Ekcéma, a család ellensége!

Minden negyedik ember szenved valamilyen felismert, vagy fel nem ismert bőrbetegségben, ekcémában.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
1-3 év
2017. szeptember 23. Vajda Boglárka

Kusnyerik Emese szappankészítővel az ekcéma lehetséges kezelési módjairól beszélgettünk.

Családháló: Az ekcéma nem egyfajta bőrbetegség, hanem számtalan fajtája van, univerzális. Nem lehet általánosítani, hogy kinek milyen kezelés hatásos. Önnek hogyan indult? Miért kezdett ezzel a problémával foglalkozni, a megoldást keresni?

Kusnyerik Emese: Amikor a kislányom 1 éves volt annyira súlyos bőrelváltozások jelentek meg a kezén – bebizonyosodott, hogy tápláléktól-. Rengeteg orvosi vizsgálaton túlestünk, de nem lehetett megállapítani, hogy mire lett allergiás. Sem a lisztre, sem a tejre, sem más élelmiszerre.

Én arra gondoltam, hogy tartósítószer allergiája volt a gyereknek, de mivel ez olyan sok fajta termékben van, nehéz lett volna kikerülni. De ezt nem is erősítették meg az orvosok, az lett a végleges diagnózis, hogy a gyereknek semmi baja, és igazolást sem tudnak adni, hogy milyen diétát alkalmazzanak az óvodában.

De a bőre szörnyű volt.

CSH: Milyen tünetei voltak?

KE: A könyöke hajlatában és a lábán is, a térde hajlatában, jól körülhatárolt foltok voltak, amiket véresre vakart nyáron.

Kaptunk kenőcsöt, szteroidos kenőcsöt, akkor úgy véltem egy gyereknek ez nem megoldás hosszú távon, hiszen a hormonokra hat.

Rengeteg krémet kipróbáltunk, de semmi nem hatott. Úgyhogy maradtam a természetes hatóanyagoknál, a legtöbbet a sós olívaolaj segített. Amikor sót olívaolajjal kell összekeverni. Ezzel kentem, le sem mostam.

Ha vérző ekcémára keni az ember ezt a krémet, akkor az nem csípi.

De amint vizet ér a nyílt sebes bőrfelület, akkor csípi a só, erre figyelni kell. Napjában háromszor, reggel délben este kenegettem. Egy hét alatt látványos javulást értünk el.

Utána tovább kutattam, és rátaláltam a shea vajra, ami nagyon hatásos volt. Nagyon sok hatóanyagot tartalmaz. Sok spektrumban tud bőrgyógyászati tüneteket csökkenteni.

A kislányom betegsége okán találtam ki ezt a terméket.

CSH: Ez a krém milyen összetevőket tartalmaz?

KE: Magas zsírtartalommal bír, nagyon sok benne a shea vaj.

CSH: A lánya bőre most, hogy van?

KE: Nem diétázik, a bőrén semmi nem látszódik, időnként a csuklóján jelennek meg pöttyök, azt hetente bekenjük. Azóta is folyik a terápia. Nem szűnt meg az ok, amiért ezek megjelentek, de tudjuk kezelni ezzel a krémmel.

CSH: Nagyon kevés a gyógyítható ekcéma. Milyen visszajelzéseket kapott a krémmel-, a hatóanyagával kapcsolatban?

KE: Aki eddig kipróbálta, azoknak körülbelül 98 százaléka azt állította, hogy a tüneteket csökkentette, tényleg segített a problémán.

Volt, aki azt mondta, hogy nem a legjobb neki. Nem csodaszer, de nagyon széles körben lehet megoldás ekcéma esetén.

CSH: Mi a tapasztalata, a tusfürdőt és a szappant is el kell hagyni, ha ekcémás a bőrünk?

KE: Nagyon fontos, ha kézen van az ekcéma – az esetek nagy százalékában ott van – akkor mivel mos kezet az illető. A lányom kapcsán például azt tudom mondani, hogy amikor óvodás volt és azt a szappant használta, ami ott volt, az mindig meglátszott. Rosszabbodott. Ha az általam bevitt szappant használta, egyből javult.

Ha a lábon, vagy máshol van a betegség, az is fontos mivel mosakszik. Széles körben köztudott, hogy a tusfürdő allergizálja a bőrt, van olyan vegyület benne, ami drasztikusan szárít, zsírmentesíti a bőrt.

Azt a bőrréteget is leszedi, ami a saját védekezésre szolgálna.

CSH: A szappanok esetében melyek azok az összetevők, amelyek jó hatással vannak a bőrünkre?

KE: A szappanok egy nagy téma, mert a bolti szappanokat úgy lehet megkülönböztetni a kézműves szappanoktól, hogy a nagyüzemben készített szappan szélén van egy csík, ez azért van, mert ahogy préselik össze a szappanport, megmarad a csík. Egy egészen más eljárással készül. Ezáltal a belső tartalma egészen más. Szárítja a bőrt. Másrészt a kézműves szappanok úgy készülnek, hogy van bennük túlzsírozás. A szappan tartalmaz visszazsírozó funkciót. Tisztít és ápol is egyszerre. Ezért sokkal bőrbarátabbak, védik a bőr védőrendszerét.