Hogyan táplálkozzunk a várandósság alatt?

Ha áldott állapotban vagyunk, érdemes nagyobb figyelmet fordítani az egészséges életmódra önmagunk és születendő gyermekünk egészsége miatt is!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Várandósság
2016. május 05. Csontos Dóra

A megfelelően összeállított étrend minden nő számára elengedhetetlen. Azonban ha áldott állapotban vagyunk, érdemes még nagyobb figyelmet fordítani az egészséges életmódra önmagunk és születendő gyermekünk egészsége miatt is!


Sokan úgy gondolják, hogy a terhesség alatt kettő helyett kell enniük – ami szakértőnk, Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász szerint nem teljesen igaz! „A klasszikus fogyókúra terhesség alatt nem ajánlott, az egészségesen karcsúsító életstílus kialakítása viszont segít a terhesség alatti túlzott súlygyarapodás megelőzésében. Ilyenkor olyan minőségi táplálkozást kell folytatni, ami az anyuka és a kisbaba egészségét is szolgálja. Mindenféleképpen oda kell figyelni arra, hogy egészségesek legyenek az elfogyasztott ételek, és megfelelő legyen az étrendünk összetétele is! Ha a leendő anyuka egészségesen táplálkozik, odafigyel a mennyiségekre is, illetve rendszeresen méri a testsúlyát, így az ajánlott súlygyarapodást nem lépi túl, akkor nagyon sokat tesz a saját maga és a növekvő magzata egészségéért is” – árulta el Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász.

A második terhesség előtt érdemes leadni a plusz kilókat „Gyakran előfordul, hogy a szülők a baba születése után mielőbb szeretnének még egy gyermeket. Érdemes ilyenkor a szülés utáni 3-12.hónap között leadni az esetleges súlyfelesleget, hogy a második terhesség indításakor a testtömeg-index ne legyen eleve magasabb a normálisnál, ellenkező esetben az anyai cukorbetegség kifejlődésének  magasabb rizikójával kell számolni.”

Az anyára és a magzatra is negatívan hat a túlsúly!

Ha az anya testtömeg-indexe magasabb a normálisnál a terhesség előtt, vagy az ajánlottnál nagyobb mértékű a terhesség alatti súlygyarapodás, a magzat esetében gyakoribbak az olyan rendellenességek, mint pl. a nyitott gerinc, különféle agyi rendellenességek, vagy  emésztőrendszeri problémák, sőt a halva születések száma is nő. Az elhízott anyák gyermekei nagyobb arányban lesznek elhízottak. Az anya magasabb BMI-je  a terhesség és szülés körüli anyai szövődmények (pl. császármetszés, terhesség alatt vérnyomás emelkedés, terhességi cukorbetegség, terhességi toxikózis)  előfordulási arányát is növeli.

Egészséges életmód a várandósság alatt:

  • Nem szükséges kettő helyett enni! A terhesség első harmadában nem nagyobb, utána is csak mérsékelten emelkedett az energiaigény.
  • A minőségi tápanyagokban gazdag egészséges táplálkozás akkor is ajánlott, ha nem hízik sokat a kismama a terhesség alatt.
  • Ajánlott a napi ötszöri étkezés.
  • Fontos a felesleges kalóriák kiiktatása (pl. sós és édes finomított szénhidrátok, üdítőitalok, alkohol)
  • Ajánlott az alacsony glikémiás indexű zöldségek, gyümölcsök fogyasztása.
  • Fontos a várandósság miatt fokozott fehérjebevitel biztosítása sovány húsok, halak formájában. A  környezetszennyezés miatt sok  értékes tengeri hal tartalmaz higanyt, de pl. az alaszkai vadlazac, vagy a hazai halfélék biztonsággal fogyaszthatóak. Kerülendő a fehér tonhal, a kardhal, a makréla, a cápa és a sügér fogyasztása.
  • Figyelni kell a fokozott folyadékigény kielégítésére
  • Fontos az omega-3 zsírsavakban (pl. hidegen sajtolt lenmagolaj,) vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag ételek fogyasztása.
  • A székrekedés elkerülésére szolgál a bőséges rostfogyasztás (pl. zabkorpa, zöldségek, gyümölcsök) és bő folyadékfogyasztás.
  • A környezetünkben előforduló káros anyagokat, az úgynevezett endokrin diszruptorokat, vagy xenoösztrogéneket érdemes a lehetőségekhez mérten elkerülni, például bioételek fogyasztásával, zöldségek, gyümölcsök alapos megmosásával, héjuk eltávolításával, mikrohullámú sütő használatának mellőzésével, műanyag edények, PET palackok használatának korlátozásával.
  • A puffasztó ételek (pl. borsó, bab, káposztafélék, retekfélék, paradicsom és paprika héja, hagymafélék, tej) fogyasztására ritkán, kisebb mennyiségben kerüljön sor
  • Nem ajánlott a nyers tej, a nemespenésszel érlelt sajtok, a nem megfelelően hőkezelt tojás és húsfélék fogyasztása mikrobiológiai szempontból!
  • Ha nem veszélyeztetett a terhesség, mérsékelt intenzitású testmozgást például gyaloglás nyugodtan lehet végezni.

Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász

Nem ajánlott:

  1. az erőteljes haspréssel járó mozgás például súlyemelés, testépítés
  2. az erőteljes rázkódással járó mozgás például aerobic, ugrások, futás, lovaglás
  3. a kontakt és veszélyes sportok például küzdősportok
  4. nagy intenzitású mozgások például intervallum edzés

Nemcsak a testmozgás, hanem a pihenés is fontos, mert az első és harmadik trimeszterben gyakran fáradt a kismama, érdemes sokat aludni, feltett lábbal pihenni. Ha túlzott súlynövekedés lép fel a terhesség alatt, a szülész-nőgyógyász kezelőorvosi kontroll feltétlenül szükséges, nehogy túlzott vizesedés álljon a súlygyarapodás hátterében, ami súlyos szövődményt jelezhet. Ha ez nem áll fenn, érdemes dietetikus segítségét kérni a személyre szabott étrend összeállításához.

Amikor nemcsak a kismama súlya gyarapodik

„A terhesség alatt nemcsak a kismama, hanem az apa, vagy más közeli hozzátartozó is mutathat a terhességhez hasonló testi tüneteket, például hízást. Ez a szimpátia hízásnak, vagy Couvade-szindrómának nevezett állapot az apák 20%-ában felismerhető.  Tünetek: fejfájás, hátfájás, puffadás, székrekedés, étvágycsökkenés vagy -fokozódás, súlynövekedés, fájdalmak, álterhesség, ételek megkívánása, hányinger, hányás. A Couvade-szindróma diagnózisa akkor állítható fel, ha legalább két tünet fennáll, és a tünetek sem a terhesség előtt, sem utána nem álltak fenn. Ha viszont a tünetek között a hízás is szerepel, a szülés után közösen kezdhetik el súlyfelesleg leadását!” – javasolja Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász.