Vonjuk be az ovist az otthoni teendőkbe!

Ne feledjük el megdicsérni akkor is, ha nem teljesen úgy áll a párna és a takaró, ahogy azt mi szoktuk csinálni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Óvodások
2014. július 17. Gyarmati Orsolya

Amikor végiggondoljuk nyári szünetét töltő gyermekeink napi programját, ritkán jut eszünkbe, hogy most van időnk elmondani és megtanítani nekik, miért fontos a lakás és saját holmink rendben tartása, és koruknak megfelelően, hogyan segíthetnek ebben.


Csinálja meg az ágyát

Rendben tartani azt a helyet, ahol alszik, a legtökéletesebb első lépés a kötelességek megtanulása terén. Nem nagy feladat, de azonnali, látható eredménnyel jár. Ne feledjük el megdicsérni akkor is, ha nem teljesen úgy áll a párna és a takaró, ahogy azt mi szoktuk csinálni.

Öltözködés

Sok óvodás korú gyermeket még mindig a szülei öltöztetik, legtöbbször azért, mert így gyorsabban elkészülnek. Nyáron jó esetben nem rohanunk sehova, így itt az ideje, hogy gyermekünk megtanulja egyedül kiválasztani a ruhát, amit fel szeretne venni, önállóan felöltözni és a levetett pizsamát vagy otthoni ruhát összehajtva helyére tenni.

Ha szeptembertől lesz egy kisiskolás a családban, szüksége lesz az öltözködés rutinjára, hiszen a suliban már nem tudunk segítségére lenni. Minden nap gyakorolhatja a teljes átöltözést, cipőfűzést, ruha elpakolást. Ezen kívül meg kell tanulnia, hogyan vigyázzon a ruhájára, mert ha az iskolában gyorsan összekoszolja, abban kell maradnia egészen a hazaérkezésig.

Fürdőszoba és vécé

A szünidőben arra is van lehetőségünk, hogy elbeszélgessünk gyermekünkkel a mellékhelyiségek tisztaságának fontosságáról. Főleg fiúgyermekünknek lehetnek nehézségei a vécé használatával. Mondjuk el, mennyi munkától kímélnek meg minket, ha odafigyelnek a vécépapír, szappan, fogkrém és törölköző rendes használatára.