Gyógyszer szoptatás mellett? Így döntsd el, szabad-e!

Mit tehetünk, ha a kezelőorvos sem tud megfelelő támponttal szolgálni, ad abszurdum a szoptatás kihagyását/abbahagyását javasolja?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
0-12 hónap
2018. március 13. C.L.

Fotó: Pixabay

Amikor az ember tudomást szerez várandósságáról, egy teljesen új dimenzió nyílik meg számára és nem csupán az új jövevény érkezése miatt. Hosszú-hosszú (többé-kevésbé szavahihető) listákon olvashatunk arról, milyen élelmiszereket NEM szabad a kismamának fogyasztania, nem beszélve az alkohol és egyéb tudatmódosító szerek (például cigaretta) veszélyeiről. Ám van, amiről kevesebb szó esik, pedig sokkal jobban befolyásolhatja egy anyuka életminőségét, mint az, hogy pár hónapig iszik-e egy-egy pohár bort vagy sem.

A terhesség illetve szoptatás alatt szedhető gyógyszerek száma jelentősen lecsökken, noha számos olyan egészségügyi problémája lehet egy anyukának, amikor a gyógyszeres kezelés elengedhetetlen. Természetesen általában az előnyöket és lehetséges kockázatokat figyelembe véve dönt az orvos arról, hogy az adott készítmény szedhető-e egy kismama számára, ám sajnos sokszor még a nőgyógyászok sincsenek tisztában azzal, hogy milyen hatóanyagokat szabad egy várandós, pláne szoptatós anyukának használni.

Az általános gyakorlat az, hogy a terhesség alatt elhalasztódik egy kezelés, anyuka pedig gyógyszerek nélkül éli túl a komolyabb betegségeket, szoptatás esetén pedig sajnos sokszor előfordul az is, hogy az anyatejes táplálás elhagyását javasolják az édesanya egészsége érdekében. Nem csupán betegség, gyógyszerszedés, de műtétek esetén is igaz ez. Természetesen lehetnek olyan esetek, amikor valóban nincs más megoldás, de érdemes tájékozódnunk, mielőtt végleges döntést hozunk.

A kezelőorvosok nem tudják több ezer készítmény hatását fejben tartani, a gyógyszeren szereplő betegtájékoztatók pedig sokszor elavultak, vagy szeretnének biztosra menni, és megfelelő kutatások hiányára hivatkozva inkább ráírják a dobozra, hogy a készítmény szoptatás alatt nem alkalmazható, pedig lehetne szedni azt.

Létezik egy olyan, angol nyelvű honlap, amely segítségére lehet a kétségbeesett szoptatós anyukáknak. Az http://e-lactancia.org/ oldalon nem kell mást tennünk, mint beírni az alkalmazni kívánt gyógyszer hatóanyagát, hogy megtudhassuk, kompatibilis-e a szoptatással. Gyógyszerek nevére is kereshetünk, de a hatóanyaggal biztosan célt érünk.

Az adatbázis négy színkódot használ, ami alapján eldönthetjük, hogy az adott gyógyszert szabad-e szoptatás alatt alkalmazni. A zöld kód azt jelenti, hogy nagyon alacsony az adott készítmény kockázata, azaz nyugodtan alkalmazható szoptatás alatt. A sárga jel azt mutatja, hogy a gyógyszer viszonylag biztonságos, enyhe kockázat lehetséges, ám narancssárga vagy piros jel esetén magasabb a kockázat, így az a gyógyszer nem javasolt szoptatás alatt.

Érdemes tehát tájékozódnunk, mielőtt lemondunk egy, egészségügyi szempontból fontos kezelésről, vagy babánktól vonjuk meg a számára oly fontos tápanyagot. Ha most nincs semmi bajunk, a honlap hozzáférhetőségét akkor is jó elmenteni, sosem lehet tudni, mikor lesz rá szükségünk!