Neves gasztrobloggereket kérdeztünk: mikor mehetünk már gyerekkel étterembe?

A leghíresebb magyar nyelvű gasztrobloggereknek tettük fel a sok szülőt feszítő kérdést: mennyi idős kisgyerekkel szabad étterembe merészkednünk?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
1-3 év
2012. október 09. Paulik András

A leghíresebb magyar nyelvű gasztrobloggereknek tettük fel a sok szülőt feszítő kérdést: mennyi idős kisgyerekkel szabad már a szülőknek étterembe merészkednünk? Miért? Mennyire érdemes gyermekbarát éttermekben kezdeni a „beszoktatást”? Milyen típusú helyekre ne menjünk ilyenkor semmiképpen?


Vrábel Krisztina, a Dolce vita blog szerzője:

Ha a család rendszeresen jár étterembe, akkor a kezdetektől, ha a szoktatásról van szó. Egy 1-2 hónapos gyerek remekül átalszik egy vacsorát a bébihordóban, majd eheti az otthonról hozott bébikaját, majd 1 évesen belekóstolhat apa-anya étkébe. 1,5 éves kortól lehet neki rendelni. 

Igazán mindegy hol kezdjük, mindenhol találni a kicsiknek való ételt, inkább hétvégén ebédidőben, ne este egy elegáns helyre, ahol az ezüstkanalak diszkrét csörrenését a mi gyerekünk hisztije zengi túl.


Gasztro Réka, akinek blogját a családháló.hu-n olvashatjátok:

Szerintem attól függ, mennyire erős a baba szervezete, és milyen helyre megyünk. Nyugodt helyre, ahol nincs nagy nyüzsi és zaj, oda pár hónapos kortól el lehet menni. A baba-mama barát mosdó mindenképp előnyt jelenthet a választásnál. 1-1,5 éves kor után pedig azok a helyek játszanak, ahol van kert és tér, jó esetben játszótér, hogy a gyerek tudjon mozogni.


Kövérné Kalmár Mónika, négygyerekes gasztroblogger, a Praktikák sok gyerekhez blog (maimoni.hu) szerzője:

Függ a gyerektől, a szülőktől és az étterem típusától is. A néhány hónapos kisbabák két szoptatás között többnyire alszanak, így velük simán kivitelezhető egy éttermi étkezés anélkül, hogy másokat zavarnánk. Aztán, amikor már a csemete kifejezésre juttatja, hogy ő most éppen mennyire nem akar egy helyben ücsörögni, illetve, hogy az etetőszéken kívüli világ sokkal jobban izgatja, na, ott történhetnek kellemetlenségek, különösen, ha az étterem nem kimondottan kisgyerekes családokra specializálódott.

Amikor nekem kicsik voltak a gyerekeim, még alig volt olyan, hogy gyerekbarát étterem, és túléltük. Igaz, emlékszem néhány esetre, amikor egészen biztos, hogy néhány ősz hajszálat is beszereztem az adott éttermi étkezés alatt, mert nekem mindig szörnyű érzésem volt, amikor úgy éreztem, hogy most már esetleg zavarjuk mások nyugalmát. Persze, nem puccos helyekre mentünk pár éves gyerekekkel, ahol még a léptek zaját is puha szőnyegek tompítják, hanem inkább a zajosabb, forgalmasabb pizzériákat részesítettük előnyben, ahol a gyerekek neszezése nem volt annyira zavaró. Emellett kezdetektől fogva tudatosítottuk a gyerekekben, hogy az étteremben nem hangoskodunk – de nyilván, időbe telik, mire ezt tényleg megtanulják.


Bobély Anita, a Kávé és Csoki blog szerzője, 3 gyerekes édesanya:

10 hónapos kortól már biztos. Olyan étterembe, ahol van etetőszék. A baba jól elnézelődik benne, esetleg kiflit rágcsál, míg jön az étel vagy iszogat valamit. Szerintem kisebb korban is lehet, csak nehezebb. Ha kisebb babával mennék étterembe, akkor inkább kerthelységet választanék és a baba maradna a babakocsiban, később esetleg ölben.

Ha kisbabáról van szó, akkor még mindegy, hogy gyermekbarát-e a hely. 10 hónapos gyermeknél már érdemes olyat választani, ahol van etetőszék is.

Nem mennék hidegben, nagy szélben kerthelységbe, sem kicsi, zsúfolt helyre. Kellemesen berendezett helyet választanék, ha már belső térbe kell lenni, ha pedig kerthelység is van az nagyon jó, de fontos az időjárás is.

További véleményekért lapozzatok!

Kenessey Alexandra, az alexandragasztroblogja.blogspot.hu és a  alexandrainaustralia.blogspot.hu szerzője:

Mi nagyon korán vittük őket. Kisfiam még 2 hetes sem volt, amikor először vittük étterembe, hogy megünnepeljük a házassági évfordulónkat.  A vacsorát koránra tettük, kb. 6 órára. Nem volt vele az ég világon semi gond, aludt a hordozóban, amit az autóból ki-be lehet tenni anélkül, hogy felébresztenénk a picit.  (Mellékelek két képet).  Amikor egyszer felébredt, csak megetettem és aludt tovább. Szerintem nem baj, ha hozzászoknak a hangokhoz, zajokhoz. Az szóba sem kerülhetett részemről, hogy valaki másra hagyjam az újszülött gyermekemet. Azóta is rendszeresen visszük mindkét gyermekünket és bár nem mindig felel meg a viselkedésük a mások által elvártnak, rengeteg előnyét látom a dolognak.

Nem hiszem, hogy ez kívánalom lenne. Mint az előző pontban írtam, a mienk még újszülöttként kezdte az étterembe járást. Neki még nem volt igénye a gyermekbarát jelzőre. Másfelől, az olyan éttermek, amit én igazán gyerekbarátnak hívok, az ritka, mint a fehér holló. Kivéve a McDonalds-ot és a hozzá hasonló láncokat, ahol van játszótér. Sajnos azt kell mondanom, hogy ők valóban gondolnak a gyerekekre. Lehetne tőlük tanulni. Kár, hogy étkezés szempontjából az utolsó hely, ahova bemegyünk.

Hogy hova ne menjünk? Füstös helyre. Az sem árt, ha ismerjük gyermekeink szokásait: hogy viselkednek társaságban, el tudnak-e aludni világos és / vagy zajos helyen, hogyan viselkednek, ha túl fáradtak.

Mi vittük már a gyerekeket késői vacsorára is, amikor barátokkal találkoztunk egy étterembe. Tovább voltak fent, a kislányom elaludt a kenguruban, a kisfiam élvezte a felnőttek figyelmét, majd amikor elfáradt, elaludt az apja vállán.


György Ottília, Ottis főz, az Erdélyi Konyha főszerkesztője, vezető erdélyi gasztroblogger, ottisfoz.szhblog.ro, 2 gyerekes anya:

Szerintem már egészen pici kortól lehet menni vendéglőbe vele.

Olyan típusú helyekre nem érdemes menni, ahol zsúfoltság van és kicsi a hely. És fontos, hogy legyen gyors, lehetőleg a kiszolgálás.


Hadarik Rita gasztroblogger, ritakonyhaja.hu:

Mi már egészen kisbaba koruktól mentünk a gyerekeimmel étterembe. Igaz, nem gyakran, mert sok problémát felvethet egy kisbaba gondozása egy étteremben, mint például a pelenkázás, szoptatás. Ugyanakkor nem gondolom, hogy a kisbaba miatt minden, a felnőtt számára pozitív és élmény dús programról le kellene mondani. A szoptatás kérdését meg lehet például úgy oldani, hogy cumisüvegben visszük a baba számára a lefejt tejet, egyszer-egyszer ki fogja bírni. Ha éhes, megissza így is. Persze fontos az is, hogy a mami ne úgy álljon ehhez a kérdéshez, hogy megvon valami olyat a gyerektől, ami jár neki, sokkal inkább álljon úgy hozzá, hogy egy remek program vár rájuk, amiben a legkisebb is részt tud venni. A pelenkázást megoldhatjuk az autóban is. Minden csak rugalmasság kérdése. Nem feltétlen kell zavarni mások szórakozását ezekkel a ‘problémákkal’.

Úgy gondolom, érdemesebb bababarát éttermekbe járnunk, ahol van lehetőség a pelenkázásra, és van külön etetőszoba is a szoptatás miatt. Ha különböző korú gyerekekkel megyünk, és van nagyobbacska is, akkor egy kis játszósarok csodát tehet. Szerintem kisebb éttermekbe érdemes kisgyerekkel menni, ahol nem túl hosszú a várakozási idő, és ahol gyors a kiszolgálás. A bababarát helyeken feltételezhetjük, hogy a kiszolgáló személyzet fel van készülve a zajongásra is, és a kiabáló, rohangáló gyerek miatt nem néznek ki minket. Azt semmi képen sem gondolom, hogy évekig ne menjünk a gyerekek miatt étterembe, vagy más szórakozó helyre. A gyerek szocializálódjon úgy, hogy a felnőtteknek is vannak szórakozásaik, amikben azért ők is részt vehetnek. Az első pár évben a gyerek van jobban szem előtt, de sose feledkezzünk meg a saját igényeinkről se.


Flat Cat Gabi, a flat-cat.hu szerzője:

Szerintem az a gyerektől függ, ha szeret elnézelődni a babakocsijából, egész korán meg lehet próbálkozni egy éttermi látogatással, mi 6 hónapos korában már étterembe vihettük a gyereket, jól érezte magát az éttermi sürgés-forgásban.

Úgy vettük észre, hogy 2-3 éves koráig nem volt jelentősége, mennyire gyerekbarát a hely, utána viszont nagyon jól jöttek a játszósarkok, játszóterek az udvaron. Szerintem ez is a gyerek habitusától függ, van, aki szeret elrajzolgatni az asztalnál, nekik a legtöbb helyen már bevezetett színesceruza és kifestő elegendő elfoglaltásgot biztosít, más gyereket csak a játszósarok köt le.


Wessely Márta, gasztroblogger, újságíró, a Hurrá Ikrek! írója, a mirelle.hu szerzője:

Mi viszonylag merészek voltunk és három hónapos ikrekkel már étterembe jártunk. Japán és kínai éttermekbe, mert pálcikával egy kézzel is lehetett enni, amíg a másikban mindegyikünk dajkált egy-egy gyereket. Kevésbé bevállalósoknak a gyaloglás előtti kort javasolnám, illetve a 2-3 éves kort, amikor már valamilyen szinten szót fogadnak a babák. Bár ez az időszak nem a nyugodt éttermi falatozásokról szól. Sokat javíthat a helyzeten, ha az étteremválasztásnál bababarát helyet keresünk, ahol nem csak nyugodt és kulturált körülmények közötti pelenkacsere vagy etetés lehetséges, hanem van játszósarok, ne adj’ Isten egy szabadnapos óvónénivel megfejelve.

Érdemes gyerekbarát helyekkel kezdeni. Nem a gyerek miatt, ő egy leesett szalvétával is elvan, hanem magunk miatt, hogy a gyerekkel közös étkezés ne egy kihűlt étel féllábon való elfogyasztásának emlékévé váljon az évek során. Az elegáns, sokcsillagos, extrém mód berendezett helyeket kerüljük