Kiszáradhat a baba a rotavírustól

Minél kisebb a baba, annál nehezebb a folyadékutánpótlás, ami ebben az esetben kulcsfontosságú, különben kiszáradhat a beteg. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
1-3 év 0-12 hónap
2012. április 24. bauknecht.hajnalka

A rotavírus-fertőzés egy hasmenéssel, hányással járó vírusos betegség. Óvodáskor végére szinte minden gyerek átesik rajta, de leginkább a legkisebbeket veszélyezteti: a hat és a huszonnégy hónap közötti gyerekek a legveszélyeztetettebbek. Minél kisebb a baba, annál nehezebb a folyadékutánpótlás, ami ebben az esetben kulcsfontosságú, különben kiszáradhat a beteg. Nagyon fertőző betegség, életkortól függetlenül az egész családot elkaphatja, életkortól függetlenül. Többször is áteshetünk a fertőzésen, azonban az életkor előrehaladtával az újrafertőzések hatására szervezetünk egyre ellenállóbb lesz és a tünetek is enyhülnek. Felnőttkorban akár tünetmentesen is áteshetünk egy fertőzésen.


Tünetei

Pár napos lappangási idő után gyorsan jön a vizes hasmenés és az intenzív hányás, akár óránként kétszer is. A tünetek akár három-hét napig is tarthatnak.

A vírus nagyon ellenálló, tárgyakon napokig képes túlélni.

Az oltás a legsúlyosabb hasmenéses-hányosos betegéset okozó rotavírus-törzs ellen véd. Ez azt jelenti, hogy egy enyhébb lefolyású rotavírusos fertőzést elkaphat az oltott gyermek is.

A kiszáradás tünetei:

–         a gyermek bágyadt, elesett, csendes.

–         nincs étvágya

–         vizelete a szokásosnál kevesebb, sötét színű

–         szája száraz, nyelve lepedékes

–         szomjas

–         szeme karikás, beesett

–         csecsemőknél a kutacs besüppedt

Kezelés

Csecsemőkorban, akár két éves korig általában szükség van kórházi kezelésre, ahol infúzióval pótolják az elveszett folyadékot és ásványi anyagokat. Megfelelő infúziós kezelés következtében gyorsan gyógyulnak a kis betegek.

Ha otthon  ápoljuk a beteget, javasolt írni a beadott folyadék mennyiségét. Kapható a gyógyszertárakban ún. rehidratáló folyadék, amely tartalmazza a szervezet egyensúlyához szükséges ásványi anyagokat és sókat. Cukros üdítőket ne adjunk a betegnek, mert a cukor tovább fokozhatja a hasmenést. Ha nagyon gyakran és még  a víztől is hány a gyermek, akkor kortyonként, néhány perc szünetet tartva itassuk őt. Ha még szopik a baba, ezt folytassuk minél gyakrabban!

Semmiképpen ne adjunk se hányáscsillapító gyógyszert (ez aluszékonnyá teszi a gyermekeket, ami megnehezíti a folyadékbevitelt), se székletfogó gyógyszereket, mivel a vírus a széklettel ürül, tehát a gyógyszer megakadályozza ezt a folyamatot.

A szilárd ételeket a gyógyulás előrehaladtával folyamatosan vezessük be, nehogy újra jelentkezzen a hasmenés.

Megelőzni nagyon nehéz a betegséget. Természetesen az általános higiéniás szabályokat be kell tartani mindig, de a rotavírus meglehetősen agresszív, így ez nem feltétlenül elegendő.

Az oltás

Mindössze a gyermek hat hónapos koráig adható be az oltás, amit két vagy három adagban, szájon át alkalmaznak, így aki szeretné beadatni, annak hamar kell döntenie. Két héttel az utolsó adag beadása után már védelmet biztosít az oltás a fertőzés súlyos formái ellen.

Akár más oltással együtt is beadható, az tehát nem kizáró ok, hogy a picik az első hónapokban több oltást is kapnak.

Nem tartozik a kötelező védőoltások közé, ezért a szülőknek kell fizetni az oltás teljes árát, ami több tízezer forint is attól függően, kettőt vagy hármat kap a baba. Persze az sincs ingyen, ha a gyermek megfertőződik, hiszen jóval több pelenka, törlőkendő, bébiital és sópótló fogy. A gyermek immunrendszere is legyengül, ami növeli a további megbetegedések kockázatát, de a döntés a szülő joga.