Hogyan adjuk be az újszülöttnek a D-vitamint?

A legkedveltebb módszerek és praktikák közül szemezgettünk!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
0-12 hónap
2012. december 05. czefernek.lena

Pár csepp az egész, mégis sok kismamának okoz fejtörést az újszülöttek D-vitamin ellátása. A legkedveltebb módszerek és praktikák közül szemezgettünk!


Szervezetünknek, csontjainknak, szívünknek szüksége van D-vitaminra, s noha a zsírban oldódó anyag napfény hatására képes képződni szervezetünkben, a borús téli hónapokban különösen nagy figyelmet kell fordítani az újszülöttek vitaminellátására. Noha nem minden országban bevett gyakorlat, hazánkban minden csecsemőnek javasolják a bevitelét, mert hiánya komoly problémákhoz vezethet. Kutatások szerint a csecsemő és gyerekkorban adott vitamin olyan krónikus betegségeket előzhet meg, mint az 1-es típusú cukorbetegség és a magas vérnyomás. De hogyan adjuk be egy újszülöttnek, aki még szopizni is csak tanul a D-vitamin cseppet?

Íme, néhány hasznos tipp:

1. Tejben

Az egyik közkedvelt módszer, amelyet alkalmazhatunk, az, ha kiskanálba fejünk le néhány csepp tejet, s abba cseppentjük az előírt mennyiséget. Sajnos ez nem minden babánál válik be, sokan kibukják az így kapott tejecskét, ezért sokan inkább a csepp éhgyomri beadására szavaznak.

2. Cicire

Azt is szokták tanácsolni, hogy szoptatás előtt cseppentse az ember a mellére a vitamint, amit így a baba észrevétlenül vesz a szájába és nyel le. A módszernek az a hátránya, hogy az adag eleve nagyon kis mennyiség, és az anyuka bőre képes belőle valamennyit felszívni, így nem biztos, hogy az újszülötthöz is eljut a fontos anyag. Ezért aztán azt szokták tanácsolni, hogy adjuk a cseppet egyenesen a baba szájába.

3. Direkt a szájba

A szakemberek azt szokták javasolni, hogy rakjuk az egyik ujjunkat a baba fölsö ajkához, a másikat pedig az alsóhoz, hogy a pici reflexszerűen kinyissa száját. Ezután már csepegtethetünk is! A babák legtöbbször megszokják az egyébként nem rossz ízű anyagot, és egy idő után ebben a helyzetben már várják is, hogy mi következik, s maguktól nyújtják a nyelvüket érte.

Mikor?

1. Evés előtt

Sok szakember javasolja, hogy evés előtt adjuk be a babának a cseppeket, de ez csak abban az esetben lehetséges, ha nem okoz semmilyen emésztési gondot. Ha a baba kibukja a tejet, azzal együtt a vitamint is, ezért egyes orvosok szerint célszerű fél órával az etetés előtt beadni az orvosságot.

2. Fürdetés után

A babák könnyen hozzászoknak a napi rituálékhoz, ezért hosszú távon könnyebb dolgunk lehet, ha egy olyan markáns eseményhez kötjük számára a dolgot, mint az esti fürdetés.

3. Evés után

Egyes szakemberek úgy vélik, evés és büfizés után a legalkalmasabb időpont beadni a szert, mert ilyenkor tud a leghatékonyabban felszívódni.

Túladagolás

Noha a babáknak meglehetősen alacsony dózisban írják fel ezt a vitamint, érdemes odafigyelni a pontos adagolásra, mert a D-vitamin túladagolása általános mérgezési tüneteket okoz. Ezek lehetnek: gyenge étvágy, hányinger, hányás, fokozott vizeletkiválasztás, gyengeség, idegesség, szomjúság, bőrviszketés. Ugyan csak tartós, nagy mennyiség okozhat túladagolást, de az károsíthatja a vesék működését, vesekő képződést és a lágy szövetek elmeszesedését is okozhatja.