásfejlődés

A 9 hónapos babák már egyedül fel tudnak ülni. Ha valahol meg tudnak kapaszkodni (kiságy rácsai, fotel, kanapé) megpróbálják felhúzni magukat, és felállnak. Azoknak a babáknak, akik már ebben a korban tudnak állni, hamarosan sikerülhet a kapaszkodás segítségével a lépegetés is. Az ügyesebb babák elindulnak négykézláb felfelé a lépcsőn is.

Testi fejlődés

 • Van baba, aki már tud pohárból is inni, de akkor sem kell aggódni, ha ezt  csak egyéves korára tanulja meg
 • Amikor ébren van a pici, általában meg sem áll, szinte mindig kúszik-mászik, vizsgálódik, felfedezi az új dolgokat. Most már mehettek játszóházba, biztosan élvezni fogja a többi gyerek társaságát!
 • Kézügyessége hónapról hónapra fejlődik, az apró tárgyakat már be tudja illeszteni a nagyobb tárgyakba
 • A következő 2-3 hónapban valószínűleg kimondja első néhány szavát, de akkor se aggódj, ha másfél-két éves koráig egyáltalán nem szólal meg. Mindent megért, amit mondasz neki. A bújócska az egyik kedvenc játéka, de imádja, ha tapsoltok együtt vagy tornyot építesz a játékiból
 • Csettintget a nyelvével, imitálja a köhögést
 • Már vannak kedvenc játékai
 • Egyszerű utasításokat követhet, pl. Gyere! Nézd!
 • Szeret labdázni, megpróbálja visszagurítani neked a labdát
 • Teljes súlyával ránehezedik a lábfejére, de egyensúlyozni még nem képes
 • Felmászik a bútorokra
 • Emlékezhet az előző nap játszott játékokra
 • Kezdi felmérni az emberek hangulatát

Evés, alvás

Ebben a hónapban megváltozhatnak a babáék evési, alvási szokásai. Aki eddig jó alvó volt, most lehet, hogy gyakrabban kel, és nyugtalanabbul alszik. Ennek oka lehet a fogzás.

A fogzás befolyásolja a babák étvágyát is. Van, aki a fogzási fájdalom csillapítására folyton rágcsálna, más baba még a kanalat sem engedi, hogy a szájába tegyük.

A 9 hónapos baba már kétszer kaphat szilárd ételt naponta, de az anyatejes táplálás még mindig fontos neki. A főzelék lehet pl. csirkehúsos sárgarépapüré, zelleres krumplipüré, krumplis kelkáposzta, illetve bármi olyan bébiétel, ami korának megfelelő.

Babatorna

A babák még ebben a korban is szeretik a fürdés előtti, vagy utáni gyengéd masszírozást. Hajlítsuk ki-be a karjait, a test hosszában és keresztben is. Az alsó tagokat egyszerre, majd külön-külön is jól hajlítgassuk meg.

Erre figyelj:

Kisbabád még mindig mindent a szájába vesz, és így fedezi fel környezetét. Mivel kis ujjacskáival már képes ollózva apró tárgyakat is felvenni, ezért fokozottan figyelj a padló tisztaságára, apró dolgokat ne hagyj a földön!

Közös játék

Tegyél egy kisvödörbe, dobozba kisebb játékokat, hagyd, hogy ki-be pakolássza őket. Váltogasd a játszószőnyegen lévő játékokat, nehogy ráunjon a baba. A pelenkázón fekve dobbants a lábacskájával felváltva a “sétálunk, sétálunk, egy kis dombra” dalocska ütemére. Minden nap legyen közös éneklés, mondókázás, tornáztatás.