Hordozás nyáron 1. – Kisbabák

Afrikában elég meleg van, a hordozás mégis általános.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
0-12 hónap
2017. június 07. Hojdák Annamária

Afrikában elég meleg van, a hordozás mégis általános. Kangának hívják azt a téglalap alakú kendőt, amelyben a babákat magukra kötik a felnőttek és nagyobb gyerekek. Ez a fajta hordozás nem a tökéletes pozícióról szól, hanem arról, hogy az adott körülbelül 20 percre (a következő szoptatásig) megkapja a baba a szükséges testkontaktust, míg a felnőtt a feladatait végzi.

Mindenesetre az összemelegedés láthatólag nem probléma. Hogyhogy? Ha a hordozó személy izzad is, az csak hűti a babát, hiszen az önhűtésünk kihatással van az ő testhőjére is. Nem tud túlmelegedni.

 

Lengébb hordozók

Amíg nem tud önállóan felülni a baba, a kendőt szoktam legszívesebben ajánlani, mert optimális pozícióban tudjuk magunkra kötni benne a kicsit. A rugalmas kendő nyáron nem a legkényelmesebb választás; mivel három rétegben kötjük, nagyon meleg lehet mindkettőnknek. A szövött kendőben viszont több egyrétegű kötés közül is választhatunk – például kenguru, csípőkenguru, batyu, belül zsebes keresztezett.

A szerző Balatonfüreden, mikor a batyu kötést gyakorolta. A kendő Didymos Katja (3,6 m)

A karikás kendő szintén kényelmes eszköz lehet. Ha már rutinosak vagyunk, egy szövött kendős kötést is összehozunk egy-másfél perc alatt, karikásban viszont fél perc alatt magunkra applikálhatjuk a babánkat, ami kiránduláskor, városban sétálva, fáradt babával nagy előny. Akár a szoptatás is könnyen és diszkréten kivitelezhető benne. (Mivel féloldalas hordozó, fontos váltani az oldalakat!)

Nyárra választhatunk lenes, selymes kendőt is, de maradhatunk a 100% pamutnál is. A 250 g/m2-nél vastagabb kendőnket talán érdemes hűvösebb időkre tartogatni;)

A szerző Miskolcon – igaz, ősz elején. A kendő Little Frog Boulder Opal karikás

Mire figyeljünk nyáron?

  • Legyen nálunk váltóruha – elsősorban a baba számára:) Miután leszereltük magunkról, cseréljük ki a body-ját szárazra!
  • Ne tegyük csak pelusban a hordozóba a babát, mindig legyen ruha a combján, térdhajlatában is, hiszen eddig fedi a hordozó. (Használhatunk lábszárvédőt is.)
  • Hordozáskor is figyeljünk az UV-védelemre! Lehetőleg 11-15 óráig ne menjünk ki, kerüljük a direkt napfényt. Használjunk öko fizikai fényvédőket, ha szükséges, fedjük vékony réteg ruhával a baba hordozóból kilógó tagjait, sapkával a fejét!
  • A legtöbb hordozó alkalmas diszkrét szoptatásra – éljünk vele:) Pótoljuk gyakran a folyadékot!
  • Fontos az optimális pozíció, válasszunk olyan hordozót, amelyik lehetővé teszi. Ne hordozzuk kifelé fordítva a babát, nem csak a gerinc kedvezőtlen helyzete miatt, de azért sem, mert úgy nem tud hozzánk bújni, kényelmesen elaludni. Olyan eszközt válasszunk, amelyben a babánk térde nem kerül a popsija szintje alá.

 

Strandolni megyünk!

Kisebb babával erre a legjobb megoldás a fürdős karikás kendő lehet. Olcsón beszerezhető, és lehetővé teszi a szorosabb testkontaktust, míg a baba a vízzel ismerkedik. (Mindkét kezünk szabad, így alkalmas arra is, hogy közben adott esetben a nagytesóval játsszunk.)

Kép forrása és a kendő jellemzése itt.

Figyelem: a fürdős karikást szárazföldön nem ajánlott használni a gyenge karikái és csúszós anyaga miatt!

 

 

(A szerző független hordozási tanácsadó.)