A kéthónapos csecsemő

Kéthónaposan a baba már igazi társas lény, rengeteget mosolyog, kedveli maga körül az embereket, szívesen nézelődik.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
0-12 hónap
2012. május 16. eckmarietta

Kéthónaposan a baba már igazi társas lény, rengeteget mosolyog, kedveli maga körül az embereket, szívesen nézelődik. Elkezd beállni a családban a napi rutin, az étkezések időpontja, hossza és intenzitása már kiszámítható.


A szopizás

Kéthónapos korban továbbra is a tej marad a fő tápláléka a babának. Ha szoptatod gyermekedet és látod, hogy fejlődik, akkor ez azt jelenti, hogy a tej mennyisége és tápanyagértéke elegendő.

A szopizás a baba legfontosabb tevékenysége, ez teszi ki az ébrenléti időszak legnagyobb részét, és így erősödnek a beszédizmai is. Elkezd beállni a családban a napi rutin, az étkezések időpontja, hossza és intenzitása már kiszámítható. Már szinte biztosan tudjuk, mikor lesz éhes a baba, és felismerjük az “éhes vagyok”-sírást. (Legalábbis azt hisszük). A szoptatási idő elérkezésével, ha kézbe veszed a gyermekedet, nagyon tud örülni, látszik rajta, hogy várta az etetést.

Evés közben már nem mindig csukja be a szemét, igyekszik szemkontaktusba kerülni veled. Ezért etetés közben igyekezz csak vele foglalkozni, mosolyogj rá, hiszen ez a biztonságérzetét növeli, és ezáltal lassan megtanulja, hogy Te mindig ott vagy neki, Rád mindig számíthat.

Súlynövekedés:

Ebben a hónapban átlagosan 600 grammot hízik a csecsemő. Akkor eszik eleget a baba, ha féléves koráig megkétszerezi, egyéves korára pedig megháromszorozza a testsúlyát. Az alkalmanként bevitt tejmennyiséget csak rosszul evő csecsemőknél szükséges mérni. Havonta úgyis megméritek a kicsit a gyerekorvosnál, ami jó tájékozódási pont lehet.

Fizikai és értelmi fejlődés

A kéthónapos baba bőre tiszta és fehér, a bőr alatti zsírréteg jelentősen megvastagodott. A combján a gyűrődések megsokasodtak. Sokkal több ideig képes a fejét támasz nélkül tartani. Ha meztelenül a hasára fekteted, láthatod, ahogyan enyhén megemeli a mellkasát,  ha pedig a hátára fekteted, a kezeit fogja előretolni.

Beszéd- és hallásfejlődés

A második hónapban kisbabád kezdi felfedezni a saját hangját. Új hangok, gőgicsélések, cuppogások nagymestere lesz. Miközben új hangokat hallat, téged és a környezetedet hangszínével tájékoztat az aktuális hangulatáról. Van, hogy mosolyogva gőgicsél, de van, hogy lebiggyesztett szájjal panaszkodik.  A gőgicsélés  főként torokhangokból áll, azaz u, ö, a, e, o, s. Mivel a szülők örömmel reagálnak és elismétlik a baba hangjait, létrejön az első párbeszéd.

Friss levegő és napsütés

Két hónaposan nagyon fontos a levegő és a napsütés érintése. A friss levegő segít a szervezet megerősödésében és megvédi a légzőszerveket a fertőzésektől. Ebben a korban jó, ha a baba napi néhány órát a szabadban van. A nap hatására D-vitamin termelődik a gyermek szervezetében, s ez megvédi az angolkórtól. Ha eleget van napon, a gyermeknek erős csontozata és foga lesz, és erősebben védekezik a betegségek ellen is. Nyáron a napozást lassacskán kezdd, eleinte csak két percet hagyd a napon, majd naponta egy perccel növeld ezt az időtartamot.

Figyeljünk oda, hogy a nyári napokon 10 és 15 óra között ne vigyük sétálni a picit, mert még árnyékban is könnyen leéghet!

Testi fejlődés

 • Pár pillanatra fölemeli a fejét
 • Ülő helyzetben megtartja a fejét, bár még eléggé bizonytalanul
 • Fejlődik az izomtónusa
 • Kicsit még tétován, de nézegeti a körülötte lévő világot
 • Ha egy tárgyat figyel, koordinált a szemmozgása
 • Ha a szeme sarkából megpillant egy tárgyat, végig követi pillantásával
 • Lazán köröz a kezével és a lábával
 • Ütögeti a tárgyakat

Szociális fejlődés

 • Megnyugtatja magát a szopással
 • A síráson kívül más hangokat is ad, gügyög
 • Megnyugszik, ha felveszik, vagy ha valakit meglát, vagy ha beszélnek hozzá
 • Ha foglalkoznak vele, tovább ébren marad.

Gyermekorvosi vizsgálatok a második hónapban

 • A baba kéthónapos korában megkapja a DTPa + IPV + HIB oltást, amelyet három- és négyhónapos korban megismételnek. A kombinált vakcina öt különböző betegség ellen nyújt védelmet:

-a DTPa védőoltás diftéria (torokgyík), tetanusz (merevgörcs) és pertussis (szamárköhögés) ellen

-az IPV a járványos gyermekbénulás ellen

-a HIB pedig a gennyes agyhártyagyulladás egyik kórokozójával szemben biztosít immunitást.

A havi vizsgálat során a gyermekorvos ellenőrzi:

– a súlygyarapodást, a testhosszt, a fej és a mellkas körfogatát

– az esetleges fejlődési rendellenességekre vagy csípőficamra utaló jeleket

– a mozgásszervek és az idegrendszer fejlettségi szintjét

– az érzékszervek működését (látást – különös tekintettel a kancsalságra – és a hallást)

Játék a babával

 • Beszéd: beszélj hozzá sokat, mindig meséld el, éppen mi történik. Nézelődjetek.
 • Énekelj neki egyszerű dalokat, mondókákat.
 • Most már a felfüggeszthető forgókat is nagyon szeretik.
 • Biztosíts neki teret a tornázásra, hogy erősíthesse kis izmait. A mozgásfejlődést siettetni nem lehet, de hátráltatni igen.
 • Játszószőnyeg: ha telik rá a költségvetésből, lassan be lehet szerezni. De ha nem, akkor sem kell aggódni, hisz érdekességeket felfüggesztve ugyanazt a hatást lehet elérni.
 • hinta: a babák és gyerekek nagyon szeretnek hintázni. Ringasd az alkarodon, hasra fektetve.
 • Puszi, simogatás és társai, ezekből sohasem elég.