Kettő helyett enni…inkább ne (t)együk!

“Jaj kislányom babát vársz? Egyél még egy kis túrós rétest, kell a babának!”

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Várandósság
2017. augusztus 24. Csomocska

Tábori Evelin dietetikussal beszélgettünk.

Családháló: Mielőtt rátérünk az áldott állapot időszakára, ha eltervezzük a párunkkal, hogy egészségesen élünk, mi a legfontosabb, amire figyelnünk kell?

Tábori Evelin: Nagyon fontos, már a tervezés időszakában, hogy legyünk tudatosabbak, és fontos kihangsúlyoznom, hogy ez nem csak az anyukára, az apukára éppen annyira vonatkozik. Fontos, hogy közös dolog legyen, ugyanazokat az ételeket eszik, muszáj odafigyelni. Óriási, hirtelen változtatásra nincs szükség, elég csak annyi, hogy odafigyelünk, mikor, mit eszünk. Zöldségeket, gyümölcsöket. Mennyire sovány az a hús, amit a hentesnél megvásárolunk. Ezzel a sok aprósággal sokat tehetünk a mi, és a születendő babánk egészségéért is.

CSH: Ha valaki tudja, hogy egészségtelenül táplálkozik, sokszor gyorsételeket eszik. Ilyen esetben drasztikusan kell változtatnunk?

TE: A kompromisszumok mentén érdemes haladni. Ha valaki azért jár gyorsétterembe, mert például nehezére esik a sütés, főzés, akkor ilyen esetben nem kell teljesen elhatárolódni, ezeken a helyeken is megtalálhatóak olyan ételek, amelyek egészségesebbek. De akár ételszállító cégtől is rendelhet. nem kell visszatérni a konyhába, ha valaki nagyon idegenkedik, de ügyeljünk a jó irányra.

CSH: Ha túlsúllyal indul az édesanya a kismamaság időszakába: 10, 15 kg túlsúllyal. Ez okozhat a jövőben bármiféle gondot?

TE: Ha ennek a gyakorlati oldalát nézzük, akkor mindenképpen fontos, hogy mekkora súlyfelesleggel vágunk a 9 hónapnak. Én dietetikusként mindenképpen azt javaslom, hogy optimalizáljuk a teherbeesés előtt 3-6 hónappal a testtömegünket. Persze előfordul, hogy nem tervezzük a gyermeket, ilyenkor nagyon fontos, hogy tudatosan vigyük végig a 9 hónapot, és azt gondolom, hogy itt a kellemest a hasznossal is összevonhatjuk. Ilyenkor, ha nagyon figyelünk, a baba születése után még jobb formába kerülhetünk.

De ehhez szakember segítségére van szükség.

CSH: Amikor megfogant a baba, sokan, jó szándékkal persze, de bátorítanak minket, hogy kettő helyett együnk. Ez helyes hozzáállás?

TE: Semmiképpen. Ez egy erős túlzás. Az első trimeszterben 100-150 kalóriát kell bevinnünk, ez minimális. A negyedik trimesztertől ez 300-350 kalóriára növekszik, ami egy kisebb szendvics értéke.

A minőség a legfontosabb. A vitaminok, az ásványi anyagok, a folsavat nem győzöm hangsúlyozni, de semmiképpen sem azzal a 2000 kalóriás mennyiséggel, ami az átlagos fogyasztása a nőknek.

Természetesen ez változhat, hiszen például ha ikreket vár valaki, akkor ez duplázódik ez a 300.

CSH: A kismamaság alatt azt olvastam, hogy 12 kg a normális súly, amit magunkra szedhetünk. Ez az egészséges. Ez valós érték?

TE: Így van, hiszen ez a baba, és a többi. Ez az a szám, ami a gyermek születése után nullára redukálódik. A szoptatás beindulását követően főleg.

CSH: Mit kell ilyenkor enni?

TE: Nehéz röviden válaszolni, de mindig azt mondom, hogy vegyesen, változatosan sokfélét. Próbáljunk színesen táplálkozni. Kísérletezzünk a zöldségekkel. ne csak azokat együk, amiket szoktunk. A fehérje elengedhetetlen az egészséges baba fejlődéséhez, tojás, tejtermék, sajt. Nem feltétlenül csak hús.

CSH: Ha valaki vegetáriánus, akkor is muszáj lenne a hús fogyasztása? Mi a tapasztalat?

TE: Úgy látom, hogy aki vegán, vagy vegetáriánus étrendet követ, és kismama lesz, akkor hamar megjelenik a vashiány. Én azt szoktam javasolni, hogy legalább erre az időszakra építse vissza ezeket az élelmeket.

CSH: Ha vannak teljesen fanatikusok?

TE: Nehezebb, de a hüvelyesek fogyasztásával tudnak segíteni, és az aminosavak pótlásával sikerülhet, hogy valamennyire pótolják a fehérjéket. Viszont csak és kizárólag orvosok, és dietetikusok felügyeletével szabad ilyen étrenden a várandósságot végigvinni.