Hogyan fejlődnek a gyermekek fogai?

A szájápolási szokásokat a fejlődéssel párhuzamosan érdemes kialakítani és módosítani.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
0-12 hónap
2019. április 24. Juhász Anita

A szájápolási szokásokat a fejlődéssel párhuzamosan érdemes kialakítani és módosítani.

A fejlődés első szakasza

A fejlődés első szakasza a gyermek 4-24 hónapos korára tehető. Ilyenkor már oda kell figyelni a foglepedékek kialakulására. A foglepedéknek azt a ragacsos, lágy filmréteget nevezzük, ami baktériumokat tartalmaz, és lerakódásával fogszuvasodást okozhat. Éppen ezért etetés után (legyen szó szoptatásról vagy cumisüvegből való táplálásról) minden alkalommal meg kell törölni a baba fogínyét egy nedves kendővel.

Az első gyermekfogászati vizsgálattal kapcsolatban érdemes kikérni a gyermekorvos véleményét. Ha nincs egyéb instrukció, akkor az ilyenkor javasolt egy éves korhatárt ajánlott betartani. A megfelelő fejlődés miatt a félévenkénti vizsgálat jól jöhet, hiszen a szakorvos hamar kiszúrhatja a még csak éppen keletkezőben lévő problémát.

Miután megjelentek az első tejfogak, a szülőknek reggel és este kétszer két percig kell a gyermek fogát mosniuk. Minden esetben csak puha sörtéjű, párnázott gyermekfogkefét szabad használni, míg fogkrémként kerülni kell a fluorid tartalmú készítményeket. A fogkrém mennyisége ne legyen több egy borsószemnyinél.

A második szakasz

A második fejlődési szakasz a gyerek 2. és 4. életéve közé tehető. Ekkor már nyugodtan használható fluoridos fogkrém, így nagymértékben elkerülhető a fogszuvasodás. Két éves kortól már a gyermek egyedül is moshat fogat. Természetesen még szükség van a szülői felügyeletre, és az elején érdemes hasznos tanácsokkal szolgálni a jól elvégzett fogmosást illetően. Előfordulhat, hogy a fogmosás nem kedvelt tevékenységgé válik és a gyermek egyszerűen nem akar fogat mosni. Ilyenkor érdemes játékossá és kreatívvá tenni ezt a folyamatot vagy olyan fogkefét vásárolni, amihez kötődni tud, például azért, mert a kedvenc karakterét vagy állatát ábrázolja.

A két percig tartó fogmosás ebben az életkorban is ajánlott. A legnagyobb figyelmet leginkább a rágófogakra, valamint a leghátul található fogakra kell helyezni, ugyanis ezek vannak legtöbbször igénybe véve.

Az egészséges szájhigiéné fenntartása érdekében tudatosan kell bánni az étkezésekkel és az édességekkel kapcsolatban is. Ilyenkor a gyerek már ne használjon cumisüveget vagy csőrös poharat. A szülő figyeljen oda a cukorbevitelre. Ezt később nem csak a száj és a fogak fogják megköszönni, de a gyermek általánosságban egészségesebb lehet, és tudatosulni fog benne az ilyen jellegű ételek egészségkárosító hatása.

A fejlődés harmadik szakasza

A harmadik szakasz a 5 és 7 éves kor közé tehető. Ilyenkor a gyermek már az alapvető tevékenységekben önállónak számít, de a fogmosásnál tudatosítani kell, hogy sokszor még egy hétévesnek sem megfelelő a kézügyessége. Éppen ezért nem feltétlenül tudják helyesen alkalmazni a fogkefét és a fogselymet. Ez egy olyan probléma, amit a szülőnek a felügyelet segítségével kell orvosolnia, és minden esetben meggyőződnie arról, hogy a gyermek helyesen alkalmazza az említett eszközöket.

Mivel iskolás korban már kész időbeosztással és rutinnal rendelkeznek, fontos, hogy fogmosás is valós részét képezze. Az a legegyszerűbb, ha a szülő a gyermekkel együtt mos fogat. Ezzel nem csak a felügyeletet lehet könnyebben biztosítani, de helyes példával lehet előjárni. Ebben a korban már kezdenek nőni a maradó őrlőfogak, ezért nagyon fontos, hogy a gyerkőc is fluoridos fogkrémet használjon.

A negyedik szakasz

A negyedik fejlődési szakasz a 8 éves kortól számítódik. Ilyenkor a gyermek már sokkal magabiztosabb a fogmosást illetően, és ekkor alakítja ki az ezzel kapcsolatos rutinját. Fontos, hogy a szülő is példát mutasson, ugyanis a fiatalok akarva akaratlanul a körülöttük lévőket utánozzák. Ugyanez vonatkozik a helyes táplálkozásra, az édességre és a rendszeres, megelőzési funkcióval rendelkező orvosi ellenőrzésekre is. Ettől az életkortól mindenképp érdemes betartani a félévenkénti ellenőrzéseket, hiszen ilyenkor több változás is történik a szájban. Egyrészt végleg kiesnek a tejfogak, másrészt pedig megjelennek a maradó fogak. Az ilyen nagy mozgás esetében előfordulhat, hogy a fogsor rosszul alakul ki, elmozdul a harapás vagy egyéb beszéddel, állkapoccsal kapcsolatos elváltozások jelennek meg. Ilyeneket jobb minél előbb észrevenni, mert fogszabályzóval ezek ügyesen korrigálhatóak.

Sokszor egy kisgyermek számára a fogmosás egy kellemetlen kötelesség, aminek elsőre talán semmi értelme nincs. Néhány apró trükkel, kreativitással és szülői példával ez a hozzáállás megváltoztatható. A gyerkőcök fogai minimum tizenöt évig folyamatos fejlődés alatt állnak, állandó változások figyelhetőek meg náluk, ezért a fogmosásra mindig nagy hangsúlyt kell fektetni. Nem szabad még megfeledkezni a rendszeres orvosi vizsgálatokról sem, hiszen egy szakorvos könnyen kiszúrhatja a kezdődő problémát.