Mit jelez a baba vizeletének megváltozott szaga?

A kisbabák vizeletének kellemetlen szaga vészjelzés lehet az anyák számára. Jelezhet anyagcsere-betegséget, fertőzést, vagy akár veseproblémát is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
0-12 hónap
2012. április 12. szabo.daniel

A kisbabák vizeletének kellemetlen szaga vészjelzés lehet az anyák számára. A szokásostól eltérő szagú vizelet jelezhet anyagcsere-betegséget, fertőzést, vagy akár veseproblémát is.


A vizelet fontos információkat hordoz a szervezet állapotáról. Kimutatható belőle például a cukorbetegség, húgyúti fertőzések, illetve gyulladásra utaló fehérjék is. De mikroszkóp nélkül, laikus édesanyák is felfigyelhetnek a baba egyes egészségi problémáira, ha megszagolják a nedves pelenkát. Az édeskés szagú vizelet például anyagcserebetegséget, vagy cukorbetegséget jelezhet.

Fontos, hogy az anyák ismerjék a babájuk mindennapos vizeletének szagát, hogy észrevegyék, ha megváltozik. Az egészséges babák vizelete is valamelyest kellemetlen szagú, hiszen tartalmaz ammóniát, karbamidot és más anyagcsere-végtermékeket. Jó tudni, hogy az első, reggeli vizelet lehet valamivel büdösebb az átlagosnál, mert koncentráltabb.

Ha a vizelet szaga szokatlan, érdemes végiggondolni, mennyit ivott aznap a kisbaba. Az erősebb szagú vizelet enyhe dehidratáltságra utalhat, ilyenkor gondoskodni kell a kisbaba számára megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről. A kellemetlen szagú vizelet arra is utalhat, hogy a baba nem megfelelő táplálékot kap, például étrendjében túl sok a fehérje – ilyenkor az elégtelen fehérjelebontás során keletkező ammónia teszi cípős szagúvá a vizeletet.