Botrány! Betiltották a videót, amelyben boldog Downos gyerekek szerepelnek!

November 10-én a francia államtanács elutasított egy fellebbezést, amelyet Down-szindrómás emberek, családjaik és pártolóik indítottak. A fellebbezésre azért volt szükség, mert a Francia Műsorszolgáltató Tanács betiltotta a „Dear Future Mom” (Kedves Leendő Anyuka) című videót a francia közszolgálati televízióban…

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
down
2016. november 23. Családháló

A tanács azért döntött így, mert úgy véli, nem szabad olyan gyerekeket „reklámozni”, akik már magzatkorban is „veszélyt” jelentenek az anyára nézve, hát még születésük után!

A videó egy sor fiatal Down-kórost mutat be, akik arról beszélnek, hogyan élik életüket szerte a világon. Történeteik rámutatnak arra, milyen Down-szindrómával élni, céljuk pedig az, hogy megerősítsék azokat a nőket, akik várandósságuk során megtudják, hogy a szívük alatt fejlődő magzat ezzel a rendelleneséggel fog megszületni, hogy ne féljenek tőle és szüljék meg bátran a babákat. (Csak emlékeztőül: a világon egyre erősebb az a propaganda, amely a Down-kóros magzatok abortálásáért küzd. Izlandon a Down-kóros magzatok 100 százalékát vetetik el…)

A Dear Future Mom készítői abban reménykednek, hogy feloldják a Down-szindrómával kapcsolatos kételyeket és félelmeket a nőkben. Ehhez képest a francia államtanács úgy véli, „helytelen” volt a Down-szindrómás embereket boldognak bemutatni, mivel ez „nagy valószínűséggel megzavarja majd a nők tudatát, akik jogszerűen hoztak meg személyes életükben bizonyos döntéseket.”

Franciaországban a Down-magzatok 96 százalékát vetetik el.

A videó szövege a következő:

Február 9-én ezt a levelet kaptuk egy leendő anyukától: „Kisbabát várok. Megállapították, hogy Down-szindrómás. Félek: milyen élete lesz a gyermekemnek?”

Így válaszoltunk:

„Kedves Leendő Anyuka!  Ne félj! A gyermeked sok mindenre lesz képes. Meg tud ölelni. Tud majd feléd szaladni. Képes lesz beszélni, és elmondani Neked, hogy szeret téged. Tud majd iskolába járni úgy, mint bárki más. Megtanul majd írni, és fog tudni Neked levelet írni, ha egy napon távol lesz tőled. Mert utazni is képes lesz. Tud majd segíteni az apukájának megjavítani a biciklijét, dolgozni és pénzt keresni. És a fizetéséből meg tud majd hívni vacsorázni,vagy kibérel egy lakást, ahol önállóan élhet.

Néha nehéz lesz, nagyon nehéz. Majdnem lehetetlen. De nem nehéz néha minden anyának?

Kedves Leendő Anyuka! A gyermeked boldog lehet! Olyan, mint én! És te is boldog leszel! Igaz, anya?”

A Down-szindrómások képesek a boldog életre. Együtt megvalósíthatjuk!