Hogyan játssz a babáddal?

A játék nagyon fontos a gyerekek fejlődése szempontjából. Íme néhány egyszerű tipp ahhoz, hogyan is töltsétek el a játékidőt!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
0-12 hónap
2013. április 21. Gyarmati Orsolya

Amikor egy baba valami újat tanul meg játék közben, az neki is és a szülőknek is nagy élmény. A játék nagyon fontos a gyerekek fejlődése szempontjából. Íme néhány egyszerű tipp ahhoz, hogyan is töltsétek el a játékidőt!


0-3 hónapos kor

A csecsemők életük első három hónapját azzal töltik, hogy intenzíven figyelnek a körülöttük zajló eseményekre. Próbálják a hallott hangokat utánozni, miközben meg kell tanulniuk, hogyan tartsák meg a fejüket és mozgassák a végtagjaikat. A játék alapvető szükségletük ahhoz, hogy a motoros készségeik megfelelően fejlődjenek. Hallgassunk minél több zenét, beszéljünk a babához folyamatosan, és mozgassuk a kicsi kezét, lábát, ujjacskáit a zene ritmusára.

Az izomkontroll fejlesztéséhez tartsunk egy játékot a baba közelébe úgy, hogy kénytelen legyen a fejét megemelni egy kicsit ahhoz, hogy láthassa. Vigyünk a szeme előtt ide-oda játékokat, és figyeljük, követi-e a szemével a kezünket. Felakaszthatunk a kiságya fölé csillogó játékokat, csörgőket, esetleg fényképeket, mivel az arcok különösen izgalmasak a babák számára.

4-6 hónapos kor

A kisbaba hamarosan képes lesz megfogni és tartani dolgokat a kezében. Ekkorra már kezdik megkülönböztetni a színeket, formákat és méreteket, valamint a különböző szagokat, illatokat. A legideálisabb, ha képeskönyvet nézegetünk együtt, mivel az egyszerre fejleszti a hallást, a látást és a tapintást, vagy zenét hallgatunk és mozgunk, énekelünk közben.

Illatosítsuk be különböző illatokkal a baba játékait, és hagyjuk, hogy egyenként megszagolja őket. Minden egyes játéknál mondjuk az illat nevét is újra és újra. Ugyanígy tanítsuk meg a rossz szagok nevét is, például ha odaég a pirítós, vagy éppen kicseréljük a pelenkát, hogy a baba megtanulja megkülönböztetni a rossz és a jó szagokat.

Mivel ennyi idősen a baba már képes megkülönböztetni a színeket, gondoskodjunk róla, hogy sok élénk színű tárgy vegye körül.

Egy madzagra erősítsünk különböző anyagokat – selymet, gyapjút, vászont, hogy a baba tapintással megtanulja megkülönböztetni azokat.

A bújócskát már most el lehet kezdeni, de egyelőre érdemes mindig vicces hangokat hallatni a függöny, vagy az ajtó mögül, hogy a baba megértse: játékról van szó, és nem hagytuk őt magára.

7-9 hónapos kor


Mostanra nagyon sok motoros és vizuális készsége kifejlődött a babának. Egyre jobb a kézügyessége és a kéz-szem-koordinációja. Adjunk néhány jól lezárt dobozt, amiben különböző anyagok vannak, pl. rizs, kukorica, kő, stb. Hagyjuk, hogy rázogassa, ütögesse őket. Mutassuk meg, mi mindennel lehet még hangot kelteni (síp, kulcsok, csengő, stb.)

Ahogy a baba egyre inkább tudatában lesz annak, mivel milyen hatást képes létrehozni, úgy fogja mind jobban érdekelni minden, ami fénylik, villog, zajt kelt, vagy mozog. A mobiltelefonok, távirányítók, lámpák, villanykapcsolók végtelen ideig lekötik őket.

A kisbaba saját testrészeivel kapcsolatban is mind okosabb. Segíthetünk neki azzal, hogy rámutatunk a kezére, lábára, fejére és elmondjuk az egyes testrészek neveit.

10-12 hónapos kor

Ahogy közeledik a baba első születésnapja, úgy válik egyre inkább képessé a kicsi arra, hogy megértse az összetettebb beszédet és asszociáljon a szó hangzásából a jelentésére. Már próbálkozik az önálló lépésekkel is, ezért érdemes hagyni, hogy úgy mozogjon a lakásban, ahogy neki tetszik, mert így magabiztosabbá válik és ez arra ösztönzi őt, hogy minél hamarabb elinduljon két lábon.

Üljünk le a babától egy-két méter távolságra és biztassuk a babát, hogy jöjjön oda hozzánk. Dicsérjük folyamatosan, bármit is csinál!

A kis totyogóknak sokszor erősíti a biztonságérzetét, ha valamit tarthatnak a kezükben, vagy húzhatnak maguk után. Tegyünk a lakás minden egyes helyiségének sarkába játkékokat, hogy a kicsi még motiváltabb legyen a járás gyakorlásában.