Így emlékeznek a buszbalesetben meghalt diákokra és tanárokra

Tizenhatan meghaltak, több mint húszan megsérültek egy fiatalokat szállító magyar busz olaszországi, Verona közelében történt péntek éjjeli balesetében. Így emlékeznek a halott diákokra és tanárokra a gimnázumuknál.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
média
2017. január 21. családháló.hu - MTI

Budapest, 2017. január 21. Egy megemlékezõ mécsest gyújt az elõzõ napon este történt buszbaleset áldozatainak emlékére a VI. kerületi Szinyei Merse Pál Gimnázium elõtt 2017. január 21-én. Egy az iskola diákjait szállító, Franciaországból hazafelé tartó autóbusz az észak-olaszországi A4-es autópályán egy veronai csomópontnál balesetet szenvedett, majd kigyulladt. Tizenhat középiskolás diák életét vesztette, huszonhatan megsérültek. MTI Fotó: Marjai János

Kora hajnalban jelentette a francia AFP hírügynökség, hogy gyermekeket szállító magyar busz szenvedett balesetet Olaszországban. Az Agi hírügynökség szerint a busz sofőrje is az áldozatok között van. A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium sítáborának résztvevőit érte baleset.

Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére a kormány az olaszországi buszbalesetben elhunyt áldozatok emlékére január 23-át nemzeti gyásznappá nyilvánította. A buszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium harminchat diákja mellett volt tanulók, három tanár, valamint egyikük családja utazott. A veronai államügyészség nyomozást indított.

Az elõzõ napon este történt buszbaleset helyszíne az A4-es autópályán az észak-olaszországi Veronánál
MTI Fotó: Varga György

Megemlékezõk
MTI Fotó: Marjai János

MTI Fotó: Marjai János

Mécsesek és egy szál rózsa a Szinyei Merse Pál Gimnáziumnál
MTI Fotó: Marjai János

Fekete zászló lobog a Szinyei Merse Pál Gimnázium falán
MTI Fotó: Marjai János

Paczolay Péter, Magyarország római nagykövete orvosokkal beszélget az elõzõ napon este történt buszbaleset súlyos sérültjeit ellátó veronai Borgo Trento kórházban
MTI Fotó: Varga György

 

Szijjártó Péter miniszter azt mondta, hogy egyelőre nem lehet tudni, mi okozta a balesetet, de az olasz rendőrök nem találtak féknyomot. Arról is ellentétesek az információk, hogy hányan ültek a buszon, amely Velence és Verona között az autópálya szalagkorlátjának, majd egy felüljáró pillérének csapódott, ami után rendkívül gyorsan terjedő, sűrű, fullasztó füstöt okozó tűz ütött ki a jármű első részében – tette hozzá.

Hírügynökségi beszámolók rendőrségi forrásra hivatkozva arról számoltak be, hogy az égő buszból a hátsó ablakokon keresztül tudtak többen kimenekülni. Említést tettek arról, hogy egy testnevelő segített menekülni sokaknak, vissza-visszatérve a buszba, ő a hátán szerzett sérüléseket. Ugyancsak beszámoltak arról, hogy egy szlovén busz sofőrje úgy látta, hogy a busz kerekével valami nincs rendben és erre próbálta felhívni a sofőr figyelmét, de sikertelenül.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a nemzeti gyásznapon Magyarország lobogóját ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással az Országház előtt fel kell vonni, majd félárbocra kell ereszteni. A meghatározott középületeken gyászlobogót kell kifüggeszteni, illetőleg Magyarország lobogóját és az európai lobogót félárbocra kell ereszteni. Az iskolákban tanórán vagy külön diákrendezvényen méltó módon megemlékezést kell tartani.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI érdeklődésére elmondta: Magyarország lobogóját hétfőn reggel nyolc órakor vonják fel, majd eresztik félárbocra a budapesti Kossuth téren Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében.

A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium igazgatója arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a balesetet szenvedett buszon az iskola harminchat diákja mellett volt tanulók, három tanár, valamint egyikük családja utazott. Tóth Gábor megerősítette, hogy a hivatalos utaslista szerint 54-en voltak a buszon.

A balesetet szenvedett busz áldozatainak iskolája előtt tartott megemlékezésen késő délután az emberi erőforrások minisztere elmondta: százával érkeznek üzenetek a kormányhoz arról, hogy ki milyen módon szeretne segíteni. Balog Zoltán kiemelte: “a veszteség közös”, és a fájdalmon is osztoznak. A miniszter hangsúlyozta, az együttérzésen túl az elsődleges feladat a mentés. Az Országos Mentőszolgálat főigazgatójának vezetésével megérkezett a helyszínre küldött mentőcsapat. A mentők körbejárják a kórházakat, s azt a szállodát, ahol a buszbaleset sérültjei vannak. Azon dolgoznak, hogy akik hazajöhetnek, minél hamarabb haza tudjanak jönni – jelentette ki, hozzátéve: ennek költségeit az állam vállalja.

A veronai államügyészség gondatlanságból elkövetett, több ember halálával járó közúti baleset okozása miatt ismeretlenek ellen indított nyomozást. Tájékoztatásuk szerint tisztázni próbálják, ki felelős a tragédiáért, és késznek mutatkoznak találkozni az áldozatok rokonaival, valamint kapcsolatba lépni a magyar hatóságokkal.

Angela Barbaglio, az egyik vezető helyi ügyész az ANSA olasz hírügynökségnek elmondta: rendkívül nehéz kinyomozni, milyen okok vezethettek a tragédiához, és bonyolítja a vizsgálatokat, hogy nem könnyű azonosítani az áldozatokat. Tisztázni kellene, hogy mi is történt egyáltalán, hiszen a baleset részletei sem ismertek, még azt sem tudni pontosan, milyen összefüggés volt az ütközés és az utána rögtön bekövetkezett, a vélhetően gázolajjal működött buszt tönkretevő tűz között. Az igazságügyi tisztségviselő szerint rekonstruálni kellene a Franciaországból indult jármű egész útját, akárcsak azt, hogy a sofőrök mikor váltották egymást.

A buszt adó Pizolit Személyszállító Kft. egyik alkalmazottja szombaton az MTI-nek azt mondta: két tapasztalt, főállású magyar sofőr vezette a balesetet szenvedett buszt. Mint fogalmazott: nem érti, miért merült fel, hogy a jármű kormánya mögött egy francia sofőr ült a baleset idején. Tudomása szerint a hazafelé tartó autóbuszt a sítábor ideje alatt végig kint tartózkodó két magyar sofőrjük vezette. A Setra márkájú, 57+2 személyes autóbusz jó műszaki állapotú volt, sofőrjei régóta vezető, gyakorlott szakembereknek számítanak – tette hozzá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter délelőtti sajtótájékoztatóján közölte: tizenhat halottja, egy mesterséges kómában tartott, életveszélyes állapotú, két nagyon súlyos, tíz súlyos és tizenhárom könnyű sérültje van a Verona közelében történt buszbalesetnek, tizenketten sérülések nélkül élték túl a balesetet.

Fülöp spanyol király Áder Jánosnak küldött gyásztáviratában az önmaga, családja és az egész spanyol nép nevében nyilvánított részvétet – tájékoztatta az MTI-t a Köztársasági Elnöki Hivatal.

Angela Merkel német kancellár részvétét fejezte ki Orbán Viktor magyar és Paolo Gentiloni olasz miniszterelnöknek a súlyos autóbuszbaleset miatt – közölte Ulrike Demmer helyettes kormányszóvivő.

Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök telefonon fejezte ki részvétét Orbán Viktor kormányfőnek és egész Magyarországnak az éjszakai olaszországi buszbaleset miatt – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke arról tájékoztatott, hogy Miroslav Lajcák szlovák és Edgars Rinkevics lett külügyminiszter telefonon kondoleált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek. Miroslav Lajcák táviratban is részvétet nyilvánított a pozsonyi külügyi tárca honlapja szerint.