Hogyan vásároljunk családi autót?

Komoly döntésről van szó, ám ha tudjuk, mire kell figyelni, nem kell aggódnunk, hogy „mellényúlunk”.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
1-3 év
2016. június 07. Gyarmati Orsolya

Mekkora legyen, mennyire biztonságos, mi az, hogy ISOFIX… ezek a legjellemzőbb kérdések, amikor egy család úgy dönt, itt az ideje nagy autót venni. Komoly döntésről van szó, ám ha tudjuk, mire kell figyelni, nem kell aggódnunk, hogy „mellényúlunk”.


Mekkorát?

A babák kicsik, nem foglalnak sok helyet, igaz? Ám mindjárt más a helyzet, ha babaülésekről van szó. Ha épp az első gyereket várjátok, először az ülést vegyétek meg, csak aztán az autót, hogy belepróbálhassátok előbbit az utóbbiba. Ráadásul – noha ez most még távolinak tűnhet – a születendő babának előbb-utóbb testvérei is lesznek, és az ő üléseiknek is be kell majd férnie az autóba. Vásárlásnál tehát kérdezzétek meg az eladót, hány bébiülést lehet bekötni hátra! Fontos, hogy ne a legnagyobb autót vegyétek meg, ez ugyanis nem jelenti azt, hogy sok ülés fér hátra. És nagy autóval parkolni nem könnyű!

Milyet?

Ha esetleg három hátsó gyerekülésben gondolkodtok, akkor egy sokfunkciós autó jöhet csak szóba, amit nálunk általában egyterűnek hívnak, külföldön MPV-nek (Multi Purpose Vehicle). Nyilván szóba sem jöhetnek a háromajtós modellek, viszont nagyon nagy segítséget jelenthetnek a tolóajtós megoldások, különösen parkolásnál, amikor kicsi a hely és ki-be kell rakosgatni a gyereküléseket.

Hétszemélyes?

Amikor még csak egy baba született meg, nehéz elképzelni, hogy egyszer hétszemélyes autóra lehet szükségetek. Pedig amint óvodás lesz és beindul az anya- vagy apabusz-funkció, ami azt jelenti, hogy nem csak a saját gyerekünket, de másokét is elvisszük-hazahozzuk- áthozzuk-hazavisszük, bizony nem árt hétszemélyesben gondolkodni. És azt se feledjük, hogy időközben újabb és újabb gyerekeink születhetnek… és nekik is lesznek kis barátaik J

Mi az az ISOFIX?

Az ISOFIX egy nemzetközi standard biztonsági rendszere, amit egyre több – főleg 2006 után készült – autótípusba építenek be, s ehhez kell csatlakoztatni a gyerekülést, amely kompatibilis az ISOFIX-rögzítéssel.  Az ISOFIX sokkal biztonságosabb, mint amikor az ülést csak a biztonsági öv tartja.

Légzsákok

Ha az anyósülésre tervezitek tenni a babaülést, nagyon fontos, hogy az itt lévő légzsákot ki lehessen kapcsolni, amennyiben az ülést a menetiránynak háttal kötitek be. Ha viszont a baba előre néz, akkor a légzsáknak aktívnak kell lennie, de úgy, hogy az anyósülést a lehető leghátrébb húzzátok. Persze a legbiztonságosabb, ha a gyerekek a hátsó ülésen vannak bekötve.

Egyéb biztonsági dolgok

Jó, ha az autóban van gyerekzár (ami működik is), valamint az, ha a hátsó ablakokat elölről lehet irányítani, mivel a kisgyerekek szeretnek játszani az ablakhúzó gombokkal.

Forrás: Independent (via)