Miért olyan fontos a magnézium a várandósság alatt?

A magnézium fontosságát viszonylag sokszor hangsúlyozzák a szakemberek a terhességgel kapcsolatban. Azonban sokan nem tudják, hogy miért is kell figyelni rá.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Várandósság
2018. november 24. ratkotunde.hu

A magnézium néhány kiemelten fontos tulajdonságával Ratkó Tünde szülésznő ismerteti meg a ratkotunde.hu olvasóit.

Miért is kell nekünk a magnézium?

A magnézium (Mg) egy fém, mely létfontosságú az egészségünkhöz és az életben maradásunkhoz, többek között az idegrendszer működésének elengedhetetlen eleme. A várandósság során ráadásul az anya szervezete a magzat igényeit is ki kell elégítse, így a terhességgel a magnéziumigény is jelentősen megnő.

A pótlást megoldani nem éppen egyszerű feladat, hiszen a magnéziumtartalom – ahogyan minden vitamin, nyomelem és ásványi anyag tartalom is – jelentősen csökkent az élelmiszerekben az elmúlt időszakban, köszönhetően a tömegtermelésnek, és a környezeti ártalmaknak.

A pótlásra ma már a legtöbb szakember javasol valamilyen vitaminkészítményt, ám azok között mindenképpen rangsorolni kell. Olyat válasszunk, mely a magnéziumot (is!) biológiailag aktív, szerves formában tartalmazza (pl.: magnézium – citrát), mivel így a felszívódásai aránya jelentősen javul. Fontos a készítmény komplexitása is, hiszen az egyes anyagok felszívódását más anyagok segítik elő. Mindezek mellett pedig az is fontos, hogy a várandósság három trimeszterének eltérő igényeit megfelelően legyen képes kiszolgálni a készítmény.

Mit tesz a várandósság alatt

Azt már tudjuk, hogy a felnőtt szervezet számára a magnézium az idegrendszer működésében tölt be fontos szerepet. Ratkó Tünde a ratkotunde.hu-nak kiemelte, hogy ezt a szerepét nem veszíti el a várandósság alatt sem, de még felvesz mellé néhányat:

– magasvérnyomás, agy és koszorúérgörcs: a magnézium egyik hatása, hogy megakadályozza azokat a kisizomgörcsöket, melyek többek között felelősek lehetnek az agyérgörcsökért is. a megfelelő magnéziumbevitellel ezek a mellékhatásai a várandósságnak nagy eséllyel kikerülhetőek.

– görcs: ha már érgörcs, természetesen a magnézium az izmok görcsein is segít. Ez fontos abból a szempontból, hogy nem kell a lábikragörcsökre ébrednünk éjjel, de még fontosabb, hogy megakadályozza a korai méhösszehúzódásokat is, így elejét veheti a koraszülésnek, vagy a vetélésnek. Éppen ez a hatása az, ami miatt, bár végig javasolják a várandósság alatt, a szülés várható időpontja előtt két héttel már nem szabad a fokozott adagot bevinni a szervezetbe.

– asztmás roham: ebben az esetben is egyfajta görcsről van szó, csak éppen ez a légvételt érinti. Az asztmás betegek esetében a magnézium bevitele, illetve megfelelő bevitele kiemelten fontos.

-lassú fejlődés: a magnézium nem csak az anya szervezetének fontos, hanem a babának is. minden nyomelem, ásványi anyag és vitamin hozzájárul ahhoz, hogy a csöpp kis élet megfelelően fejlődjön. A magnézium hiánya, vagy alacsony szintje esetében a fejlődés is lelassul, szélsőséges esetben visszamaradott baba születését eredményezheti.

– szív és cukorbetegség: a várandósság során kísérő betegségek is felléphetnek az arra hajlamosoknál. Ilyen a terhességi cukorbetegség, de ide sorolhatóak egyes szívbetegségek is. a magnézium ezeknek a kóroknak a kialakulási esélyét jelentősen képes csökkenteni.

A felsoroltakon kívül is számos pozitív hatása van az anyagnak. Hogy csak egy olyat említsünk, mely nem közvetlenül egészségügyi: a kismamák az alvással sokszor hadilábon állnak. Ennek oka maga a várandósság, de sokszor kiderül, hogy a háttérben magnéziumhiány áll. Az anyag ugyanis fontos a pihentető alváshoz is, hiányában koncentrációzavar, fáradság, rossz alvás és az ezekből következő ingerültség és depresszió is felléphet.