Az 1 hónapos csecsemő

Az első napokban az édesanya és gyermeke ismerkedik egymással, fokozatosan kialakul közös napirend, s napról-napra újabb ismeretekkel gazdagodnak mindketten.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
0-12 hónap
2012. május 14. eckmarietta

Mit tud a baba? A szülés utáni első napokban az édesanya és gyermeke ismerkedik egymással, fokozatosan kialakul közös napirendjük, életritmusuk, napról-napra újabb ismeretekkel gazdagodnak mindketten.


Érzékszervek fejlődése

Az 1 hónapos csecsemő legfontosabb érzékszerve a bőre. Rendkívül érzékenyen reagál hőmérsékleti változásokra (hideg és meleg), a nedvességre és az érintésre. Nagyon fontos számára a testkontaktus, legfőképpen édesanyja közelsége.

Az újszülött látása még gyenge és nem tudja egyszerre használni mind a két szemét vagy tekintetét egy pontra fixálni. Az újszülött rövidlátó, legfeljebb a tőle 25 cm távolságra lévő dolgokat látja. Nagy érdeklődést mutat az emberi arcok, élénk, mozgó és kontrasztos tárgyak iránt.

Az egy hónapos baba számára még csak egyféle mód létezik a kommunikációra – a sírás. A kezdő anyukáknak komoly fejtörést jelenthez megállapítani a sírás okát, azonban pár hét leforgása alatt kellő gyakorlatra teszel majd szert és a sírás jellegéből és intenzitásából következtetni tudsz majd ennek okára is.

3-6 hetes kora körül a baba a sírás mellett egy új kapcsolatteremtő eszközt is elsajátít – a mosolyt, amit boldogan gyakorol is majd.

Mozgásfejlődés

A baba mozgására a koordinálatlan kapálódzás jellemző, de fényre, hangra odafordul. Az első két hétben izmai még meglehetősen feszesek, öklét zárva tartja, hüvelykujját a tenyerébe zárja.
Fejét születésétől fogva emeli, illetve fordítja.

Ügyeljünk rá, hogy amikor felvesszük a babát, a hátát egyenesen támasszuk meg, mert még jó pár hónapnak kell eltelnie, hogy izmai megfelelően erősek legyenek ahhoz, hogy képes legyen megtartani magát. Ugyanez vonatkozik a fejére is, mindig támasszuk meg egyik kezünkkel, ne hagyjuk jobbra-balra csuklani.

Testi fejlődés

A baba az első hónapban átlagosan 5 centimétert nő, a súlya pedig körülbelül fél kilóval gyarapszik (átlagosan, ettől azonban eltérhet!).  Hetente körülbelül 100, de akár 300 grammot is gyarapodhat.

Reflexek:

Kis kezeit szinte állandóan ökölbe szorítva tartja (hajlított tartás része), kezdetben a hüvelykujjal a tenyerében. Ez, az úgynevezett fogóreflex, olyan erős, hogy kapaszkodva az egész testsúlyát képes lenne megtartani. Ha megijed, karjait széttárja, ujjai kinyílnak, ami szintén egy veleszületett reflex, a Moro – reflex.

Bőrápolás

Kezelést nem igénylő bőrproblémák:

-Hámlás: az újszülött bőre kicsit hámlik, néhány nap alatt elmúlik.

-Tejkiütés: piros kiütés jelentkezhet az arcon az anyatejjel táplált babákon. Általában az első három hónapban jelentkezik, pár hét alatt elmúlik. Célszerű a tejtermékek fogyasztását csökkenteni.

-Piros foltok: ez az újszülött babáknál jelentkezik az első pár napon. Kicsi, korong formájú, nem kidudorodó foltok, néhány percre feltűnnek, majd elmúlnak.

-Miliariapár darab, apró, fehér pöttyök, a csecsemő arcán, egy idő után eltűnnek.

-Csalánkiütés: a csecsemő egész testén jelentkezhető apró, piros kidudorodó pöttyök, melyek közepe fehér vagy hólyagszerű. Pár óra alatt elmúlik. Ha a kiütés nem gyógyul azonnal forduljunk orvoshoz, mert a csalánkiütés könnyen összetéveszthető komolyabb bőrproblémákkal!

Napirend

Sok anyát foglalkoztat az a kérdés, hogy mennyire fontos a napirend a baba életében.
Az újszülöttnek és a csecsemőnek még nincs fejlett időérzéke, azt sem tudja, nappal van e vagy éjszaka.

A napirend kialakításával növelheted a baba biztonságérzetét, megnyugtatóan hathat rá, ha tudja mi után mi következik. A napirend tulajdonképpen mindig kialakul magától, csak figyelni kell a baba igényeit és ezekhez az igényekhez kell igazítani a napi tennivalókat.

Vannak a napnak fontos mozzanatai, amit érdemes mindig ugyanarra az időpontra tenni. Ilyen a reggeli, ebéd és az esti szertartások.

Ha már van egy jól működő napirendetek egyszer csak észreveheted, hogy nem működik.
A baba rohamos fejlődésének természetes velejárója ez.

Hasfájás

A csecsemők bélrendszere születéskor még nagyon éretlen, ez a magyarázata annak, hogy a szoptatás utáni emésztés folyamata fájdalmas lehet a számukra. Ráadásul egy csecsemő naponta a testsúlyának 10-20%-ának megfelelő anyatejet fogyaszt, ami nagyon megterhelő a számára.

Körülbelül 3 hetes kortól számíthatsz arra, hogy a baba has fájós lesz (főként fiúknál jellemző, de lányoknál is előfordul). A hasfájás oka, hogy amikor a baba eszik, levegőt is nyel. Ezek a légbuborékok a gyomrában kellemetlen feszülő érzést, fájdalmat okoznak. Éppen ezért nagyon fontos evés után az alapos büfiztetés, ami legalább 10 percet kell, hogy tartson, de legalább addig, amíg a baba nem büfizik, pukizik.

A hasfájás nem betegség, az emésztőrendszer érésével párhuzamosan teljesen megszűnik.

Alvás

Az újszülött egy napból átlagosan 16 órát alvással tölt.

Sok anyukának beválik, hogy alaposan bebugyolálja a babát, takaróba, magához öleli, ebben segít neki megnyugodni. Ezt a taktikát akár később is bevetheted a túlmozgásos, túlpörgött baba megnyugtatására, alvás előtti ellazítására.

A hason alvást is azért szeretik a babák, mert közelebb áll a magzati pózhoz, ezért ha nem tudod háton altatni a kicsit, akkor érdemes megpróbálni hason.

Aktuális vizsgálatok

A BCG oltást legkésőbb 6 hetes korig kapják meg a babák. Általában még a szülészeti intézményben néhány napos korban. Ez az oltás a tuberkolózis ellen véd. A szúrás helyén 4-5-6 hét múlva csomó alakul ki, ezt a védőnő, illetve a gyermekorvos figyeli, ellenőrzi majd.
A havi vizsgálat során a következőket ellenőrzik:
– testsúly, testhossz, fej-körfogat, mell-körfogat mérés,
– teljes fizikális vizsgálat, különös tekintettel a fejlődési rendellenességek szűrésére,
– mozgásszervi vizsgálat, csípőficam szűrése (4 hónapos korig nézik),
– idegrendszer vizsgálata,
– a pszicho motoros és mentális fejlődés vizsgálata,
– érzékszervek működésének vizsgálata (látás, kancsalság, hallás).
– kisfúknál a rejtett heréjűség, lányoknál a hüvely nyitottságának vizsgálata.

Mit játssz a babáddal?

Talán furcsán hangzik, de már az egy hónapos babáddal is tudsz játszani. Persze ez még nem igazi játék, de előkészítése annak. Mindig szakíts időt a babával való tudatos foglalkozásokra:

 • Fordítsd a babát az oldalára, hasára rövid időre.
 • Simogasd a hátát, karját, lábait.
 • Ne hagyd ki a fürdetés utáni masszázst sem!
 • Kis lábacskáit gyengéden nyújtogasd, csípőjét combjai gyengéd széthúzásával lazítsd.
 • Minden nap végezzetek bicikliző mozgásokat a lábával.
 • Beszélj, énekelj vagy dúdolj sokat neki.

Forduljunk szakemberhez, ha…

 • Valamilyen változást, ill. szokatlant észlel az anyuka.
 • Nagyon laza, vagy nagyon feszes izomtónus esetén, illetve görcsös állapotok kialakulásakor. (Ezt főként az orvos, illetve a védőnő tudja megállapítani.)
 • a kutacs túlságosan kiemelkedik
 • folyamatosan vérzik a köldökcsonk
 • belázasodik a csecsemő