Hogyan legyen az újszülött baba a hordozóban?

Szülőként könnyű elveszni az információ-rengetegben, ha hordozásról van szó.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
0-12 hónap
2017. október 07. Hojdák Annamária

Mi az a fiziológiás pozíció?

A babák gerince (a felnőttekével egyetemben) nem egyenes. Nagyanyáink annyira belénk nevelték, hogy a babának a kemény, egyenletes felület a legjobb, hogy még mindig elhisszük; pedig a baba gerince valójában C alakú, és az izmok erősödésével fokozatosan válik hasonlóvá a felnőttek S-t idéző formájára.

Forrás: http://hu.becutebabycarrier.com

 

Ahogy itt is látni, a baba izmai erősödésével változik a gerinc: a fej tartása, az ülés és a totyogás a legmarkánsabb mérföldkövek, de a gerinc csak felnőttkorra fejlődik ki teljesen.

A fiziológiás pozíció azt a testhelyzetet jelenti, amelyet az újszülött baba magától felvesz, mikor a karunkba kerül. A gerinc C alakú, a lábak felhúzva, kis terpesz (vagy semekkora, vannak zárt lábbal lenni szerető babák). Ahogy láttuk, a baba fejlődése közben fokozatosan eltér ettől, de mikor elalszik – és ez nem ritka a hordozóban –, az izmai elernyednek, és megint ehhez a pozícióhoz tér vissza.

Vagyis: nyilván azzal “teszünk neki a legjobbat”, ha úgy hordozzuk, hogy a fiziológiás pozíciót felvehesse – ezt a testhelyzetet hívjuk terpesztett guggoló lábtartásnak. Azért az idézőjel, mert a valóságban sok minden befolyásolja ennek lehetségességét; de alapvetően ezt a testhelyzetet szeretjük megcélozni tanácsadóként, mert tökéletesen tehermentes a baba szempontjából.

Ilyen szögekkel leírva a terpesztett guggoló lábtartás. A térdek a köldök magasságáig felhúzva, a combok egymással maximum derékszöget zárnak be. Kép: blog.ergobaby.com

 

És ezt hogyan csináljuk?

Két eszköz tudja ezt tökéletesen: a szövött kendő és a karikás kendő. Ezekben lehet maradéktalanul megvalósítani a térdfelhúzást és a kis terpeszt. (Főleg, ha nem rugiban kötünk! A baba méretének megfelelő rugi a térdfelhúzást akadályozni szokta.) A sávonként meghúzott kendő “ránk tapasztja” a babát; nem szorítja, de mindenhol megtámasztja. A baba gond nélkül a hordozó személyre tudja hajtani a fejét, a gerinc szép C-t alkot. Ha ezt látjuk, a babánk tehermentes pozícióban van.

Karikás csípő fölött kötve. Kép: mamamibolt.hu

Újszülött batyu kötésben. Kép: becomingmamas.com

 

Szövött kendővel ilyet tud:

 • Kenguru kötés: újszülött kortól használható. Ami határt szab: 1. a baba súlya – 6-7 kilós súlytól érdemes oldalra vagy hátra kötni a babát az anya gátizmai és a baba nézelődési lehetősége érdekében;) 2. a baba magassága, 3. az anya mellmérete. A dús keblek akadályozhatják a baba térdeinek köldökmagasságig emelését.
  Jól kötve optimális benne a babapozíció. Átlagos alkathoz 3,6 m-es kendő elég szokott lenni hozzá.

 • Batyu kötés: újszülött kortól végig használható háti kötés, itt is, mint a karikásnál, egyre lejjebb kerülhet a felső szegés. (Elalvás esetén újrapozicionálás vagy sállal való fejmegtámasztás lehetséges, de a baba ezek nélkül is a hordozó személy hátára hajtja a fejét.) Optimális tud benne lenni a babapozíció. Általában 3,6 m-es kendő megfelelő hozzá. Írtam róla itt.

 • Csípőkenguru: kezdettől végig használható oldalra kötési mód, nagyobb babával kényelmesebb, mint a karikás, mivel jól eloszlik a baba súlya. Közel optimális benne a babapozíció. 3,6 m-es kendő elég szokott lenni átlagos alkathoz.

 • Karikás kendő elöl, csípő fölött: Újszülött kortól használható, amíg csak bírjuk, elöl illetve oldalt hordozáshoz. (Nagy babát hátra is lehet tenni benne, de nem a legkényelmesebb, mivel ekkor is féloldalasan terhel.) Újszülöttnél fül magasságig ér a felső szegés, felsőtestét tartó babánál érhet csak hónaljig. Oldalt használva ajánlott váltogatni az oldalakat. Jól kötve optimális benne a babapozíció.
  Írtam róla itt.

Majdnem tökéletes a célra:

 • Belül zsebes keresztezett kötés: alkattól függően általában 4,2 vagy 4,6-os kendővel kötjük. Ennél a kötésnél a baba térde (megfelelő feszesség esetén) nem ér a köldöke magasságáig, a terpesz is szélesebb szokott lenni (a hordozó személy derékbőségétől függ, mennyivel), de a támasztás tökéletes lehet, nem-speciális hordozási igényű babánál megfelelő pozíciót ad.

 • Rugalmas kendővel ugyanez a kötés ajánlott, de terített szárakkal, vagyis 3 réteget képezve a babán. (Ez sosem olyan tökéletes, mint a szövött, de 3 rétegben kielégítően támasztja a baba gerincét.)

 

Melyik pozíciókat igyekezzünk elkerülni, és miért?

 • Babaerszény bölcsőtartásban

Kép: minimonkey.com

Semmiképp se használjuk, több fulladásos eset is volt már! A babaerszény stabilan ülő babák hordozására alkalmas, ilyenkor függőleges pozícióban vannak.

Bármilyen hordozóban is hordozunk bölcsőtartásban, fennállhat ez a veszély, hiszen a baba feje könnyen előrebukik. Ezen kívül a csípő elhelyezkedése aszimmetrikus, a terpesztett guggoló lábtartást kivitelezni lehetetlen. A hordozó személy felé eső csípő oldalról nyomás alatt van. VISZONT semmi akadálya, hogy a szoptatás erejéig így tegyük hordozóba a babát!

 

 • Kenguru

Kép: aliexpress.com

Kenguruban az említett C nem tud megvalósulni, hiszen az hordozó fala adott, nem lehet a babára igazítani. A teljes testsúlya az ágyékára nehezedik, ami nem csak kényelmetlen, de a gerinc és a csípő fejlődését sem segíti. Ha feszesre húzzuk, kiegyenesítjük a gerincét, ami a természetes helyzetétől messze van, ha lazán hagyjuk, lényegében belecsuklik a hordozóba, kényelmetlen helyzetben ül. (És ugye magától még nem ülő babát sosem ültetünk.) Ha még mozgunk is vele, extrán terhelődik a csontozat. Kifelé fordítva pedig…

 

 • Bármilyen eszközben arccal kifelé fordítva

Kép: trendymods.com

Sajnos találni olyan videókat, amelyek kendővel is javasolnak arccal kifelé hordozást, a kengururól nem is beszélve. Ez a pozíció sosem lehet tökéletes, a baba gerincét nem tudjuk megfelelően megtámasztani – hiszen azt nem egy egyenletesen meghúzott kendő támasztja, hanem pusztán a mi testünk úgy-ahogy. Ha feszesre húznánk a hordozót, elöl nyomnánk a babát. Mivel ezt nem tesszük, az eszköz mindig laza – a baba lényegében ül. Ez a még fejletlen gerinc számára nagyon megterhelő pozíció!

Kenguruban a helyzet súlyosbodik, hiszen a gerinc, csípő alapból is leterhelt. Ilyenkor, ha feszesre húzzuk, a baba egészen konkrétan homorít, lazán hagyva előrecsuklik.

Van ennek a pozíciónak pszichés vonatkozása is: a hordozásban azt szeretik leginkább a babák, hogy a szülő szemszögéből láthatják a világot, de ha megijednek vagy túlingerlődnek, el tudnak bújni. Kifelé fordítva ezt nem tehetik meg.

 

 • Elrejtett lábbal kötés bármilyen eszközben

Kép: youtube.com

Ha a baba lábait nagy terpeszben felhúzzuk, az csak látszatra hasonló a terpesztett guggoló lábtartáshoz. A nagy terpesz éppúgy nem kedvez a még éretlen csípő megfelelő fejlődésének, mint a kengurus lógólábas pozíció. Ha a lábakat betesszük, a babára a járásunk közben kapott döccenések is sokkal inkább hatnak, és a csípőre vezetődnek tovább.

 

 • Csatos hordozóban  bárhogyan

Kép: therebelheart.com

Sok gyártó hirdeti a csatosát újszülötteknek is, ám tanácsadóként én nem szoktam javasolni totyogó kor előtt. Ha újszülöttszűkítővel használjuk, körülbelül ott vagyunk, mintha egy pólyában illesztenénk a hordozóba; ha anélkül, betett lábakkal, az előbb tárgyalt problémakörnél vagyunk. De még ha elképzelünk egy méretben pont a babára passzoló csatost, akkor is kompromisszumos az eszköz: nem lehet sávonként meghúzni, így nem tud megfelelően támasztani, a pántcsatlakozók révén a baba gerincét folyamatos nyomás éri, a túlterpesztés pedig elkerülhetetlen, mivel ilyenkor a hordozó személy derékbősége határozza meg a baba terpeszét. Erről bővebben itt írtam.

A nagyobbacska babák hordozásával folytatom ITT.

 

Ajánlott irodalom a témához: 

A hordozás evolúciós alapjai: http://batyuklan.blogspot.hu/2011/01/hordozasra-teremtve.html
Babapozíció, újszülött hordozása: http://batyuklan.blogspot.hu/2010/12/ujszulott-hordozasa.html
Babapozíció – guggoló terpeszről: http://www.hordozokendo.hu/optimalisterpesz
Mikortól milyen hordozóba tegyem: http://babbamia.hu/hordozas/mozgasfejlodes-es-eszkoz/
és http://babbamia.hu/hordozas/melyik-hordozot-mikortol/
Milyen hordozók vannak: http://babbamia.hu/hordozas/hordozos-mi-micsoda/
Kengururól: http://babbamia.hu/hordozas/kenguruk/


A szerző független hordozási tanácsadó. Az itt olvasható tanácsok általánosságban irányadóak lehetnek, de adott családoknak az ő adott igényeik alapján szoktunk hordozót ajánlani.