Szégyenbetegség? Nem is gondolnánk, milyen gyakori a cérnagiliszta!

Bár tipikus gyerekbetegségről van szó, sokan mégis meglepődnek, mikor szembesülnek a fertőzés tényével.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Óvodások
2018. január 25. Czefernek Léna

Kevésbé ismert, noha igen gyakran előforduló betegség a hegyesfarkú bélgiliszta, más néven cérnagiliszta (Enterobius vermicularis) jelenléte az ember szervezetében, amelyet enterobiasis-nak, vagy cérnagiliszta-betegségnek is neveznek. A fertőzés bármilyen életszakaszban előfordulhat, de a legkisebbek ötször annyira veszélyeztetettek, mivel ők kevésbé eredményesen tudják alkalmazni az alapvető higiéniai szabályokat. A cérnagiliszta petéi legtöbbször szennyezett kéz, étel, ital vagy por “segítségével” jut be a szervezetbe. Hazánkban 10- 30 százalékos a fertőzöttségi arány a  gyermekközösségek körében, ami nem csekély szám.

Rejtőzködő betegség

Sokan nem is tudják, hogy fertőzöttek, hiszen a cérnagiliszta viszonylag kevés tünetet produkál. Leginkább jellemző a végbélnyílás viszketése, amely azonban ágymelegben, azaz alvás közben válik kifejezetten intenzívvé, így sokszor csupán az érzékelhető, hogy a beteg nyugtalanul alszik, fáradt. Mire a széklettel ürülő férgekre felfigyelnek, a fertőzés már két-három hete tart. A cérnagiliszta-betegség enyhe hasfájást vagy hasmenést is okozhat, csecsemők esetében pedig a súlygyarapodás elmaradásakor kell gyanakodnunk.

[shortcodefblock title=”Tényleg veszélytelen?” igazitas=”left” szelesseg=”40″]Noha a legtöbb esetben a cérnagiliszta-betegség minden gond nélkül lezajlik, nagyon fontos a kezelése, mert ha nem törődünk vele, komolyabb gondokat is kiválthat! A végbélnyílás a vakarás során baktériumokkal fertőződhet, ez pedig kislányok esetében hüvelygyulladást vagy petevezeték-gyulladást is okozhat. Igen ritkán vakbélgyulladás és bélrendszeri fekély is előfordulhat.[/shortcodefblock]

Hogyan fertőz?

A cérnagiliszta a fertőzött beteg által szétszórt petéken keresztül juthat be a szervezetünkbe. A már említett éjszakai végbélviszketés során ugyanis a peték a köröm alá jutva szinte bárhova átkerülhetnek: a beteg visszafertőzheti önmagát, vagy az általa megfogott tárgyakon keresztül bárkit. Mivel a peték két-három hétig életképesek, ezért ha bebizonyosodik a fertőzés, nagyjából ugyanolyan gondosan fertőtleníteni kell a beteg környezetét, mint fejtetű esetén. A legfontosabb az ágynemű, törölköző, a pizsama és természetesen a fehérnemű gyakori cseréje és magas hőfokon történő mosása, de a mivel a fertőzés bármilyen petéket hordozó használati tárgy által megtörténhet, ezért nagyon körültekintően kell eljárni. Tanácsos a gyermek játékait is kezelni, sőt, a körmök rövidre vágása és tisztítása mellett az alapos takarítás sem elkerülhető.

Mi történik a szervezetben?

A lenyelt vagy belélegzett petéből a bélbe jutva már a gyomorban vagy a vékonybélben kibújik az első lárva, amely 2-3 hét múlva ivaréretté válik. Az 5-13 milliméter hosszú, fehér cérnaszálhoz hasonló férgek eleinte a vékonybélben tartózkodnak, de később a bélmozgások segítségével eljutnak a vastagbélbe, ahonnan a párzást követően a hímek a széklettel együtt távoznak, a nőstények pedig kimásznak a végbélnyíláson és a környező területeken lerakják petéiket. Ez okozza a már említett viszketést. Egyetlen cérnagiliszta élete folyamán (1-3 hónap) legkevesebb 5000 petét rak le.

Hogyan diagnosztizálható?

Legtöbben már csak akkor bizonyosodnak meg róla, hogy cérnagiliszta-betegségük van, mikor a bélből ürülő férgeket felfedezik a székletükben. A fertőzés gyanú esetén egyéb módon is igazolható: a végbélnyílás területén ragasztócsíkkal vett mintából mikroszkóp segítségével kimutathatók a  cérnagiliszta-peték.

[shortcodefblock title=”Házi praktikák” igazitas=”left” szelesseg=”40″]Léteznek népi gyógymódok a fertőzés kezelésére: sok helyen olvasható, hogy sikerrel alkalmazzák a fokhagymát, akár helyileg is, más helyen a friss, mézzel kevert fokhagyma, a tökmagpép és a lilakáposzta belsőleges alkalmazását említik.[/shortcodefblock]

Kezelése

A cérnagilisztákat egy mebendazol nevű, féregűző szerrel szokás a szervezetből kiűzni, sok esetben elég csupán egyszer, szájon át beszedni egy tablettát, majd ezt 2-3 hét múlva megismételni. A kezelés során nagyon fontos a már fent említett higiéniás szempontok betartása, továbbá arra is oda kell figyelni, hogy a többi családtag is fertőződhetett, ezért a kezelés sikeressége érdekében érdemes mindenkinél alkalmazni a szert, amelynek egyébként nincsen mellékhatása.