Segítség, már megint folyik az orra!

A minőségi terápiás illóolajok támogatják a gyógyulást, megakadályozzák a további fertőzéseket, és nem utolsó sorban pompás az illatuk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
1-3 év Óvodások
2017. november 11. Schütz Gabriella

Baglyos Annamáriával, a magas minőségű, terápiás hatású illóolajakat forgalmazó német cég, az Oshadhi magyarországi édesanyjával beszélgettem.

Miért annyira fontos, hogy megfelelő minőségű illóolajakat alkalmazzunk?

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az illóolajok nagyon tömény és érzékeny vegyületek, melyek nagy szavak nélkül a növények lelkét, valódi lényegét tartalmazzák, már amennyiben nem hamisítják azokat. A gyógyszertárakban – a közhiedelemmel sajnos ellentétben – és a drogériákban árusított illóolajok többsége nem természetes illóolaj, nagy részük vagy teljes egészében szintetikum, vagy szintetikus, jobb esetben természetazonos de akkor sem természetes vegyületekkel hígított mixek. Így ezektől az illóolajoktól nem is várhatunk gyógyulást, ezek az illóolajok csupán a lakások illatosítására jók, de nem rendelkeznek terápiás hatással. Nálunk az Oshadhi-nál rendkívül fontos az illóolajok kifogástalan minősége. Az illóolajok egytől egyig hiteles, eredeti 100 %-os tisztaságú, vadon nőtt, vagy minősített biogazdálkodásból származó olajok és termékek. Az üvegcséken minden esetben fel van tüntetve a latin név, hogy a növény mely részéből és milyen eljárással vonták ki az illóolajat, hogy honnan származik, továbbá a gyűjtés módja is a címkén szerepel.  Az európai Eco-Cert minőségellenőrző testület tanúsítványa garantálja, hogy az Oshadhi összes terméke megfeleljen a nemzetközi elvárásoknak. Engem személy szerint lenyűgözött és lenyűgöz a mai napig az a gondoskodás, ahogyan kézzel, egyenként gyártják, csomagolják szeretgetik ezeket az olajokat. A gyárban, a falakban az elektromos vezetékeket gondosan leárnyékolták, hogy rezgéseik ne ártsanak az illóolajoknak. Sőt egy speciális magas rezgésszámú zene is szól napi több órán át, hogy pozitív energiát és rezgéseket juttassanak az olajokba molekuláris szinten. Még sokáig tudnék mesélni, miért fantasztikusak és eredetiek az Oshadi illóolajok, de akkor nem jutna idő a többi kérdésre.

Hogyan tudjuk alkalmazni az illóolajokat a kisgyerekek esetében?

Nem csupán a minőség a fontos, de a hozzáértés is. A legbiztonságosabb, ha az illóolajokat egyszerűen belélegzik a kicsik. A levegőbe párologtatott illóolajok nem csak finom illatot, jó hangulatot teremtenek, de fertőtlenítik is a légteret, megakadályozva ezzel a vírusok és baktériumok terjedését, szaporodását. Sok helyen olvasom a világhálón, hogy csepegtessük az illóolajokat a kisgyerekek párnájára. Ezt én nem tartom jó ötletnek, mert az illóolajok rendkívül tömény esszenciák, és ha a kicsi úgy fordul, a párnáról akár a szemébe is dörzsölheti véletlenül az olajat, még akkor is, ha a párna éppen nem úszik az illóolajban. Éppen ezért az illóolajok párologtatására a legideálisabb eszköz az aroma diffúzor, melyet már a nagyobb áruházakban, öko vagy bio boltokban is lehet kapni. Sokan kérdezik tőlem, hogy miért nem jó megoldás az aroma mécses. Igaz rendkívül hangulatosak, de amellett, hogy tűzveszélyesek, hiszen nyílt lánggal égnek, az erős hő következtében a párologtatott illóolajok megéghetnek, így szerkezetük sérülhet, vagy akár toxikus vegyületekké is átalakulhatnak, mely nem kedvez a gyógyulásnak. Ezzel szemben az aroma diffúzorok hőhatás nélkül az ultrahang segítségével porlasztják a légtérbe az illóolajokat, így azok szerkezete nem sérül meg, és az illóolajok belélegezhetővé válnak. Egy átlagos méretű szoba esetében az aroma diffúzorba kb. 5-8 cseppet csepegtessünk, majd többször, értsd, háromszor-négyszer húsz percet párologtassuk.

Mit gondolsz az aromaterápiás fürdőkről? Ezeket alkalmazhatjuk a gyerekek esetében?

Igen, feltéve, ha terápiás hatású illóolajakat, szakértő módon alkalmazzuk, azaz minden esetben feloldjuk valamilyen hordozó anyagban, mely jól keveredik a vízben és az olajban egyaránt, így nem fog a víz színén lebegni az illóolaj, és nem irritálja a bőrt. Ilyen hordozó például a méz, a tejszín, a tej, vagy akár a kefir is. Nincs is jobb annál, ha egy nehezebb nap lezárásaképpen egy meleg fürdőt készítünk a csemetéknek. Ha egy kicsit fáradtabbak, túlpörögtek, esetleg nehezen kezelhetőek a kicsik, akkor a római kamillát (Anthemis nobilis), a muskotályzsályát (Salvia Sclarea) és a valódi levendulát (Lavandula angustifolia) mondanám, de nagyobb gyerekek esetében, ha még tanulni kell, jó szolgálatot tehet egy üdítő rozmaringos (Rosmarinus officinalis CT cineol) fürdő is akár. Az Oshadhi-nak vannak fürdő olajai is, melyek előre elkészített népszerű keverékek, például a hűvösebb idő beköszöntével sokan keresik a Megfázás és influenza elleni bio fürdőolajat.

Milyen illóolajokat tanácsolnál az őszi időszakra, melyeket az óvodás, esetleg kisbabák szobájában is párologtathatunk?

Nagy kedvenc a gyerekek körében a mandarin olaj, mely a valódi levendulával keverve, de akár önmagában is vidámságot, szép és nyugodt álmot biztosít. Ha folyik a kicsi orra, tüsszög, köhög, akkor jó szolgálatot tehet az eukaliptusz illóolajok közül az Eucalyptus radiata, mely a klasszikus eukaliptusz illóolajjal szemben biztonságosan alkalmazható kisgyerekek esetében is, nem irritál, és nem érzékenyít. A levegő fertőtlenítésére pedig szerintem a legklasszabb választás az grapefruit illóolaj párologtatása. Ám ha nem szeretnénk többfajta illóolajat vásárolni egyszerre, akkor a már előre bekevert illóolajkeverékek is jó szolgálatot tehetnek. Nálunk ősszel az egyik legnagyobb kedvenc a Gyermeki álom keverék, mely a mandarin, édes levendula, és az Eucalyptus radiata illóolajok keverékét tartalmazza. Ám, a nagyi a karácsonyi csillag keverékre esküszik, melyet már november elejétől kezdve párologtat otthon. A gyerekek is imádják, az advent elengedhetetlen „kelléke” a családban. Ez utóbbi keverékben a tömjén, a fahéj, a balzsamfenyő, a mirha, és a zöld citrom alkot egy csodás szinergiát.

Itt találod a terápiás hatású illóolajakat: www.oshadhi.hu

Nyitókép: Sós Gabriella