Milyen gondokat okozhat, ha nagy a baba?

A makroszómia a 4 kg feletti magzatokra használt kifejezés, vagyis a nagy babákat illetik ezzel a névvel.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Várandósság
2018. június 09. ratkotunde.hu

A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Makroszómia?

A makroszómia pontos meghatározása: bármely terhességi héten megszülető magzat súlya 4000g, vagy több, illetve, az adott terhességi kor 90 súlypercentilise (fejlődési görbékkel meghatározott fejlődési ütem) fölötti születési súly.

Azt már tudjuk, hogy a kifejezés a nagy magzatokat takarja, de az még nem világos, miért is alkottak erre egy külön orvosi kifejezést. Az ok egyszerűen az, hogy a nagy magzatok bizony sok komplikációt okozhatnak a kismamáknak, illetve maguk is veszélyeztetettek lehetnek.

A születésnél „normál” súlyúnak a 2500 és 4000 gramm közötti babákat tekintik. A makroszómia kialakulásának okai között előfordulnak genetikai tényezők is (Beckwith-Wiedemann szindróma), de a leggyakoribb ok a cukorbetegség, a terhességi cukorbetegség illetve az IR.

A cukoranyagcsere zavarokkal már a várandósság kialakulása sem megy könnyen, sőt, nagyon sok esetben vezetnek meddőséghez. Ha azonban ezeket kezelik, akkor az akadály elhárul. A terhesség során kialakuló cukorbetegséget szerencsére igen jól szűrik, így kezelése is jól megoldott.

Mi okozza a nagy babákat?

A cukoranyagcsere zavarok során a glükóz sejtekbe jutását lehetővé tevő anyag egyensúlya is felborul. Ennek a hormonnak inzulin a neve, és a hasnyálmirigy speciális sejtjei termelik. Feladatai között azonban nem csak a cukoranyagcsere normál működésének fenntartása szerepel. Az inzulin hatással van a zsírraktárakra (elősegíti a zsírok raktározását, illetve gátolja a raktárak kiürülését), valamint a növekedésre is. Ez utóbbi okozza a gondot a magzatok esetében.

Az édesanya kezeletlen cukorbetegsége, vagy más kór, mely az inzulinszint elcsúszását okozza (pl.: inzulinrezisztencia), hatással van a magzat inzulinszintjére is. A bármely okból kialakuló magas anyai vércukorszint a magzatban magas inzulintermelést vált ki, mely igényt nem biztos, hogy ki tud elégíteni a kicsi hasnyálmirigye. A magzatnak tehát már van saját inzulintermelése, ami együtt jár egy veszéllyel is. Születéskor ugyanis a meglévő magas inzulinszint az anyai magas vércukorszintet nélkülözve van jelen, így a kicsinél a vércukorszint drámai csökkenését eredményezi, magával hozva a hipoglikémia minden velejáróját.

Az anya magas vércukorszintje tehát magas hormonszintet eredményez a babánál is, melyre fokozott növekedéssel reagál. Alapvetően ezzel nem lenne akkora gond, hiszen a nagy babákat császármetszéssel is világra lehet segíteni. Sajnos azonban a többletsúly megterheli az anya szervezetét, szívét, komplikációkat okozhat a szülés során. Nem utolsó sorban pedig a fokozott növekedés nem csak a baba testét és súlyát, hanem a belső szerveit is érintheti, így nagyobb szívvel és májjal születik, a szívproblémák kialakulásának esélye így megnő. Mindez a hipoglikémia veszélyeivel kiegészülve komoly rizikóforrásként jelentkezik!

Mit lehet tenni?

Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu olvasóinak figyelmét felhívja arra, hogy a rendszeres szűrővizsgálatok mellett hatalmas szerepe van az egészséges életmódnak, a megfelelő táplálkozásnak és a mozgásnak a cukoranyagcsere betegségek elkerülésében!

Mivel a makroszómia kialakulásában nagy szerepe van az anyai túlsúlynak is, mindenképpen törekedni kell a megfelelő táplálkozásra, és a diéta betartására, ha szükség van rá. Így persze nehezebb fedezni azt a többlet tápanyagigényt, mely a terhesség során jelentkezik.

A megfelelő várandósvitamin kiválasztásával azonban ez a kérdés is könnyedén megoldható. Az ideális készítmény megfelelően tagolva szolgálja ki az eltérő trimeszterek eltérő igényeit. Emellett fontos, hogy a benne szereplő anyagok szerves kötéssel legyenek jelen, hiszen így a hasznosulásuk is 80%-kal jobb lehet, valamint lényeges szempont a készítmény komplexitása is. Ha mindez megvan, akkor a vitamin jó eséllyel segít fedezni a többletigényeket az egészséges életmód megtartása mellett, így kisebb eséllyel alakulnak ki szövődmények a várandósság során, melyek veszélyeztetik a kismamákat és a babákat is.

Forrás: ratkotunde.hu