Mikortól táborozhat gyermekünk?

A táborozás remek lehetőség, de tudnunk kell, csemeténk elég érett-e az aktív kikapcsolódás eme formájára.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Óvodások
2016. május 24. Gyarmati Orsolya

A hosszú nyári szünet évről-évre szervezési nehézségek elé állít bennünket, függetlenül attól, hány gyermekünk van. Ha szabadságunk csupán 2-3 hétre rúg, bizony komoly fejtörést okozhat, mihez kezdjünk csemeténkkel a vakáció többi részében. A táborozás remek lehetőség, de tudnunk kell, csemeténk elég érett-e az aktív kikapcsolódás eme formájára.


Nyáron nemcsak az iskolák kapui záródnak be szeptemberig, de az óvodákban is kitör a többhetes vakáció.Bár hivatalosan az óvodák csupán 4-5 hétre zárnak be, de a fennmaradó időszakban csupán ügyelet van, ami azt jelenti, hogy összevont csoportokban vigyáznak a gyermekekre. Ha csemeténk valamiért nem kedveli a másik csoport óvó nénijét, vagy egyszerűen már elege van a megszokott óvodai környezetből, akkor megoldást jelenthet a táborozás is.

Táborozás helyett családi napközi

Ha még nem iskoláskorú a gyermekünk, viszont még a táborozáshoz kicsi, akkor is van megoldás a nyári elhelyezésre. A családi napközik lényege, hogy a bölcsődéhez és az ovihoz hasonlóan egész napos felügyeletet biztosítanak a különböző korosztályú lurkók számára. További előnyük még, hogy a vigyázás mellett a legtöbb családi napközi különféle képességfejlesztő és nyelvi foglalkozásokkal teszi még színesebbé a napi programot, így a játék mellett csemeténk tudásának növekedéséhez is hozzájárulnak.

Táborozás napközben

Óvodás korban a gyerekek még kicsik az ott-alvós táborozáshoz, de már elég nagyok ahhoz, hogy egy nekik tetsző tematikus, egész napot átölelő programcsokor lekösse őket. Szerencsére ma már rengeteg lehetőség közül választhatunk, van úszó-, néptánc-, foci-, rajz-, mese- és ki tudja, hányféle napközis tábor. Tulajdonképpen csak a pénztárcánktól függ, hogy a számtalan opció közül, melyiket választjuk a gyermekünknek. Szakemberek ezeket a napközis táborokat középsős kortól ajánlják, hiszen a kisebbeknél még előfordulhat, hogy nyűgössé válnak egy számunkra teljesen idegen környezetben. Érdemes a neten utánanézni, hogy ár-érték arányban melyik tábor éri meg leginkább számunkra. A táborfigyelo.huoldal erre specializálódott. A cikk születésekor több mint 500 ajánlat közül lehet választani. Hogy könnyebb legyen a választás, a táborok összehasonlíthatóak, de emellett tanácsokat, tippeket is találni. A szülőknek nagy segítség lehet, hogy választ kaphatnak arra, hogy miként érdemes tábort választani, vagy éppen hogyan készíthetik fel csemetéjüket a táborozásra?

Mikortól lehet ott-alvós tábor?

Minden gyermek életében eljön az a nyár, amikor először tölt hosszabb időt (1-2 hetet) távol a szüleitől. Az ilyen elválástól minden gyerek tart egy kicsit. Ez rendben is van, a kérdés az, hogy ez a szorongás mennyire erős, és mennyire ellensúlyozza az utazás, táborozás iránti pozitív várakozás, illetve az ottani programok és a társaság iránti lelkesedés. Ha gyermekünk érzései ambivalensek a táborozással kapcsolatban, tehát néha várakozással, és vidáman beszél róla, néha inkább aggodalmas, akkor érdemes szelíden győzködnünk, és bátorítanunk. Ha azonban a tábor gondolata már az első perctől kezdve heves tiltakozást, esetleg kétségbeesett sírást és könyörgést vált ki, semmiképp se erőltessük! A gyereknek nem szabad azt éreznie, hogy akarata ellenére el akarjuk távolítani magunktól.
Abszolút gyerekfüggő, hogy mikor tudjuk először táborba küldeni csemeténket. Általánosságban 9-10 éves kor körül húzható meg az a határ, amikor a gyerek már egyedül is elengedhető egy ott-alvós táborba. Ebben a korban a gyermekek már elég önállóak, szeretnék kipróbálni magukat a szüleik nélkül is, és már rendelkeznek olyan kommunikációs képességgel, hogy el tudják mondani, mit szeretnének. Persze vannak olyan gyerekek, akik már 6-7 éves korukra is egész önállóak, és jól kezelik a szülők hiányát. De akárhány éves is gyermekünk, mindenképpen készítsük fel alaposan első táborozása előtt! Például már az első perctől vonjuk be a gyermeket a nyár megszervezésébe és válasszuk ki együtt élete első táborát! Ha a különböző helyszínek és programok között ő is válogathat, beleszólhat a választásba, kevésbé érzi majd az utazást kényszernek. Ha már hetekkel az indulás előtt együtt megnézzük a térképen, hogy pontosan hová is utaznak, milyen látnivalók vannak a környéken, ha tájékozódunk az ottani napirendről, a tábor várható programjairól, nagyobb gyerekek tavalyi tapasztalatairól, az segít gyermekünknek ráhangolódni az üdülésre, és az új helyzetek sem fogják már annyira felkészületlenül érni. Az első tábort igyekezzünk úgy szervezni, hogy iskolai osztályával és tanáraival, vagy barátaival, testvérével együtt mehessen, hiszen néhány ismerős arc feledtetni tudja az esetleg kialakuló honvágyat.

Táborozzunk otthon!

Ha anyagilag nem engedhetjük meg a táborozást, vagy gyermekünk valamiért tart ettől az élménytől, akkor táborozzunk otthon! Összetartó szülői közösségekben már bevált szokás, hogy maguk táboroztatják otthon a gyermekeket. Az otthoni táborozás lényege, hogy 5-6 család összeáll, és minden héten más szülő szervezi a tábort a gyermekek részére. Így csak egy hét szabadságot kell kivenni, de a gyermek 4-5 hét elfoglaltságot kap cserébe a barátaival. Felfűzhetjük egy adott témára az otthoni táborokat: szervezhetünk indián tábort, amikor sátrakat állítunk, megtanulunk nyomokból olvasni, magunk főzünk, indián ruhát készítünk, és mindenki külön indián nevet kap. Egy állatvédő tábor során ellátogathatunk a környék állatkertjeibe, állatsimogatóiba, tanulhatunk a veszélyeztetett állatfajokról. A drámatáborban minden nap más választhat mesét, amit az adott nap végén elő kell adni a társaságnak. Hiába töltjük otthon a napokat, az érdekes feladatoktól rögtön különlegesebbnek tűnik minden.  Ráadásul az otthoni tábor megadja az alkalmat arra is, hogy mi is játsszunk és visszahozzuk azoknak a nyaraknak az élményét, amikor még nekünk sem számított, hogy hol voltunk csak az, hogy kikkel.