Mi alapján osztályozzák újszülötteinket?

Az osztályozás bőrszín, légzés, szívritmus, reflexek és izomtónus alapján történik.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
0-12 hónap
2012. január 11. bencze.aron

”Hanyas vagy?” – tehető fel a kérdés egy újszülött esetén. És ezúttal nem egy klasszikus telefonbeszélgetés kell, hogy eszünkbe jussunk, hanem az úgynevezett Apgar-teszt, ami az kisdedek állapotfelmérését mutatja. Az osztályozás bőrszín, légzés, szívritmus, reflexek és izomtónus alapján történik.


 

Az Apgar újszülöttkori vizsgálatot Virginia Apgar aneszteziológus dolgozta ki, melynek során a szülést követő 1-5 percen belül rögzítik az újszülött állapotát és ellenőrzik, hogy minden reflex megfelelően működik-e. Ezt hívják Apgar-tesztnek, ami tulajdonképpen egy táblázatból áll, melyen 0-2-ig terjedő oszlopok vannak, minél magasabb az érték, annál magasabb lesz az eredmény. A 7-10 pontot elérő csecsemők jó állapotban, míg a 4-6 pontot elérő újszülöttek esetében előfordulhat, hogy orvosi beavatkozásra van szükség. A 4 pont alatti csecsemők esetében sürgősségi beavatkozásra van szükség.

Appearance – A baba bőrszínét, külső megjelenését ránézéssel „vizsgálják”. A sápadt vagy elkékült (cianotikus) újszülött 0 pontot kap, ha a végtagjai kékesek, egyet, míg ha az egész teste rózsaszín, 2 pontot adnak.
Pulse – A szívműködés, szívfrekvencia vizsgálat során a percenkénti szívverést mérik. Ha nincs szívműködés, 0, 100 szívverés/perc alatt 1, 100/perc felett 2 pontot „ér” a szívműködés.

Grimace – A baba reflexeit, ingerekre adott reakcióit vizsgálják. A kicsi orrgaratát egy puha katéterrel ingerlik. Ha nincs válasz, 0, ha fintorog az újszülött, 1, míg ha köhög vagy tüsszent, 2 pontot kap. 
Activity – Az izomtónus megítélése során azt vizsgálják, hogy inger hatására mozgatja-e végtagjait. Petyhüdt, tónustalan újszülött 0 pontot, gyengén behajlított végtagokkal fekvő újszülött, aki nem áll ellen a passzív mozgatásnak, 1, míg az aktívan mozgó, rugdalózó baba 2 pontot kap. 
Respiration – A légzésvizsgálatkor azt figyelik, mennyire szabályos és erőteljes a baba légzése.

Ha nem lélegzik, 0 pontot kap, felületes, szabálytalan légzésért 1 pont jár, míg ha rögtön felsír, és erőteljesen lélegzik, percenként eléri a 35-55 légzésszámot, 2 pontot ér. A vizsgálatot egy perccel a születés után szakember végzi el, majd öt perc múlva megismétli. Az 1 perces Apgar-érték azt mutatja, milyen volt a magzat méhen belüli állapota, az 5 percesből pedig megállapítható, milyen fizikai állapotban van a baba. Ez alapján lehet eldönteni, hogy az újszülött milyen ellátást igényel a születése után. Ha szükséges, 10 perc múlva újabb ismétlés következhet. A baba kórházi zárójelentésén rendszerint feltüntetik az Apgar-értékét.