Családháló

Kezdőoldal Média Elváltam, lehetek még boldog? Kurzus egyedülálló szülőknek

Elváltam, lehetek még boldog? Kurzus egyedülálló szülőknek

Válás? Hogy lehet ezt túlélni? Miért engedte meg ezt az Isten? Mi lesz így a gyermekeimmel? Van-e még helyem az Egyházban? Hogyan bocsássam meg a “megbocsáthatatlant”? Lehetek-e még boldog? Könnyebb felállnunk, ha kapaszkodókat nyújtanak felénk. Ilyen kapaszkodó a „válás-túlélők” tanúságtétele, biztatása.

Családháló,

Közeledik a házasság hete, de akinek az életén sebet ütött a válás, ilyenkor lehet, hogy magában gyötrődik. Pedig jó lenne, ha tudna az AVE kurzusról és olvashatná az alábbiakat:

Nagyon nehéz talpra állni, amikor az ember becsapottnak, elhagyottnak, megalázottnak, kisemmizettnek érzi magát. Tele van fájdalommal, tehetetlenség-érzéssel, elkeseredettséggel, haraggal, bűntudattal. Nem látja, lehet-e még valaha is boldog.

A saját gyásza minden erejét elveszi, hogyan tudná pont ekkor segíteni a gyerekeit is a veszteség feldolgozásában? Pedig ők is szenvednek, s ennek tudata növeli az egyedül maradt szülő kétségbeesését.

„Mi lesz így a gyerekeimmel? Vajon a sorsuk meg van pecsételve? Képesek lesznek-e a rossz példa ellenére boldog házasságban élni? Hogyan segíthetek nekik, ha a láthatás szabályai miatt nem lehetek bármikor velük?”

Könnyebb felállnunk, ha kapaszkodókat nyújtanak felénk. Ilyen kapaszkodó a „válás-túlélők” tanúságtétele, biztatása. A figyelmes, ítélkezés nélküli meghallgatás. A sorstárs csoport, ahol nem kell álarcot viselni, erősnek látszani; ahol félszavakból is megértik egymást azok, akik ugyanazon mennek keresztül. Kapaszkodót jelent mások hite: amikor úgy érzem, már minden imádságomat elmondtam, minden könnyemet elsírtam, nincs már erőm Istenhez fohászkodni, a többiek odaviszik az én ügyemet is az Isten elé.

Még lehet jelentkezni a február elején induló AVE kurzus három hétvégéjére itt.

Néhány visszajelzés a résztvevőktől:

– Úgy érzetem magam, mint a leprás, akit mindenki nagy ívben kerül. Az AVE segített eldobni a kolompot.

– Az Egyház Krisztus titokzatos teste, amin mi vagyunk a sebek. És a feltámadott Jézus sebei tanúskodnak Isten szeretetéről.

– Ötven évesen is rá lehet jönni, hogy az ima mennyire jó!

– Megváltozott az Isten-képem.

– Már tudom, hogyan kell bízni.

– „Örömből” ennyit soha nem bőgtem.

– Úgy érzem magam, mint a fülemüle, aki kiszabadult a kalitkából, és most újra tud énekelni.

– Soha olyan közel nem voltam Istenhez, mint most.

– A baráti körömben tudtam az ávéról mesélni, ők is észlelték rajtam, hogy hatásos volt.

– Ahogy a papok megszólítottak minket, na, ilyen az: közvetlen meghívást kapni az Úr asztalához.

– Megnyugvást kaptam, és már másképp tudok létezni a világban..

– Nagyobb dolgot kaptam, mint amit elvesztettem.

„Azért jöttem, hogy életük legyen és bőségben legyen.” (Jn 10,10)

 

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Novák: magyar gyerekek születésében látják a jövőt a magyarok

A családok védelméről szóló konzultáció megmutatta, hogy nemzeti konszenzus van a családok védelmét szolgáló és a családokat segítő lépések tekintetében...

Close