Fagyasztható-e az anyatej?

Kár lenne kiönteni, később jól jöhet egy kis tartalék, ha mi nem vagyunk kéznél, vagy egyszerűen az első főzelékek dúsítására.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
0-12 hónap
2012. január 25. Paulik András

Fotó: családháló.hu/képszerkesztőség - Ancsin Gábor

Fertőtlenítés!

Az első és legfontosabb szabály, hogy ha tárolni szeretnénk az anyatejet, akkor sokkal körültekintőbben kell fertőtlenítenünk mind a mellet, mind a kezünket (ha mellszívóval fejünk, akkor azt is természetesen), mintha simán szoptatnánk, hiszen a szabad levegővel érintkezve a tejben könnyen elszaporodhatnak a baktériumok.

Az anyatej tárolására használhatunk műanyag vagy üvegedényeket, amiket szintén gondosan fertőtlenítenünk kell. Ha anyatejgyűjtő zacskót használunk, azzal leegyszerűsíthetjük a dolgunkat, gyárilag fertőtlenítve juthatunk hozzá a boltban.

Tárolás

A lefejt anyatejet szobahőmérsékleten legfeljebb hat órán át tárolható, ezután ki kell dobni! Hűtőszekrényben, +4 fok alatt 2-3 napig is eltartható. Semmiképpen ne tegyük a hűtőszekrény ajtajába az anyatejet!

Ha ennél tovább szeretnénk megőrizni, akkor -18 fokos mélyhűtőbe tegyük. Itt koraszülött részére három hónapig, nem koraszülött részére 6 hónapig tárolható. Ha egy fejéssel nem gyűlik össze megfelelő mennyiség fagyasztáshoz, nyugodtan összeönthetjük az aznap lefejt tejadagokat. Érdemes kisebb és nagyobb adagban is fagyasztani, így a felesleget nem kell majd kiönteni, ha csak kevesebbet szeretnénk felhasználni.

Felolvasztás

A mélyhűtött anyatejet háromféleképpen olvaszthatjuk ki. Érdemes időben kivenni a fagyasztóból és a normál hűtőbe tenni, így egy teljes napig még felhasználható marad.

Ha az utolsó pillanatban jutott eszünkbe, akkor sem kell megijedni, langyos csapvíz alá tartva, közben rázogatva hamar kiolvad. Vízfürdőbe is állíthatjuk, de vigyázzunk, ne legyen túl forró a víz, mert az értékes tápanyagok elpusztulhatnak. Ezekben az esetekben azonban fél órán belül fel kell használni a tejet, ami megmarad, ki kell önteni.

Visszafagyasztani a már kiolvasztott anyatejet – ahogyan más ételt sem – semmiképpen sem szabad.

Nem kell megijedni a tárolt tej látványától, teljesen normális dolog, hogy összetevői szétválnak, a zsír a tetejére kerül, és a szaga is különös lehet számunkra. Ha rossz, akkor darabos, összeugrik, az illata pedig savanyú.

A fagyasztott anyatej íze kicsit eltér a frisstől, ha babának magában nem ízlik, a püréknek remek összetevője lehet még.