Hordozóeszközökről gyakorlatiasan

Egyre több anya választja a babahordozást. De milyen a jó hordozóeszköz, és melyiket mikortól használhatjuk biztonsággal?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
1-3 év 0-12 hónap
2015. november 27. Paulik András

Egyre több anya választja a babahordozást. De milyen a jó hordozóeszköz, és melyiket mikortól használhatjuk biztonsággal?


Ez a kiindulópont!

A jó hordozóeszköz stabilan tartja a baba fejét, a C-alakú gerincét pontról pontra megtámasztja, nem egyenesíti ki azt, térdhajlattól térdhajlatig biztosítja a helyes lábtartást, tehát a baba nem lóg hordozás közben.

Szövött hordozókendő: talán az egyik leggyakrabban emlegetett univerzális és sokoldalú hordozóeszköz. A születés pillanatától egészen a hordozós kor végéig kiszolgálhatja a családot, elöl, háton- és csípőn hordozáshoz is kiválóan használható, remekül lehet benne szoptatni. Ám ahhoz, hogy a kényelmet és biztonságot maximálisan adhassa, meg kell tanulni a használatát.

Karikás kendő: elsősorban csípőn hordozásra használják, de lehet benne elöl és háton is hordozni a születés pillanatától kezdve. Szoptatásra is kiválóan alkalmas. Hátránya a féloldalas terhelés, így sokan inkább rövid távon alkalmazzák. Érdemes mindkét oldalunkon, váltogatva használni, a baba szempontjából is! Totyogóknál igazán jolly joker eszköz lehet, hiszen használata könnyű, gyors fel- és levételt jelent.

Rugalmas kendő: nem szövött, hanem hurkolt, rugalmas az anyaga, így melegben kevésbé jó választás. Igazán optimális az elöl hordozós kor végéig, utána a baba megnövekedett súlya alatt megnyúlhat, ezért érdemes lehet másik eszközre váltani. Elöl- és csípőn hordozásra is alkalmas. Erről nem mutatunk fotót, mivel a megkötés látványra nem különbözik a szövött kendőétől, csak az anyag más, megkötéskor pedig szorosabban kell feltenni, mint a szövöttet, mert a babát beletéve megnyúlik.