Hogyan válasszunk társasjátékot?

A jó társasjáték kiválasztásához adunk tanácsokat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Óvodások
2015. november 18. Aipmilo

Karácsony közeledtével egyre többször felmerül a kérdés, hogy mivel is lepjük meg gyermekünket. Bár évek óta egyre népszerűbbek a különböző számítógépes játékok, a szakemberek azt javasolják, hogy ne feledkezzünk meg a hagyományos társasjátékokról sem. Többször bizonyítást nyert már ugyanis, hogy ezek a játékok hozzájárulnak gyermekeink egészséges, kiegyensúlyozott fejlődéséhez, segítik a világ és egymás megismerését, az emberi kapcsolatok felfedezését. De milyen is az igazán jó társasjáték, amelyet nyugodt szívvel adhatunk gyermekeinknek? Mi alapján válasszunk társasjátékot, milyen szempontokat vegyünk figyelembe és hogyan segíthet egy-egy esetleges probléma kezelésében? Az alábbiakban ezekhez adunk néhány tanácsot.


Szülőként egyre többen aggódnak amiatt, hogy digitális korunkban a gyerekekből elvész a közvetlen emberi kommunikáció igénye. Minden elintézhető egy számítógép, okostelefon vagy tablet segítségével, mi szükség is lenne a társadalmi kapcsolatok „hagyományos” formáira: családi vagy baráti együttlétekre, kirándulásokra, összejövetelekre? Egyáltalán hogyan lehet a gyerekekben az erre irányuló igényt megteremteni a YouTube és a Facebook korában?

„Nekünk van erre a kérdésre egy olyan válaszunk, amelynek helyességét az idő igazolta: a társasjátékok. Ezek ugyanis sok más előnyük mellett fejlesztik a kommunikációs készséget, erősítik a társas kapcsolatokat, s ez különösen fontos óvodás, kisiskolás korban” fogalmaz Kellermayer Sándor, a legsikeresebb magyar társasjáték-kiadó, a Keller & Mayer egyik vezetője. A cég alapvető felismerése szerint már gyermekkorban ki lehet alakítani a közös játék iránti igényt.

Hogyan válasszunk jó társasjátékot?

Felmerül a kérdés: milyen szempontok alapján tegyük le a voksunkat egy társasjáték mellett, ha azt szeretnénk, hogy a választott játék egyszerre legyen szórakoztató és készségfejlesztő is a kicsik számára? Íme 10 hasznos tipp, amelyekkel egyszerűbb lehet a választás.

 

1. Vegyük figyelembe a gyerekek életkorát! 

Társasjátékot mindig a gyerek életkorának, fejlettségi szintjének megfelelően válasszunk! Ha különböző korúak a gyerekeink, akkor pedig olyat vegyünk, amely mindenki számára élvezhető. Jó példa erre aJátszva megismerjük a bevásárlást vagy a Mindent a helyére elnevezésű játékok, amelyek játékosan mutatják be azokat a mindennapi élethelyzeteket, amelyek minden korosztály számára ismerősek.

2. Társasozzunk 2 éves kortól!

Társasjátékot már 2 éves kortól is lehet játszani. Ilyenkor természetesen amellett döntsünk, amelynek segítségével a gyerekek játszva tanulnak, ügyesednek. Először érdemes kirakósokkal kezdeni, 3 éves kor körül pedig már a fejlesztő játékokat is elővehetjük.

3. Játsszunk együtt a gyermekeinkkel!

Talán közhelynek tűnik, de nem lehet elégszer hangsúlyozni a gyerekeinkkel töltött minőségi idő fontosságát. Ehhez olyan játékra van szükség, amelyet a kicsik és a nagyok is élveznek. Kiváló választás egy olyan családi társasjáték, mint például a Túl az Óperencián, amely a Mese a juhászlegényről, a királylányról és a sárkányról című népmesét dolgozza fel, és a család minden tagjának remek szórakozást biztosít.

 

4. Ösztönözzük a szabályok betartását!

A társasjátékok remek lehetőséget biztosítanak arra, hogy megtanítsuk a szabályok betartásának a fontosságát. Ügyeljünk a választás során arra, hogy a játékszabályok rövidek, tömörek és könnyen érthetőek legyenek, így a kicsik számára is könnyen megjegyezhető és követhető lesz a játék.

5. Készüljünk az óvodára, iskolára társasjátékkal!

Az óvodára és iskolai évekre való készülésben segítséget nyújthatnak a társasjátékok, amelyek különféle játékos feladatokkal támogatják az ismeretek megszerzését és gyakorlását. A Játszva ismerjük meg… sorozat például játékosan ismerteti meg a piciket az őket körülvevő világgal. A nagyobbak a Rumini, a szétszakadt térképpel gyakorolhatják többek között az irányok felismerését és a stratégiaalkotást, a Megvagy pedig a gyors reakciót, és a megfigyelőkészséget fejleszti.