Enyhe télben is fertőz a bárányhimlő

Hazánkban a bárányhimlő a leggyakoribb bejelentett fertőző gyermekbetegség, mely a megbetegedések kétharmadában óvodás kor végéig fertőzi meg a gyermekeket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Óvodások
2015. február 05. Csontos Dóra

Évente 30-40 ezer gyermek betegszik meg itthon bárányhimlőben, minden 100. kórházba kerül vele. Az időnként veszélyes szövődményeket is okozó betegséggel fertőzött gyerekek kétharmada még óvodás korú.


Ismét egyre több a pöttyös gyermek az orvosnál – az enyhe téli szezon kedvez a fertőző betegségek kialakulásának, így a lázzal, kiütésekkel és viszketéssel járó, akár 2-3 hétig is elhúzódó bárányhimlőnek is.
 
A gyermekek 90 százaléka még óvodás korában átesik ezen a kellemetlen megbetegedésen, mely egy két adagból álló védőoltással megelőzhető lenne. Az Európai Betegségmegelőzési- és Járványvédelmi Központ adatai szerint a fertőzött gyerekek mintegy 6 százalékánál okozhat különböző szövődményeket a vírus, Európában a bárányhimlő szövődményei miatt kórházba került gyermekek 70 százaléka 15 éven aluli. Magyarországon évente mintegy 300 bárányhimlős kisgyermek szorul kórházi ápolásra.

Hazánkban a bárányhimlő a leggyakoribb bejelentett fertőző gyermekbetegség, mely a megbetegedések kétharmadában óvodás kor végéig fertőzi meg a gyermekeket. A kiütéseket, viszketést és lázat okozó fertőzés, egyes esetekben kórházi terápiát is igénylő szövődményekkel is járhat. A fertőzést egy vírus okozza, ami cseppfertőzéssel terjed, és mivel rendkívül ragályos, bölcsődébe, vagy óvodába kerülés után a gyermekek nagy része megfertőződik általa. A beteg hosszú lappangási idő után, nagyrészt 14 nap elteltével mutat tüneteket, viszont már a kiütések megjelenése előtt 1-2 napban fertőz, így a betegség könnyen járvány kialakulásához vezethet.

Magyarországon a regisztrált bárányhimlős esetek száma éves szinten 30-40 ezer körül alakul az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) adatai alapján. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2014-ben, a leggyengébb hónapban is 237 megbetegedést regisztráltak. A legerősebb hónapokban azonban 2014 januárjában 3540, márciusban 4254, majd májusban már 5149 emberen jelentkeztek a bárányhimlő tünetei. Az elmúlt négy év csúcspontnak tekinthető 2011 márciusa, amikor kiemelkedően sok, 6639 bejelentett esetet dokumentáltak.

Tudtad?

  • évente 30-40 ezer bárányhimlős eset van hazánkban, 1 százalékuk (300-400 kisgyermek) szorul kórházi ápolásra
  • a lázzal, kiütésekkel és viszketéssel járó betegségen a gyermekek 90 százaléka átesik
  • az esetek kétharmadában óvodás kor végéig fertőződik meg a gyermek, 100-ból egy kisgyermek kórházba kerül
  • Európában a szövődmények miatt kórházba kerülő gyermekek 70 százaléka 15 éven aluli
  • a szövődmények nagyrészt az egészséges gyermekeket veszélyeztetik, a csökkent immunvédekezésű betegeknél kezelés nélkül halálos betegséget is okozhat
  • két adagból álló védőoltással már 9 hónapos kortól kialakítható a védelem

A bárányhimlő súlyos szövődményeket is okozhat

A bárányhimlő többnyire enyhe lefolyású betegség, de komoly szövődményeket is okozhat, ilyen például az agyvelő-gyulladás és tüdőgyulladás. Ritkán, halálos kimenetelű is lehet, vagy súlyos szövődménnyel járhat, késői idegrendszeri maradványtünetekkel gyógyulhat. A leggyakoribb szövődmény a hólyagos bőr felülfertőződése a test különböző részein, ami a gyógyulás után is gyakran maradandó hegekkel jár – hívta fel a figyelmet Dr. Muzsay Géza a Házi Gyermekorvosok Egyesületének alelnöke.

Bár kevesen tudják, de akár szívizom-, máj- vagy ízületi, csontvelőgyulladást is okozhat a bárányhimlő. Az egyik leggyakoribb idegrendszeri komplikáció a kisagyat érintő jóindulatú gyulladás – tette hozzá a szakember.

A bárányhimlő szövődményeivel orvoshoz kerülők jelentős része egyébként korábban teljesen egészséges volt – igazolják az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Gyermekintenzív Osztályának adatai, mely szerint az 1993 és 2006 között ápolt 98 szövődményes bárányhimlős beteg 76 százaléka korábban nem szenvedett más megbetegedésben.