Örömmel zenélés, zenével nevelés – interjú a Ringató alapítójával és lányával

A Ringató alapítójával, Gállné Gróh Ilonával és lányával, Gáll Viktória Emesével beszélgettünk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
1-3 év 0-12 hónap
2017. május 06. Antal-Ferencz Ildikó

Fotó: Kiss Rozina

Ili, ha egy mondatban kellene összefoglalni a Ringató lényegét, mi lenne az?

Több ilyen „egy mondat” is létezhet. Emberré nevelés a zene eszközeivel.  A Ringató módszerrel épül a gyermeki lélek, erősödik a családi összetartozás. A közös éneklés és játék élménye a családban. És így tovább…

Mikor és hogyan kezdődött?  

Bizony elég régen, huszonöt évvel ezelőtt. A szekszárdi főiskolán tanítottam akkor, és közben zeneóvodás csoportjaim is voltak. Egy anyuka, akinek a kisgyereke odajárt hozzám, kérdezte, hogy az egyéves kistestvért hozhatná-e az óvodások közé. A válasz világos és rövid volt: sajnálom, nem… Aztán gondolkozni kezdtem, és rájöttem, hogy szülőkkel együtt lehetne foglalkozni a legkisebbekkel is. Kértem az érdeklődő anyukát, hogy jöjjön el egy hét múlva, és hozzon magával még néhány kisbabás anyukát. Így kezdődött. Akkor eljöttek hatan, de nem telt bele sok idő, és már nem fértünk el a teremben, ami pedig egy jókora társalgó volt. Természetesen sok minden tudatos volt már akkor és sok mindent hozott az azóta eltelt idő.

A gyerekeket tanítottad vagy a szülőket?

A szülőket. Kedvet ébresztve az énekléshez, játékhoz, óvatosan irányítgatva, mintát adva. Tudtam, hogy ezeken a foglalkozásokon bóvlit sosem fogok adni, akkor sem, ha kérik a divatos gyerekslágereket, rajzfilmzenéket. Legfeljebb faképnél hagynak – gondoltam – de szerencsére nem így történt. Tudtam, hogy milyen módszerekkel lehet a terveimet megvalósítani, természetesen ez a módszer az idők során alakult, változott, letisztult. Tanítható, világosan követhető annak ellenére, hogy eléggé összetett, sajátos.

Sejtetted már akkor is, hogy műfajt teremtesz?

Nem, de ezt mostanában valóban sokan mondják ezt nekem. Nem hittem, hogy ekkorára nő…

Milyen változásokkal járt a növekedés?

Eljött az idő, amikor halaszthatatlanná vált, hogy munkatársaim legyenek. Ringató módszertani tanfolyamokat kezdtem indítani 2006-ban. Azóta minden évben lebonyolítunk egy tanfolyamot. Rendkívül nagy az érdeklődés, sok a hazai és a külföldön élő jelentkező is. A tanfolyamunkra alkalmassági vizsgával lehet bekerülni. A minőség mindig, mindenben nagyon fontos számunkra. A legközelebbi módszertani képzésünk idén szeptemberében lesz.

Hogyan alakult a te szereped a kezdetektől mostanáig?

Sokáig egyedül voltam ezzel a programmal, aztán jöttek a tanítványok, akik utána kolléganőim lettek. Úgy szoktam mondani: a „lányaim”. Sok nagyszerű elképzeléssel, határtalan kreativitással, végtelen emberséggel megáldott lányok. Jó velük együtt dolgozni, tervezgetni. Most valamiféle „főnök” szerepet kell betöltenem, hiszen a foglalkozásvezetők csaknem százfős közösségét kell össze- és megtartani, irányítani, segíteni. Talán olykor nehéznek tűnik, aztán rádöbbenek, hogy mégsem, mert nagyon szeretem őket, ragaszkodunk egymáshoz, jó együtt dolgozni velük. Önszántunkból, feladataink iránti tiszteletből, erős szakmai hitből tesszük mindazt, amit csinálunk. Azt hiszem, az egyik nagy ajándéka az életnek, ha az ember azzal foglalkozhat, amit szeret.

Foglalkozol még személyesen a gyerekekkel?

Hagyományos Ringatót már csak Budapesten a Művészetek Palotájában tartok rendszeresen (a gyerekek közül néhányan azt hiszik, hogy én ott lakom – ezen nagyon nevettünk a múltkor… ), illetve zeneóvodás foglalkozást tartok még Zuglóban. Azért csak ennyit, mert rengeteg egyéb feladatom van: sok helyre hívnak, utazom, tanítok, írok, előadásokat, műsorokat szerkesztek, programot szervezek.

Talán ezért is van, hogy a Ringató arca sok édesanya és gyerek számára a helyi foglalkozásvezető…

Azt hiszem, hogy ez a természetes fejlődés útja.  Hosszú évekig, amíg egyedül voltam, én voltam „a Ringatós”. Ott ismertek személyesen, ahová eljutottam.  Nyilván nem annyi helyre, ahány helyre most a tanítványaim eljutnak. Ők viszik a hírét az én munkámnak és a nevemnek, viszik és használják a könyveimet, rám hivatkoznak. Nagyon hálás vagyok nekik, és büszke vagyok a sok tehetséges, nagyszerű tanítványomra, akik fejlődnek, haladnak előre. Elkerülhetetlen, hogy a szülők, gyerekek azzal a foglalkozásvezetővel azonosítsák a Ringatót, akihez járnak. Sőt a megismert, megszeretett foglalkozásvezető „nénit” emlegetik otthon, ragaszkodnak hozzá a gyerekek és a szülők is. Olykor kialakul egy erős kötődés, sokszor baráti kapcsolatok a foglalkozásvezetők és az anyukák között.

Nem zavar ez téged, mint alapítót?

Nem csinálok hiúsági kérdést abból, hogy esetleg személyesen nem ismernek engem mindenhol, ahol a lányok ott vannak. Meg sem fordul a fejemben, hogy ez baj lenne.  Rengeteg levél érkezik az ország minden tájáról vagy éppen külföldről. Megköszönik a Ringatót, a könyveket, gyönyörű, hálás mondatokat írnak nekem ismeretlenül. Leírják, hogy kihez, hol járnak Ringatóra, fényképeket, videofelvételeket küldenek. Több kötetnyi ilyen anyag gyűlt már össze az évek alatt. Postán érkezik hozzám a Ringató-könyv, hogy dedikáljam…  Nagyon sok szeretet jön a szülőktől.

Hol tart most a Ringató?

Jelenleg 95 foglalkozásvezető kolléganő tart Ringatókat, több mint 250 helyszínen. Négy-öt hónap alatt kb. 30 ezer család fordul meg nálunk a határainkon innen- és túl. A Ringató bejárta a Kárpát-medencét, sok távoli európai országba is eljutott, és még a tengeren túli magyar közösségek is ismerik.  Népszerűek a Ringató családi énekeskönyveink, nagyon kedveltek a Ringató CD-s mesekönyvek, melyek már a lányom munkái. Rendszeres szereplői vagyunk a televíziónak, rádiónak, az írott sajtónak, a különféle országos kulturális rendezvényeknek, fesztiváloknak.

Mit szeretnél még megvalósítani?

Rengeteg tervünk van, estig sorolhatnám, hiszen egy rendkívül erős, ambiciózus nevelői közösség áll mellettem. Természetesen, szeretnénk, ha tovább bővülne a foglalkozásvezetők közössége, melyről meg kell jegyeznem, hogy nem franchise-ként működik. Mi egy erős szakmai-baráti közösség vagyunk, hasonlóképp gondolkodó, de sokféle, színes személyiség. Várjuk magunk közé a leendő kolléganőket, kollégákat.  Szeretnénk minél több határon túli helyre eljutni a magyar családokhoz, illetve jó lenne megoldani azt, hogy elvihessük az énekszó szépségét és a játék örömét a kisebb településekre, akár a mélyszegénységbe is. Könyv- és programterveink is vannak jócskán, majd meglátjuk, mi valósul meg ezekből.

A Ringató-foglalkozás alapvetően a legkisebbnek szól. Nem terveztek nyitni a nagyobbak fele is?

A hagyományos Ringató a három év alatti gyerekeknek és a szüleiknek szól, de már haladunk fölfelé, hiszen régóta tartok rendszeres óvodás foglalkozásokat. Szerencsére ebben is követnek a „lányaim”. Többször fölvetődött az is, hogy miért nincs „iskolás Ringató”.  Minden évben kérik a szülők. Lehetne, csak az időm, erőm véges. A szívem vinne tovább a munkámban, de a családom is fontos.

A klasszikus Ringató-foglalkozásokon kívül milyen egyéb programokat szerveztek?

Gyakran tartunk hétvégi Ringatókat, hogy az édesapák vagy a hétközben dolgozó nagyszülők is részt vehessenek. Nagy közös énekléseket is szervezünk, ahol nincsenek ölbeli játékok, mondókák, hanem az együttes éneklés öröméért jövünk össze nagyobb gyerekekkel, szülőkkel, pedagógusokkal.

Valamennyi programunkat segítik a könyveink, amelyekben igen bőséges dalanyag van. Mióta a lányom mesekönyvei megjelentek, mesélni és muzsikálni is hívnak bennünket, nagyon érdekes feladat ezt a kettőt együtt csinálni. Szép emlékünk van egy ilyen mesés-zenés estéről, amelyet a Vakok Intézetében tartottunk.

Számtalan programunk közül talán a legnagyobb szabású az „Ezer család énekel” elnevezésű eseményünk. Éppen erre készülünk most, három városban is leszünk: május 7-én Pécsett, 13-án Budapesten, 14-én Kecskeméten.

Honnan jött az „Ezer család énekel” ötlete?

A gondolat már jó régen megszületett a fejemben. Mint ahogy az egész Ringató módszer a Kodály koncepciót követi, ennek a rendezvénynek a gondolata is Kodály írásait olvasgatva jutott eszembe. Így ír: „Nekünk széles tömegeket kell értékes zenéhez vezetni”. Ízlésformálás, közönségnevelés, közösségnevelés – utal több írásában is a „feladatokra”. Ezért van már ilyen sok tanítványom, és még várom a jelentkezőket, ezért a rengeteg Ringató éneklő közösség, és ezért a nagy rendezvényeink. A szó szoros értelemben hangot adunk mindannak, amiben hiszünk, amit fontosnak tartunk. Csak azért, mert meggyőződésem, hogy ettől jobb lesz az élet.

Hogyan kapcsolódik a rendezvény az anyák és családok napjához?

Régóta foglalkoztat a nagy rendezvények gondolata, de jó néhány évnek el kellett telnie, míg sikerült „Ringató módra” méltón megünnepelni az anyák napját, a családok napját, és azt kell, hogy mondjam, magunkat is. Kitartó, önzetlen segítőkre, igaz munkatársakra, tanítványokra volt szükség. És ez még mindig nem volt elég, mert sajnos pénz is kellett…  Hosszú út vezetett idáig, hogy idén már a hetedik egész napos rendezvényt tarthatjuk Pécsett, Budapesten. Sőt, a Kodály-év alkalmából a zeneszerző szülővárosában, Kecskeméten is lesz idén: „Ezer család énekel”.  Az utóbbi három évben állami támogatással sikerült igazán széppé tenni ezt az ünnepet.

Kik szoktak még ilyenkor veletek énekelni?

Ilyenkor összesereglik a sok Ringató foglalkozásvezető az ország minden részéből és külföldről is. Mindig nagyszerű vendégek érkeznek hozzánk velünk énekelni, muzsikálni, játszani. Berecz András, Bognár Szilvi, Sebő Feri, Szvorák Kati, Csörsz Rumen István, Vakler Anna, Tintér Gabi, Szalóki Ági, Marék Veronika… Idén Gryllus Vilmost várjuk a zöld ruhás foglalkozásvezető lányok ünnepi műsorába vendégnek. Délelőtt mindig a „nagy Ringató” a fő műsorszám, ahogy valóban rengetegen szoktak lenni, ezren vagy még többen énekelünk együtt. Anyukák, apukák, nagyszülők csöpp gyerekekkel. Énekelnek, játszanak, huncutkodnak, ölelik az aprókat, egymást. Felemelő, elmondhatatlan érzés.

 

*

Viki, te már a Ringatón nőttél fel? 

Azt hiszem, igen. Ahogy visszaemlékszem a gyerekkoromra, a mi családunkban mindennapos volt az éneklés és a közös játék. A Ringató foglalkozásokon is erre szeretnénk mintát adni a hozzánk érkező családoknak. Három és féléves voltam, amikor az édesanyám belevágott ebbe a zenei nevelési misszióba.

Te mikor csatlakoztál be a munkájába? Olyankor neki segítesz vagy a saját utadat járod? 

Az egyetemi éveim alatt, ha engedte az órarendben mindig szívesen mentem édesanyámmal muzsikálni. Az utolsó előtti évben pedig már saját csoportot indítottam. A Ringató módszer alaposan kidolgozott és jól tanulható, de az embernek nem kell feladnia a személyiségét, ha Ringató foglalkozásvezető szeretne lenni. Sőt, kifejezetten a saját egyéniségünktől válik élővé, vonzóvá, amit át szeretnénk adni a családoknak.  Ringató foglalkozásvezetőként én is az édesanyám tanítványa vagyok, és a lehető legjobban igyekszem az ő módszerét alkalmazni úgy, hogy beleteszem szívem, lelkem az óráimba.

Milyen a kapcsolatod édesanyáddal?

Mint lánya, mély ragaszkodást és összetartozást érzek – ahogy édesapámmal kapcsolatban is –, ami nem azonos a gyermekkori kötődéssel. Ahogy a szerelem is változik idővel a házastársak között, a szülő-gyerek kapcsolat is szerintem valamilyen hasonló átalakuláson megy keresztül.

Mint Ringató foglalkozásvezető, én is a saját személyiségemből, érzéseimből és zeneiségemből lehelek életet az óráimba. A Ringató módszer a váz, irányt mutat, elveket fogalmaz meg, amelyre a a saját művészetünket építhetjük. Ezért úgy érzem, hogy vannak ugyan hasonlóságok az édesanyámban és bennem, de kezdetektől érezhető volt az egyéniségünk különbözősége is.

Nemcsak Ringató foglalkozásvezető vagy, hanem a Ringató-mesék szerzője. Miről szólnak ezek a könyvek?

Igen, szeretnék minél többet hozzátenni a Ringató programhoz a Ringató-meséskönyveken keresztül is.  Az első könyvben, A gazdi zenész címűben a népi hangszerek köré épültek a mesék, és bemutatkozott benne a két főszereplő: Vica, és a tacskója, Bors. A második kötet címe: Borsi a hóban. Végigkíséri a hideg hónapokat az adventtől a tél elűzéséig. A most megjelenő harmadik rész, a Borsi a kertben nagyrészt a szabadban játszódik. A zöldülő természet apró szépségeire szerettem volna koncentrálni a történetekben. Mindhárom meséskönyv egyben énekgyűjtemény is, és CD melléklet is található a könyvek hátoldalán.

Hogyan került a kiskutya a könyvekbe?  

Az életem két nagy pólusa a muzsikálás és az állatvilág. Három kutyus és három cica büszke gazdája vagyok. A főszereplő Borsit az én törpetacskóm, Rozi ihlette. Borsi barátja, Csipke, a cica szintén az én négylábú lakótársamat mintázza, Csiperkét.

Lesz folytatása meséknek?

Több fejlemény is várható a Ringató-mesékkel kapcsolatban a jövőben, de egyelőre nem beszélhetek róluk. Remélem a közönség is jó szívvel fogadja majd ezeket az újdonságokat.