Hordozás nyáron 2. – Nagyobb babák

Mikor egész napos városnézés, kirándulás van porondon, olyan családoknak is jelentős könnyebbség lehet a totyogó szülőre applikálása, akik nem szoktak hordozni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
1-3 év
2017. június 09. Hojdák Annamária

Az előző részben a kisbabák hordozásáról volt szó, és arról, mikre érdemes figyelni, ha melegben hordozunk. Most folytassuk a nagyobbacska babákkal!

Miben vigyem a nagyobb súlyú babát?

A szövött kendő nagyobb babával is kényelmes eszköz lehet. 6-7 kilótól érdemes háton hordozni a hordozó személy gátizmainak érdekében – kendőben erre a batyu kötés a klasszikus megoldás, de totyogóval használhatjuk pl. a duplót is, amely jól eloszlatja rajtunk a baba tömegét.

A szerző Egerben élvezi az életet két álmos gyerekkel. A hordozó akkor is jól jön, ha még a “nagy” sem bírja ki gyalog a hosszabb kirándulásokat.

Ha már önállóan felül a babánk, nyáron kényelmes és gyors megoldás a mei-tai illetve félcsatos hordozó. (A kettő nagyon hasonló, csak a mei-tai derékpántja kötős, a félcsatosé csattal záródik.) Ha ilyen eszközt készülünk vásárolni, érdemes mindenhol állíthatót választani – ez azt jelenti, hogy mind a magasság, mind az alsó szélesség beállítható a babánk aktuális méretére. Ilyet készítenek pl. a következő WAHM hordozógyártók: Enidoo, Csengelino, Lujzus, Sweetberry.

A szerző és gyerekei Lillafüreden. A kisebbik Enidoo mei-taiban alszik – az alvócsuklya ilyenkor jó szolgálatot tehet.

Ha a baba már totyog, jó szívvel szoktam ajánlani a csatos hordozó (SSC) használatát is. Nagyon gyorsan magunkra szerelhető benne a baba – valamivel gyorsabban is, mint egy mei-taiban vagy karikás kendőben. Ebből is találunk állíthatókat, ugyanazokat a márkákat ajánlanám, mint a félcsatos esetében, de a Liliputi új generációs csatosát is sokan használjuk elégedetten (ez alul csak egy fokozatban állítható), hasonlóan az Indigo új csatosához vagy az egyedi kialakítású Ringa Fubához. Egy drágább, de állítólag nagyobb deddel álomszerű érzetet nyújtó (nem állítható méretű) csatos a Tula. (Vannak kisebb, nem állítható csatosok, pl. Manduca, Ergobaby, amelyekhez már lehet kapni szélesítő fület, hogy totyogóval is kiérjen térdhajlatig a body.)

Háti hordozáskor is megmutathatunk a babának minden érdekességet. Kép forrása: Facebook/Liliputi

A sor még hosszan folytatható lenne, szerencsére egyre több a piacon a megbízható formázott hordozó. Érdemes viszont megbizonyosodni arról, hogy megbízható márkát választunk – a nagyon olcsó, nem profik által varrt hordozók nem mind biztonságosak.

 

Hordozók fel-lekéretőző dedeknek

Van az a korszak, mikor a baba már nagyon akar járni, de mikor elfárad, ugyanúgy hordozni kell a tíz-tizenkét-tizenöt kilóját, mint kisbabaként. Ilyenkor lehet, hogy a babakocsiba már nem hajlandó beülni, vagy mi nem tartjuk érdemesnek, hogy azért a pár percért magunkkal vigyük. Bizonyos hordozóeszközöket jó előkapni ilyenkor.

Háton használhatjuk az onbu (vagy onbuhimo) nevű hordozót, amelyet úgy kell elképzelni, mint egy derékpánt nélküli csatost. Annál valamivel kisebb helyet foglal, és úgy valahogy vehetjük fel-le benne a babát, mint egy hátizsákot. Hasonló típusú eszköz, csak a mei-tai derékpánt nélküli variánsa a pod (vagy podegi). Mindkettő relatíve kis helyen elfér, és leginkább rövidebb távú háti hordozásra alkalmas.

Az onbu használata sem ördöngösség. Várandósan sok más hordozónál kényelmesebb lehet, mivel teljesen szabadon hagyja a hasat.

A karikáshoz hasonló pozíciót tud a babaerszény. Ebből is létezik adott méretű és állítható is. (Vannak gyártók, akik újszülöttnek is ajánlják az erszényeiket, de vigyázzunk, fekvő pozícióban használva fulladásveszélyesek lehetnek!)

Szintén erszény, de még kisebb helyen elfér a Tonga és a Suppori. Ezek hálós anyagúak, akár vízben is használhatóak 15 kg-ig. (A fürdős karikást is használhatjuk ilyen súlyig, azt azonban csak vízben.) A hálósakat mindenképp felsőtestét stabilan tartó babával ajánlom használni, úgy, hogy a baba felőli karunk kész megtartani őt, mert ezeket nem lehet úgy feszesre állítani, mint pl. a karikás kendőt, és nem is érnek fel a baba hónaljáig.

A Suppori sem hosszú távra való eszköz; ám nagyon kis helyen elfér, és a karban hordozásnál jóval kényelmesebb

A nyári hordozás előnye, hogy egy aktív, nem babakocsi-kompatibilis programon is bármikor el tudjuk altatni a babát anélkül, hogy megszakadnánk. Ma már az erős alapzaj sem probléma: beszerezhetünk egy babáknak való hallásvédő fültokot, és akár koncertre is mehetünk kisgyerekestül.

Ha kölcsönözni szeretnénk hordozót, de fogalmunk sincs, van-e egyáltalán hordozós klub a közelben, érdemes belépni ebbe a Facebook csoportba, és a fájlok között megkeresni a klubok listáját!


A szerző független babahordozási tanácsadó.

Utolsó két kép forrása: Pinterest

A cikk első részét itt találod!